Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Mintaalmáskert a répaföld helyén

Jövőre lesz tíz éve, hogy Sopronnémeti határában almafacsemetéket telepítettek. Az egykori répaföldön mostanra korszerű, az Európai Unió követelményeinek is megfelelő almaültetvényt alakítottak ki.
Eggenhofer Tamás: „A magyar alma beltartalma verhetetlen.
Aszfaltozott, virággal szegélyezett utak, térbeton, gondozott pázsitfű a nyílegyenes fasorok között, épületek, amelyek bármelyik városban is megállnák a helyüket. A többhektáros, szemet gyönyörködtető sopronnémeti almás Eggenhofer Tamás kertészmérnök és felesége birodalma. Nyolc-tíz fajta őszi és téli gyümölcsöt termesztenek, évente 1200–1400 tonnát.

– Ez családi vállalkozás, a feleségemmel vagyunk a tulajdonosok – mondta bemutatkozásként Eggenhofer Tamás. – Egyéni vállalkozóként kezdtem, s ahogy gyarapodtunk, más formát kellett választani. A vállalkozást 1994 tavaszán indítottuk, először tíz hektár almást telepítettünk az egykori répaföldön, ahol se víz, se villany nem volt. Aztán fokozatosan növeltük a területet, és elkészült az öntözőberendezés is. Még tavaly is építkeztünk, s közben az ültetvényeket is korszerűsítettük. Az összes terület 52 hektár, ebből 16 hektár a meggy, 35 hektár az alma, a telephely egy hektáron fér el.

Sok a tanulnivaló

Természetesen az almatermesztéshez is megfelelő szakmai felkészültség és sok-sok tapasztalat szükségeltetik. Ezért bejárták Európát, sőt, eljutottak a tengerentúlra is. Amit lehetett, azt megnézték, gyűjtötték a szakmai tapasztalatokat. Kiváltképpen jó a kapcsolatuk az osztrákokkal, kölcsönösen látogatják egymást.

A gyümölcs dicsérete

– A magyar alma sokkal jobb minőségű, mint a külföldi – állítja a tulajdonos. – A beltartalma verhetetlen, nem véletlen, hogy a tőkeerős külföldi vállalkozások Magyarországra települnek, mivel náluk kevés a földterület. Egy részük saját profitra törekszik, mások segítik a magyar vállalkozókat, hogy a magyar alma az EU-s országok piacára kerüljön. Mi is szállítunk az uniós államokba. Persze vannak olyan külföldi termesztők, akikkel nemcsak piaci, hanem szakmai kapcsolatot is kialakítottunk. A gyümölcsöt nem tároljuk, amit ma leszedünk, azt holnap elszállítják, köszönhetően a kiépített kapcsolatrendszernek. Nagyrészt már virágzás után elkel az almánk.

Jó minőség kell

Eggenhofer Tamás szerint a gyümölcstermesztők számára – ha jó minőséget tudnak előállítani – előnyös lesz az EU-csatlakozás, hisz „fékek" nélkül bevihetik az árut a nyugati piacokra. A magyarok egyelőre olcsóbban termelnek, mert a bérek alacsonyabbak, viszont az egyéb költségek – üzemanyag, növényvédő szer – azonos szinten vannak a nyugatiakkal. Előnyben vagyunk a jó beltartalom miatt, a sok napfény pedig gyorsítja az érést. Nálunk előbb érik az alma, mint Ausztriában. Azonban ők tőkeerejüknél fogva már elvégezték a szükséges beruházásokat, például jégvédő hálót húztak a gyümölcsösök fölé és megoldották a felső öntözést. Mi a csepegtető öntözésnél tartunk, napi hat liter vizet adunk egy fának.

Munka egész évben

Ekkora almaültetvényben egész évben van tennivaló. Január közepén elkezdik a metszést, aztán karácsony előtt hagyják abba a munkát. Lényeges, hogy környezetkímélő növényvédelmet alkalmaznak, s ez megfelel az EU-normáknak. A tulajdonos elmondta, a területet nem kívánják növelni, úgymond nem akarnak átesni a ló másik oldalára. Úgy vélte, ezt kell jól csinálni.

Ha kívánhatna a gazda

Eggenhofer Tamás megfogalmazta kívánalmait az ideális időjárásról. Szerinte a gyümölcsös számára a havas tél és 15–20 fokos hideg lenne a legjobb. A tavasz ne legyen túl meleg, a nyár pedig ne legyen olyan forró, mint idén, amikor hőkamerával 70 fokot mértek az almahéjon.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Ringa és a Rába leépítése kétszázmillióba kerül

Biró Péter szerint a Ringa sokáig taktikázott, húzta az időt a kapuvári húsgyár ügyében. A… Tovább olvasom