Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Mindenütt szemét a Rábaközben

Ha egy a környezetét védő ember felkeresné Csorna peremterületeit, bizonyára elképedne a látványtól.
Ha egy a környezetét védő ember felkeresné Csorna peremterületeit, bizonyára elképedne a látványtól. Tekinthetne bármelyik égtáj felé, mindenütt szeméthalmokon akadna meg a szeme. A kidobott hulladék összetétele igencsak sokféle: a foteltól a heverőn, televízión, a különböző alkatrészeken, műanyag flakonokon, csomagolóeszközökön, akkumulátorokon, gumiabroncsokon át egészen az építési törmelékig terjed.


– Annak ellenére elkeserítő a helyzet, hogy számos lehetőség kínálkozik arra, szabályosan váljanak meg a keletkezett hulladéktól. Meggyőződésem, hogy nem kellene ilyen szemetes körülmények között élnünk, ha mindenki fontosnak tartaná a környezet megóvását – jelentette ki a polgármesteri hivatal vagyonkezelési és -hasznosítási osztályvezetője. Berzlánovichné Nagy Eszter elmondta: ha a hetente keletkezett hulladék mennyisége meghaladja a szabványos kukaedény űrtartalmát, akkor a Rekultív kft.-nél 80 literes, e célra rendszeresített zsákokat lehet vásárolni.

Ezt a szolgáltató a kuka ürítésekor elszállítja. Évente egy alkalommal – idén várhatóan májusban – ingyenes lomtalanítási akciót szerveznek. Ezenfelül az önkormányzat és a szolgáltató megállapodása alapján a helyiek a Gyöngyösmajorba kihelyezett konténerbe, hulladéklerakó jegy ellenében évente négy alkalommal fél köbméter szemetet szintén ingyenesen elhelyezhetnek. Ilyen jegyet a Rekultív kft. telephelyén lehet igényelni. Emellett lehetőség van 3,5 és 10 köbméteres konténer rendelésére is – előre egyeztetett időpontban.

Szelektív gyűjtés

Ugyanakkor tavaly augusztusban megkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés is Csornán. Egyelőre a Mártírok terén, a Szent István téren, a Petőfi-lakótelepen, az Andrássy úton, a Vilmos parki bevásárlóközpontban és a Soproni út belvárosi szakaszán. A felsorolt területeken kialakított hulladékgyűjtő szigeteken két-két darab „Papír", illetve „Műanyag" feliratú gyűjtőedényt helyeztek el. A szelektíven gyűjtött szemét kezeléséért külön szállítási díj nem terheli a lakosokat.
Jelentsék telefonon!

– A város és környezete tisztaságának megóvása érdekében végzett munkánk eredménytelen marad a polgárok aktív segítsége nélkül, hisz minden bel- és külterületen lévő illegális hulladéklerakó mellé képtelenség őrt állítani – fűzte hozzá Berzlánovichné. – A huszonnegyedik órában vagyunk, ezért különböző szervezetek bevonását tervezzük a fokozott és rendszeres ellenőrzésekbe. Szívesen fogadjuk és kérjük, hogy ha valaki észleli a szabálytalan szemétlerakást, azonnal jelentse telefonon osztályunknak. Mindenkinek az az érdeke, hogy felszámoljuk az illegális lerakókat, na meg az is, hogy ne keletkezzenek újabbak. Még azoknak is előnyére válik, akik eddig nem vették komolyan a felhívásainkat, hisz a jövőnk a tét. Csak közös összefogással védhetjük meg környezetünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véleménykérő ügyfélládák

A csornai önkormányzat döntött a bevezetendő ISO 9001:2000 szabvány alkalmazásáról. Tovább olvasom