Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Mitől repedtek meg a házak?

Szanyban, a Szabadság utcában néhány ház fala megrepedt. A tulajdonosok állítják, a közelben kialakított tó miatt. A beruházást végző vállalkozó szerint azonban mindent szabályosan csinált.
E szanyi történetben két dolog tény. Az egyik: a Szabadság utcában néhány ház fala megrepedt. A másik: az utcában látványtavat alakított ki egy vállalkozó. Minden más állítás csupán és előfordulhat, hogy bíróság dönti majd el, melyik igaz.
Huszár László állítja, a repedéseket a tó kialakítása okozza.
Huszár László állítja, a repedéseket a tó kialakítása okozza.

Huszár László hívta szerkesztőségünket Szanyból azzal, hogy családi házának fala kívül-belül megrepedt. Mint mondta, azóta tapasztalta ezt, hogy a szomszédos területen tavat árkolt egy vállalkozó. A gazda mutatja házát kívül-belül, valóban ujjnyi vastagok a repedések. Érezhetően a szoba aljzata is megsüllyedt. Huszár László kérte már az önkormányzatot, hogy vizsgálja ki panaszát. Ügye azóta megjárta a kormányhivatalt, a kapuvári önkormányzatot, a biztosítót, a különböző hatóságokat. Ügyvédet is fogadott Huszár úr és szakértőt, aki azt állapította meg, hogy a talaj mozgatása, a tó árkolása okozhatta a falak mozgását.

Varga Péter látványtavat alakított ki, turisztikai célokkal hasznosítja majd.
Varga Péter látványtavat alakított ki, turisztikai célokkal hasznosítja majd.

– Valamivel több mint harmincéves a házam. Néhány éve újíttattuk fel. Soha ilyen probléma nem volt. Akkor kezdődtek a bajok, amikor elkezdték a munkát a közelben. Meglepődtünk, amikor a munkagépek felvonultak, sejtettem, hogy baj lesz. Megakadályozni azonban nem tudtam. Jelentkeztek is a repedések, de nem csak nálunk. A szomszédos épületek is károsodtak – mondta Huszár László.

Szavait a szomszédok, Varga István és Horváthné Herceg Tímea is megerősítették. Ők is állítják, a tó kialakítása az oka, hogy otthonaik tönkrementek. Huszár László hozzátette: próbált megegyezni a vállalkozóval, de nem értettek szót, így kártalanítást nem remélhet tőle. Fontolgatja, hogy bírósághoz fordul igazáért.

A sokat emlegetett vállalkozó Varga Péter. Lapunknak elmondta: nem érzi felelősnek magát a történtekért.

– Minden engedélyt beszereztem, ami a beruházáshoz kellett. A hatóságok nyilván csak olyan munkákhoz adják meg a hozzájárulást, amik nem veszélyeztetik mások értékeit. A terület szeméttelep volt. Több kocsira való kommunális hulladékot szállítottunk el, illetve építési törmeléket. A kitermelt kavicsot pedig felajánlottam ingyen az önkormányzatnak.
Megjegyezte: tudja, milyen állapotban van Huszárék háza. Szerinte azonban azok a repedések már korábban is megvoltak. Varga Péter úgy véli, talán sértődöttség vagy más érzés vezeti Huszár Lászlót, amikor tőle akar pénzt.

A vállalkozó látványtavat alakít ki a területen. Később turisztikai céllal szeretné hasznosítani.

„Ha Huszár úr úgy gondolja, pereskedhet. Mindenben az engedélyek szerint jártam el. Többször ellenőrizték a munkát, soha nem emeltek kifogást. A tó környékén élők többsége örül a fejlesztésnek. Ezt többször is elmondták már, akárcsak a falubeliek. Ezek a pozitív vélemények sokat jelentenek nekem" – fogalmazott.

Érdeklődtünk az önkormányzatnál is, mi az általános vélekedés a szomszédvitáról a településen. Németh Gergely polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat nem segít senkinek haragudni egymásra. Azt még hozzátette: az érintett terület korábban valóban nem vált a falu díszére.
„Már most is, de ha teljesen kész lesz, még inkább értéke lehet községünknek. Az sem mellékes, hogy Szany vonzerejét, turisztikai lehetőségeit erősíti a fejlesztés, ráadásul a tó közelében lévő ingatlanok felértékelődtek a beruházással. Ha azonban valaki úgy érzi, hogy érdekei sérültek, a bíróság tehet igazságot" – jegyezte meg a polgármester.

Olvasóink írták

 • 12. nadett2000 2012. április 12. 17:03
  „Kedves meksz!!!!Teljesen igazad van, vannak még /szksz/emberek akik, mivel nem ott laknak a tó közelében, könnyen dumálnak.”
 • 11. nadett2000 2012. április 12. 16:57
  „Kedvesssssssssssss SZKSSSSSSSSSSSZ!!!!!!!!!!!!! iGEN ÉPPEN MOST SÜLLYEDTEK MEG A HÁZAK, MERT MOST LETT A TÓ KIALAKÍTVA, RÉGEN AZÉRT NEM SÜLLYEDT MEG MERT NEM VOLT 10 M MÉLYRE KIKOTORVA A TÓ.IGEN TÖRJÖN MAGÁNAK UTAT A TERMÉSZET, DE NE ILYEN ÁRON, HOGY MÁS FAJ KIPUSZTUL, VAGY ELTŰNIK, HA ARRA JÁRT VOLNA 1-2 HÓNAPPAL EZELŐTT AKKOR LÁTTA VOLNA MILYEN ÁLLAPOTOK VOLTAK".Az ilyen területen" mit ért, tán csak nem azt, hogy mégsem engedné még csak a közelébe sem a gyerekeit egy ilyen bányató közelébe. A gyerektől bármi kitellik, ha van önnek biztos tudja, nem csak saját, de más hibájából is baja eshet.Igen, ki tudja hány ház süllyedt meg, csak van aki fél a kedves vállalkozó úrtól és inkább csöndbe van.Érted ÖREG??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 10. meksz 2012. április 12. 15:36
  „Szksz
  Hagyjuk ezt az alap gyenge hülye dumát.Szerinted miért éppen most kezdett három vagy ki tudja hány ház süllyedni?
  Harminc évig nem süllyedt és éppen most.Gondolkozz öreg.”
 • 9. szksz 2012. április 12. 14:41
  „Kedves nadett2000!
  Szerintem a természet utat tör magának. A függőcinke lehet, hogy eltűnt, de kétlem, hogy ne lenne ott másik madárfaj, ami a tó kialakításával került ide. Nem tudom mit ért élőlényeke, de szerintem az új fajok is azok. Ma éppen jártam arra, és látom alakulóban van a kerítés is. Én sarat sem láttam, tehergépjárműveket sem láttam. De nem kötözködöm. Lehet, hogy a cigányréce nem élőlény? Bár fokozottan védett madár, eszmei értéke 500 ezer Ft.
  Én ki merem engedni a gyerekem, mert nem menne ilyen területre. Ez nevelés kérdése.”
 • 8. szksz 2012. április 12. 09:18
  „Kedves csillagkapu70! Szerintem igenis tisztában vagyok a tényekkel, és nem hiszem, hogy hülyeségeket írtam. Hogy a vállalkozó barátja vagyok? Nem mondanám de teljesen mindegy. A rohamosan növő repedés az nagy gond, de lehet az alapozás hiánya is. És köztudott, ahol nem jó a fundamentum, ott ez történik. Ennyit az én hülyeségemről.”
 • 7. nadett2000 2012. április 11. 19:42
  „Egyet értek az 1. hozzászólóval, a polgármester úrnak, nem lett volna szabad engednie ezt, vagy netán a vadjait nem lesz hova telepítenie????????????”
 • 6. nadett2000 2012. április 11. 19:12
  „Kedves szksz. ha ön 3 km-re lakik a tótól, fogalma sem lehet hogy mitől süllyedt meg a nappalija, mert az már biztos hogy nem a tó közelségétől, és azt már csak az jobban tudja, aki 30 m-re se lakik a tótól.Arról nem is beszélve, hogy annak idején ez egy mocsaras, nádas, tele fűzfával lévő erdő volt., AMI SOK ÉLŐLÉNYNEK ADOTT OTTHONT, még függőcinke fészket is lehetett látni, most meg sártenger van a házak előtt. A gyerekek játszótere is akadályozta a kedves vállalkozó urat, aki miatt egy éles kanyarban, az úttól kb. 1-2 m-re helyezték el az új játszóteret, ami tizede a réginek, a gyerekek veszélyben vannak az arra járó autók és teherautók ,/ mely a vállalkozó kavicsát termelik ki /, és a tó miatt, ami nem megfelelően van elkerítve, régebben egyáltalán nem is volt elkerítve.Nem kívánom, vagy inkább kívánom Önnek, hogy próbálja gyerekeit, unokáit kiengedni egy ilyen bányató közelébe minden szívbaj nélkül.”
 • 5. csillagkapu70 2012. április 11. 17:05
  „a 3.hozzászólónak üzenném,úgy látszik nincs tisztában a tényekkel,így könnyű hülyeséget írni,az írásából csak az derül ki, hogy a vállalkozó barátja.Ugyanis ha ismerné az ott lakókat és járt volna már náluk, a saját szemével láthatná a rohamosan növő repedéseket.”
 • 4. Goldman 2012. április 11. 16:46
  „Úgy hallottam, hogy az idők folyamán (több évtized) egyre lejjebb került a vízszint.”
 • 3. szksz 2012. április 11. 08:59
  „Én is egy közondást találtam: Ki mint él, úgy ítél. A mi házunk kb. 3 km-re van a tótól, és már a tó kialakítása előtt megszállt a nappalink. Még véletlenül sem a talajvíz mozgása okozhatta ugye? Rákenhetnek mindent a vállalkozóra, de nincs igazuk. Az idő vasfoga már a tó építése előtt kikezdte az említett házakat. Én inkább az építőket vonnám felelősségre, mert kispórolták az anyagot a házból. Szerintem velük kellene pereskedni, nem azzal, aki tesz valamint az idegenforgalom fellendüléséért. Biztos romantikusabb volt egy szeméttelep mellett élni!”
 • 2. k2968 2012. április 11. 08:04
  „Erre egy régi közmondás talán megadja a választ.Mindig az erősebb kutya ........”
 • 1. meksz 2012. április 10. 15:14
  „Érdekes a polgármester hozzáállása.Szerintem a választó érdekeit kutya kötelessége lenne képviselni.Arra már gondolni sem merek ,hogy esetleg érdekében állna a vállalkozó mellé állni.Majd ha az ő háza dőlne össze akkor nem tudom, hogy állna hozzá.Egyértelmű ,hogy a tóépítés okozza a bajt , hiszen előtte semmi gond nem volt most meg három ház is vészesen megsüllyedt.De ehhez már hozzászokhattunk.Ebben az országban egyeseknek mindent lehet. Együtt érzek a háztulajdonosokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlat Kapuváron, Csornán

Kapuvár, Csorna. Kapuvári kirendeltség (9330 Kapuvár, Szt. István király u. 2., tel.: 96/ 242-688). Tovább olvasom