Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Mit hoz a jövő a fiataloknak Csornán?

Azt tudakoltuk csornai fiataloktól, hogyan látják jelenlegi helyzetüket, s következő évtizedbeli lehetőségeiket.
Kálmán Andrea
„ Érthetetlen, hogy a környékbeli falvak fel tudják venni a tempót, nálunk meg inkább bezárják az üzemeket. Néha már attól tartok, hogy Csornát visszaminősítik falunak" – vélekedik egy csornai huszonéves.

Azt tudakoltuk csornai fiataloktól, hogyan látják jelenlegi helyzetüket, s következő évtizedbeli lehetőségeiket.
A huszonhárom éves kozmetikus Kálmán Andrea két éve nyitotta meg saját műhelyét a belvárosban. Panaszra nincs oka.
– Sokan azt gondolják, ha valakinek önálló vállalkozása van, akkor a maga ura lehet – mondta. – Ez félig-meddig igaz is, de nekem annyi főnököm van, ahány vendégem. A gyermekvállalás szempontjából annyival valóban könnyebb lesz a helyzetem, hogy a munkám a szülés után is megmarad.

Andrea megjegyezte: ha a csornaiak dolgozni vagy kikapcsolódni akarnak, ki kell mozdulniuk a városból. Ennek ellenére is kedveli Csornát.
Bodai Zoltán 26 éves, Lébényben egy haszongépjármű-kereskedelemmel foglalkozó cég autószerelője. Három évig Csornán dolgozott, de mivel anyagiak terén nem látott előrelépési lehetőséget, máshol keresett munkát. Napi egy óra autózás dacára is megéri ingázni. A várost Lébénnyel összehasonlítva megjegyezte: ott tényleg látszik, hogy van ipari park, míg itt csak tervekről beszélhetünk.

– Elkeserítő, hogy Csornán az elmúlt 10–15 évben nem történt érdemi előrelépés, nem teremtettek új munkahelyeket. Elgondolkodtató például, hogy négytagú családunkból senki sem dolgozik helyben – fűzte hozzá.
– A mai világban senki sem jelentheti ki, hogy biztos a munkahelye – mondta a 26 esztendős Czinder Tünde, aki hat éve dolgozik egy győri építőipari cég gazdasági osztályán. Korábban még elképzelhetőnek tartotta, hogy Csornán helyezkedjen el, ma már nem nagyon.
Tünde azokat a fiatalokat is megérti, akik inkább a mindennapos ingázást választják, mert nem akarnak a lakóhelyükön húszezer forinttal kevesebbért dolgozni.

– Érthetetlen, hogy a környékbeli falvak fel tudják venni a tempót, nálunk meg inkább bezárják az üzemeket. Néha már attól tartok, hogy Csornát visszaminősítik falunak. De reménykedem, hogy belátható időn belül pozitív változások kezdődnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kapuvári főrendőr

A kapuvári képviselő-testület rendkívüli ülésén egyetértett az új rendőrkapitány, Kiss Zoltán őrnagy kinevezésével. Kiss őrnagy május közepe óta megbízottként látja el a feladatot. Dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei főkapitány kijelentette, még ebben az évben elkezdik a kapuvári kapitányság új épületének építését. Erre a célra hetvenmillió forintot különítettek el a költségvetésben. Tovább olvasom