Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Mit szeret és mit nem Kapuváron?

Kapuvár - A Diadal Zrt. cégvezetője szerint az egykori mezőváros szinte a szeme előtt lett térségi központ. Városában – véleménye szerint – a strand mutatja a leglátványosabb fejlődést. Márk Lajosnak az iparteleppel van egy kis problémája.


– Több mint huszonöt éve járok be Sopronból Kapuvárra és munkámon kívül a családomon keresztül is ezer szállal kötődöm a Hanság fővárosához – jelentette ki Márk Lajos, a Diadal Zrt. nemrég kinevezett cégvezetője. A gazdasági szakembert a ˝Mi tetszik és mi nem Kapuváron?˝ cikksorozat keretében kérdeztük a városról. – Vitnyéden jártam általános iskolába, a szomszéd város ’64 előtti képe gyermekfejjel rögzült belém – mondta a cégvezető. Véleménye szerint Kapuvár akkori képe jellemzően mezővárosi volt. Úgy véli, a városiasodás leginkább a központban és annak környékén érezhető a legszembetűnőbben. – Úgy vélem – függetlenül a város gazdasági potenciáljától –, az utóbbi pár évben indult látványos fejlődésnek Kapuvár – jelentette ki Márk Lajos. Véleménye szerint eltűnt az alvóváros jelleg, rendezettebb a városkép, érezhető valami lüktetés Kapuvár életében. A cégvezető szerint több a kereskedelmi egység, tematizálódott a városközpont és közvetlen környéke, kialakultak bevásárló- és kulturális kisközpontok, terek, utcák. – Annak ellenére, hogy a legnagyobb foglalkoztatók sorra megszűntek Kapuváron, a város mégis elérte azt a térségi irányító szerepet – mind közigazgatásilag, mind kulturálisan –, amire már csak földrajzi helyzete is predesztinálja – tette hozzá.

Márk Lajos: A városiasodás leginkább a fürdőnél érhető tetten.
Márk Lajos: A városiasodás leginkább a fürdőnél érhető tetten.

– Nagyon tetszik a termálfürdő és környéke, ám azt hozzá kell tennem, hogy ez a város szinte egyetlen kitörési pontja – a gyógyturizmus mellett. Már a hatvanas években is téma volt Kapuváron, sajnos idáig kellett várni arra, hogy bátran ajánlhassam a külföldi partnereknek is – mondta Márk Lajos. A cégvezető úgy érzi, ˝elindult˝ valamerre Kapuvár, konkrétan megfogalmazott közeli és távlati célokkal rendelkezik. Fontosnak tartja még a hagyományőrzést is, mellyel őrzik a város kulturális örökségét, s célt, értelmet adnak a fiatalok mindennapjainak is.

– Az a kevés, ami nem tetszik a városban, jobbára az ipartelephez, a Diadalhoz kötődik – mondta a cégvezető. Úgy véli, az ipartelep a gazdanélküliség jeleit mutatja, lenne mit javítani a megközelíthetőségen (főleg a gyalogosok által) és a terület vízelvezetésén is. – Néhány friss betelepülő jobban odafigyelhetne a környezetvédelemre – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. rick 2009. szeptember 02. 14:33
  „Gumiégetők bírságolását én is szorgalmaznám! A levélégetés meg a kerti grillezés annyira nem egészségkárosító, régebben mindenki fával-szénnel-olajjal fűtött mégse volt ennyi beteg.”
 • 3. Ten 2009. szeptember 02. 14:16
  „Sajnos itt nem foglalkoznak más egészségével, tüzel mindenki eszetlenül. Szemét-, száraz levelek- rosszabb esetben kábelek égetése mindennapos, szinte fel sem tűnik. Százezres bírság után meggondolnák a füstös kedvűek mit szabad és mit nem. Radikálisabb eszközök kellenek!”
 • 2. Nyilasmisi 2009. szeptember 02. 13:19
  „Tudják Önök, hogy a Nyugat-Dunántúli Régióban a tüdő- és légzőszervi megbetegedések a kapuváron és környékén a legmagasabbak? 10 000 fő lakosra 2733 megbetegedés jut!!! Kérem, hagyjanak fel a kerti tüzeléssel és a felesleges légszennyezéssel! Befüstöljük, beszennyezzük a gyermekeink elől a friss levegőt!”
 • 1. amazingabor 2009. szeptember 01. 17:47
  „Talán a termált jobban is ki lehetne (lehetett volna) használni, mint pl. Sárváron. Állítólag az ország egyik legjobb gyógyvize található Kapuváron és sehol sincs egy nívósabb szálloda (4 v. 5*) vagy kisebb panziók..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütköztek a 85-ösön

Egy Suzuki és egy Audi ütközött a 85-ös főúton Rábatamási térségében az esti órákban. A helyszínelés… Tovább olvasom