Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mire elég az egyhavi nyugdíj?

Rábaköz - „Drágul az élet faluhelyen is. Emelkedik a gáz, a villany, a kenyér ára" – állapította meg a rábcakapi Horváth Gyuláné, akinek „belenéztünk" a pénztárcájába. Mire elég havi hetvenezer forint falun?

A Központi Statisztikai Hivatal 2005-ös adatai szerint egy nyugdíjas átlagosan 181 ezer forintot költött élelmiszerre egy évben.

A lakásfenntartásra 166 ezer, élvezeti cikkre 31 ezer, ruházkodásra 20 ezer, egészségügyre, testápolásra 68 ezer forintot szántak a nyugdíjasok két évvel ezelőtt. A tartós fogyasztási cikkek 31 ezret vittek el, a hírközlés és közlekedés 84 ezret. Ezek a kiadások mára emelkedtek.

„Drágul az élet, a félkilós kenyér nemrégen még csak 110 forint volt, legutóbb már 160-at fizettem érte" – mondta a Kisalföldnek a rábcakapi Horváth Gyuláné. Az egyedül élő, nyolcvanegy esztendős Karolin néni arról is beszélt, hogy lehet spórolni, forintokat „megfogni" a háztartásban.

A hetvenből huszonhat- ezer a gáz ára

– A nyugdíjam hetvenezer forint körül van. Tudom, hogy sok nyugdíjastársamnak még ennyit sem visz a postás, ezért aztán igencsak meg kell néznünk, mire költünk – „mutatta meg" pénztárcáját kérésünkre Karolin néni. – A kiadások egyre emelkednek, ezt mindenki észreveszi. Először is vannak a kötelező befizetések, mint a villany, víz, gáz, telefon.

A rábcakapi Horváth Gyulánénak minden fillért be kell osztania.

A villany 6 ezer forint körül van havonta, a vízdíj nem olyan sok, hiszen egyedül vagyok, negyedévente 2–3 ezer forint. A telefoncsekkem minden hónapban 5 ezer forint körül van. Nem sokat telefonálok, de ha fel sem veszem a kagylót, akkor is fizetek 3 ezret. A gáz viszont sok. Decemberben 26 ezer forintot adtam fel. Félek, hogy legközelebb már ez nem is lesz elég, hiszen alaposan megemelték az árát.

A fűtésen igyekszem spórolni. Volt egy kis bontott épületfám. Azzal tüzelgetek, és olyankor a gázt lejjebb csavarom. Valamit csak megtakarítok így is.

Vannak persze váratlan kiadások is. A tévémet például az utóbbi időben kétszer javíttattam, öt- és hatezer forintért. Előbb- utóbb újat kell vennem és a legolcsóbb is már 50 ezer forint körül van.

Karolin néni nyáron az esővizet is hordókban fogja fel. Azokból öntözi a virágokat, mert „a vízdíjon is spórolhatok egy kicsit". Gyógyszerre is költ Horváth Gyuláné, igaz, szerinte nem sokat. Vérnyomására és az ízületeire felírt pirulákra havonta 3 ezer forintot hagy a patikában. Ennél többe kerülnek a napi bevásárlások. Karolin néni a helyi kisboltot részesíti előnyben.

Élelmiszerre 20-30 ezer havonta

– Liszt, cukor, kenyér naponta kell. Persze, csak a legszükségesebbeket veszem meg, luxusra nem költhetek – számolgattunk tovább. – Így is elmegy húsz-harmincezer forint. Mindent úgy veszek, mert már zöldségeket sem termelek. Néhány baromfim van csupán, legalább a tojás meglegyen. Legutóbb a kenyér áremelkedésén lepődtem meg. Nagyon be kell osztani azt a kis pénzt, amit kapok. Régen, amikor még a férjem élt és még utána is, volt mellékes jövedelem. Állatokkal foglalkoztunk, teheneket, disznókat tartottunk.

Okos beosztással lehet a gondokat megelőzni

Karolin néni egészsége megengedi, hogy a ház körüli teendőket ellássa, azaz ezért nem kell fizetnie. Sokat segítenek neki a jó szomszédok. A jelzőrendszer is náluk van bekötve például. Ha valami baj van, csak megnyomja a gombot és már érkezik is a segítség. Az idős asszony szerint faluhelyen is érezni, hogy drágul az élet. Az anyagi gondokat ott is csak okos beosztással lehet megelőzni.

Nyugdíjasélet számokban
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagnyugdíj 2002-ben 52 ezer 350 forint volt, 2003-ban 57 ezer 847. 2005-ben egy magyar átlagnyugdíjas 67 ezer 993 forintot kapott, 2006-ban 73 ezer 748 forintot. Győr-Moson-Sopron megyében 2002-ben 41 ezer 395 forint volt az átlagnyugdíj. 2003-ban 47 ezer 725 forint, 2005-ben 58 ezer 001, 2006-ban 62 ezer 545, 2007-ben 68 ezer 092. Megyénk lakosságának 27,5 százaléka volt nyugdíjas tavaly.Olvasóink írták

 • 9. Cseter János 2008. február 02. 11:15
  „Már elég sokszor leírtam, hogy akik "ál" név mint a "gyakor" néven publikálja a véleményet azokkal nemlehet összefogni, mivel ezen "ál" név mögé bújva másra nem képesek mint a saját sorstársaikat sértegetni !Engem bár mikor meg lehet találni annak, aki akar! A nyálverést pedig hagyjuk meg azoknak a politikusoknak, akik csupán azal képesel igazolni a kifosztásunkat! Szerintem felesleges leugatni egymást, főleg elbújva a névtelenség mögűl!”
 • 8. gyakor 2008. január 23. 11:04
  „Hát, igen. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy "fosztogatják" a nyugdíjasokat.
  Ebben az országban minden rendszer rossz, benne a nyugdíjrendszer is. Teljesen igaz, amit előttem szólók írnak. Azonban ennek érdekében, hogy ez ne így legyen, össze kéne fogni. Hála Istennek ennek némi jelei látszanak. Ez viszont még kevés. Nagyobb erő kell ahhoz, hogy a mai abnormálisan "működő" rendszer megváltozzon. Ehhez viszont szüségtelen papagálytermészetű egyének rikácsolása, akik csak "elvtársazni", "liberósokozni" tudnak, anélkűl, hogy ismernék azokat, akikkel ezt teszik.”
 • 7. Cseter János 2008. január 18. 10:13
  „Ugylátszik kimerült az "elvtársak" és a "Liberósok"szókincstára! Nem mtudják cáfolni a szervezettenn müködő nyugdíjasok kifosztását!”
 • 6. Agyfelmetsző 2008. január 13. 21:49
  „KSH adatok. Persze. Nekünk annó megtaníották az iskolában : a statisztika a valóság meghazudtolása, számokkal mindent el lehet hitetni, csak épp nem lehet reálisan tervezni.”
 • 5. 1 hozzászóló 2008. január 13. 18:27
  „Azt esetleg végig gondolta már valaki is, hogy mi után kapják az emberek a nyugdíjat? És hogy mióta vonják a nyugdíjjárulékot? Talán ezen kéne először elgondolkodni! Ugyanis mindenki a ledolgozott évek alatt kapott "bejelentett" fizetése alapján kiszámított nyugdíjat kapja! És 1990 óta van ez a rendszer! Tehát előtte hiába dolgozott valaki 20 évet, ha egyszer nem fizetett nyugdíj járulékot!

  Amúgy meg egyszer végre azzal is törödhetnének, akinek ennél súlyosabb problémája van (pl. nincs saját otthona, vagy súlyos anyagi gondokkal küszködik és még egészsége sincs!)!”
 • 4. Cseter János 2008. január 13. 10:36
  „A nyugdíjasok kifosztása nem bűn ebben az országban, hanem cél!
  Ha az életterüket beszükitik ezáltal, akkor több marad az elt politikai szekerek tolására, a híveiknek! Nem véletlenűl kedveznek a hatalmat kiszolgálóknak minden területen! Rendőrség, bíróság, ügyészség,! Ők nem panaszkodnak azért hogy meglopják, mire nyugdíjasok lesznek!
  A fekete, meg a szürke foglalkoztatásból kieső nyugdíjalapra hivatkozni sokkal könnyebb mint, azt felszámolni. Lehet erre hivatkozni, ha fel sem elmelik a seggüket miatta a székekről. Sőt így a legkönnyebb. Előbb utóbb kipusztúlnak a nyugdíjasok és megszünik e gondjuk.Lényeg, hogy az okosok posztját veszély nem fenyegeti, mert, ha kell vannak pajzsos rendőrök bőven, akik megvédik a kifosztottak tüntetéseiktől! A tojás árát meg még jobban felemelik,nehogy ismét azzal dobálozzanak a nyugdíjasok!”
 • 3. Ricardo 2008. január 12. 22:29
  „A határőrségtől mentek 38 éves emberek is nyugdíjba!a kis beosztásúak is kapnak 120-140 000 körüli nyugdíjat! a vezető beosztásúak 180-220 000 körül kapnak!igazságtalan ez a nyugdíjrendszer, dehát mit lehet tenni, ha maga a miniszterelnök is jogtalanul ül a bársonyszékben! ex belsősként is felháborító,hogy fiatal emberek mennek nyugdíjba! ipari éveket számolnak el nekik, aztán semmit se csináltak akkor!vérlázító!”
 • 2. jani61 2008. január 12. 20:57
  „Az én anyámnak és apámnakeggyüt 120 -ezer a nyugdijuk,38-42-év aktív fizikaimunkával eltöltött időután.A most nyugdijba vonuló BM alkalmazottak nyugdija szerintem ennél sokkal több,Főleg ha magasab pozicióból vonult nyugdijba,pl-HÖR alazredes 210-ezer.De az egy szerü határőrnek is legalább 180-ezer.Meg is érdemlik!43-évesen egész szép pénz kb 25-éves munkaviszonyután.De hol itt az arány,ha 25-év után enyi jár,és még egészséges is ráadásul nem úgy mint a szüleim.Aki k a nyugdijuk jó részét gyógyszerre költik mert nyomott hagyott sajnos maradadndót,az a fránya munka.De majd lessz nyugdij emelés ! Mindenkinek egyformán? Nem volna helyén való szerintem.Mit csinál az egészséges nyugdijjas???Elmegy dolgozni! El veszi a szegény munkanélküli lehetőségét a munkátol hogy eltudja tartani a családját.Ezt nem szabadna engedni!”
 • 1. eszmeralda 2008. január 12. 20:16
  „Draga Karolina neninek nagyon jo egeszseget kivanok !!!! Isten tartsa meg sokaig! Mivel En felig varosi ,felig videki neveltetesu vagyok,elkell mondanom rengeteget tanulhatunk szeretteinktol!! Az en nagyanyaim meg mindent befoztek ,elraktak: compot,lekvar,malnaszorp .Nagyanyam ertetett a fuvekhez,koran reggel mentunk a helyekre ahol osszeszedtuk a teara valot.Utanna kiszaritottuk(kamilla,bojterjanfu,csollany,cickafarok,stb).Isteni teak voltak belolle a teli idokre. Ugy nottem fel hogy influenzan kivul soha nem voltam beteg!!! Sokat voltam a friss levegon es szivos lettem,amit az egesz csaladnak koszonhetek. Becsuljunk meg szeretteinket az eletben !!!! Ne csak szoval hanem tettekkel !!! tISZTELETTEL A NAGY MAGYAR OREGJEINK IRANT,HAJTSUK MEG FEJEINKET ES CSOKOLJUNK KEZET NEKIK !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken vagy nő a forgalom?

Csorna - Kérem, járjanak utána: Csornán miért egyirányúsították a Park utcát? Ezzel a döntéssel a… Tovább olvasom