Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Minisztériumi szinten a szemétügy

Terepszemlét tartott a földművelési tárca a dénesfai illegális szeméttelepen.
A terület használati viszonyait tisztázták, de a polgármester úgy érzi, csak a felelősséget és a bírságot próbálták lerázni az „állam vállairól".

A Kisalföld április 16-i számában számoltunk be a Dénesfa határában található illegális szeméttelepről. Megírtuk: a község önkormányzata az állami tulajdonú földterületet szerette volna megszerezni, rendbe tenni és szabadidőparkká alakítani. Egy gond volt: az állam különböző kifogásokkal élve nem adta az illegális hulladéklerakót, a tavat és környékét. A végeredmény az lett, hogy Dénesfa jegyzője mint környezetvédelmi hatóság 100 ezer forintra bírságolta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet. Ők viszont a közigazgatási hivataltól kérték a jegyzői határozat megsemmisítését.

Közben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vadászati, Halászati és Vízgazdálkodási Főosztálya terepszemle megtartását kérte a használati viszonyok tisztázására. A tárcát Pintér Csaba, a megyei FVM-hivatal osztályvezetője képviselte.

– Az ingatlan a magyar állam tulajdonában van, a terület használati viszonyait tisztáztuk a terepszemlén – tájékoztatott Pintér Csaba. – A hivatal azért érintett ebben az ügyben, mert a területen található tó félhektáros vízfelületére egy horgászegyesület rendelkezik haszonbérleti joggal. A halászati jogot a víz tulajdonjogához köti a törvény, és azt a magyar állam adta az egyesületnek.

A helyszíni szemle célja annak megállapítása volt, hogy a horgászok által használt területen van-e az illegális szemétlerakó, vagy nem, mert ha igen, akkor akár a felelősség is átruházható a használóra.
– Megállapítottuk, hogy a szemét nem az ingatlan félhektáros, halászati joggal érintett részén van – jegyezte meg Pintér Csaba.
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek tehát nem volt szerencséje, mivel a szemét nem a „horgászoké", így a hulladék elszállítása továbbra is állami feladat marad a törvény szerint.

Takács Lajos dénesfai polgármester abban bízik, hogy miután a legmagasabb fórumon, azaz a minisztériumban is foglalkoznak ügyükkel, közelebb kerültek a végső megoldáshoz és a terület tulajdonjogának rendezéséhez.

– Közösen megállapítottuk, amit mi amúgy is tudtunk, hogy a szeméttelep egy részén évtizedes hulladék van, a másik része későbbi, de ismeretlen eredetű – mondta Takács Lajos. – Azt hiszem, hogy a minisztérium a horgászegyesületre akarta „verni a balhét", és így kibújni a felelősség és a bírság alól. Az viszont egyértelmű, hogy a horgászok által használt vízfelület és környéke tiszta, a szemét nem ott van.

A tulajdonviszo-
nyokról tehát most nem volt szó, a bírság ügyében pedig várjuk a közigazgatási hivatal álláspontját. A vizsgálódásnak egyébként eddig egyetlen előnye volt. Az, hogy egy másik elhanyagolt állami területre is sikerült felhívnunk a figyelmet a falu határában, az úgynevezett „Erdész-tóra". Ez az elmúlt évek gondozatlansága miatt kiszáradt, elvadult, kezelője a tanulmányi erdőgazdaság. Remény van rá, hogy az erdészet hamarosan hozzáfog a rendezéséhez és ismét élővé teszi. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusban nyit a termálfürdő

Határozatban rögzített feltételekkel módosították az önkormányzati termálfürdő és a kemping értékesítését a Kert Park Kft.-nek. A határozatban szerepel az, hogy az önkormányzat ragaszkodik a fürdő június elsejei megnyitásához, de hozzájárul ahhoz, hogy az idén még szeptember 15-én bezárják a létesítményt. Az adásvételi szerződésben. más kritériumok is szerepelnek még. Tovább olvasom