Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Molnár János emlékeztek

Halálának 200. évfordulóján Molnár Jánosra emlékeztek a hétvégén szülőfalujában, Rábacsécsényben.
Az avatás.
A tudós jezsuita tanár munkásságát ezentúl márvány emléktábla is hirdeti a község templomának falán. Márványtábla őrzi Rábacsécsényben a község neves szülöttje, Molnár János emlékét a templom falán.

A tudós jezsuita író-tanár nevét viselő helyi egyesület szervezésében állított táblát szombaton ünnepi szentmise keretében dr. Nemesszeghy Ervin, a jezsuita rend magyarországi tartományfőnöke, dr. Sólymos Szilveszter, szintén rábacsécsényi születésű bencés tanár és Fukker Miklós helyi esperesplébános áldotta meg. Molnár János érdemeiről Kovács József polgármester beszélt.

A keresztelési dátum biztos

Molnár János 1728-ban született a Győr vármegyei Csécsényben. Az akkori templomi anyakönyvben születésének pontos napját nem, csak keresztelésének dátumát (1728. július 13.) jegyezték fel.
Apja, nemes Szabó György molnármester volt és a környéken is így ismerték, fia is ezt a nevet örökölte. Édesanyját korán elveszítette, tehetségét a plébános, Cser Imre ismerte fel és ő vette rá édesapját, hogy taníttassa gyermekét.

Győrben jogi akadémiára járt, majd Pozsonyban, Kassán, Sárospatakon, Esztergomban, Budán és Nagyszombatban folytatott teológiai tanulmányokat. 1745-ben lépett be a jezsuita rendbe, 1759-ben Nagyszombatban szentelték pappá, újmiséjét Keszthelyen mondta. Ezután tanárként működött az ország számos iskolájában, 1776-ban a budai akadémia igazgatója lett, 1777-ben az egyetemi tanács tagja.

Több nyelven beszélt Az első magyar nyelvű fizikatankönyv írója

1784-ben mint szepesi kanonok Szepesváraljára vonult vissza, ahol irodalomtörténettel foglalkozott. Ott érte a halál 1804-ben.

Utca és egyesület viseli már a nevét

Rábacsécsényben a falu történetét kutató Sólymos István tanárban merült fel először, hogy Molnár János emlékét méltóképpen kell ápolni. Azóta a településen utca, illetve egyesület, szombattól pedig márványtábla is hirdeti a tudós-tanár munkásságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep Sopronnémetiben

Ünnepeltek a sopronnémetiek: a falu idős lakóit köszöntötték. majd a fiataloknak szereztek örömet. Tovább olvasom