Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Modellrepülősök a saját repterükön

Hétvégente fürge modellrepülők népesítik be Pásztori légterét. Nem csupán egyéni ˝szárnypróbálgatásról˝ van szó, kedvenc hobbijuknak szervezetten hódolnak a Pásztori Repülő Modellező Baráti Társaság tagjai. Az országban egyedüliként saját repterükön.


A három éve létrehozott Pásztori Repülő Modellező Baráti Társaság tizenöt tagú, rendszerint hétvégente hódolnak szenvedélyüknek. Tagjaik életkora igencsak eltérő: a huszonévestől egészen a nyugdíjaskorúig.

Egyik alapítója, a farádi Horváth Mátyás lassan tizenkét éve űzi ezt a technikai sportot és régi álma vált valóra az egylet létrehozásával. Tudomása szerint Magyarországon az övék az egyetlen saját tulajdonban lévő kiépített modellező-repülőtér. Nemrég vásárolták meg Pásztori önkormányzatától, miután már jó ideje rendszeresen használhatták azt.

– Pásztori származású révén Roncs Gábor polgármester úr megkeresésére tartottunk egy bemutatót egy korábbi falunapon. Ő ajánlotta fel használatra a falu határában található rétet, ahol hamarosan elkezdtük a reptér kialakítását. Közösen, lépésről lépésre építettük, szépítettük. Ma már megesik, hogy családjainkkal szinte az egész hétvégére kiköltözünk ide. Sütünk, főzünk, s persze repülünk, azaz reptetünk – idézi a kezdeteket az alapító.

A levegő látványosságai: Horváth Mátyás egyik gépével a tucatnyi modellből.
A levegő látványosságai: Horváth Mátyás egyik gépével a tucatnyi modellből.

Nem véletlen tehát, hogy Horváth Mátyás éppen a jó társaság vonzerejét emelte ki, mikor arra válaszolt, hogy mi az, amiért ilyen lelkesen és kitartóan rója körülbelül tucatnyi darabból álló modellrepülő-gyűjteményével a légi köröket. Ám Mátyás tapasztalt modellezőként szívesen tanítja a lelkes kezdőket a szárnyalásra.

– Sokan úgy keresnek meg, hogy megláttak és megvettek a boltban vagy az interneten egy gépet, majd maguk kipróbálták, és jó, ha öt másodpercig a levegőben tudták tartani. Nem éri meg előbb négy-öt gépet összetörni, mikor egy jó oktatóval órák alatt elsajátíthatók az alapok – mondta.

A sportág népszerűségét mutatja, hogy a társaság három éve minden nyáron megrendezi repülőnapját, amelyet a tagok önerőből finanszíroznak. A rendezvényen ott vannak a környékbeli repülőmodellező klubok tagjai, s előfordult, hogy Nyíregyházáról, Budapestről és Szombathelyről is érkeztek már vendégeik. A mostani esemény jelentőségét növeli, hogy az idei év a 100. a magyarországi modellrepülőzés életében.

– A Pásztori Repülő Modellező Baráti Társaság a barátságra, az együtt töltött időre épül, és tárt karokkal fogad mindenkit, akit érdekel ez az izgalmas technikai sport és a közös hétvégi kiruccanások a pásztori modellreptérre – mondta el lapunknak a társalapító Horváth Mátyás.

Olvasóink írták

 • 5. anuvuk 2010. július 29. 17:03
  „Tudtam róla,- hát igen, erdőben nehezebben menne:)
  Attól függetlenül, véleményem fentartom!!”
 • 4. Goldman 2010. július 27. 07:01
  „anuvuk: hmmm....Pásztoriban természetvédelmi terület is van? No, ez új.”
 • 3. potty77 2010. július 26. 19:30
  „ezért van a reptér ott ahol van minden és mindenki figyelmbevéve”
 • 2. anuvuk 2010. július 26. 18:23
  „Minden tiszteletem a technikai sport szerelmeseinek.
  Csupán kérésem, a röptetéseknél messzemenően vegyék figyelembe a Természetvédelmi Területeket,
  Volt rá példa, hogy rendőri intézkedést kellett, ne legyenek a levegő crossosai !!”
 • 1. potty77 2010. július 26. 18:11
  „Szép gép csak furcsa az ember”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a konyha és az óvoda Páliban

Önkormányzati forrásból, saját erőből újítják fel Páliban a községi konyha és az óvoda épületét. 13… Tovább olvasom