Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Mindenük odaveszett, mára talpra álltak

A szanyi Horváth családnak mindene odalett, amikor júliusban leégett a házuk. Azóta talpra álltak, a rokonok és az ismerősök segítségével új otthonra találtak.
Az újrakezdés és a családi összefogás jeles példája a szanyi Horváth család esete. A Kisalföldben július 26-án számoltunk be arról, hogy Horváth Csabáék Rákóczi utcai háza elektromos hiba miatt kigyulladt és a házaspárnak mindene odalett. Azóta másfél hónap telt el, a család a biztosító és a szülők, rokonok segítségével új házban lakik. Ám a szörnyű emlékeket nehéz felejteni.

Még cumisüveg is került

– Csak azok a ruhák maradtak meg, amik éppen rajtunk voltak. A gyerekek játékai, a ruhák, a bútorok, mind a lángok martalékai lettek – mondja a családfő. – Néhány percre léptünk csak át a szomszédba, amikor nagyobbik lányunk ijedten szaladt, hogy ég a ház. Nagyon megijedtünk, hiszen előzőleg a kicsit lefektettük, de szerencsénk volt, mert a lányomnak volt annyi lélekjelenléte, hogy a húgát kimenekítette az épületből. Rossz belegondolni is, mi lett volna, ha... Semmink nem maradt, a család fogott össze és az utcában is sokan segítettek, ki egy cumisüveggel, ki ruhával, bútorral, nekik nagyon hálásak vagyunk, és az önkormányzatnak is, hiszen ötvenezer forintos gyorssegélyt utaltak ki számunkra.

A háromgyermekes Horváth család a faluban, a feleség szüleinél kapott átmeneti szállást a tűz után. (Horváth Csaba apósa a Rábaközben egykor oly híres cigányprímások egyik utolsó képviselője, Greznár Zoltán.)

Másik házat vettek

– Apósoméknál húztuk meg magunkat a gyerekekkel és a jövőn gondolkodtunk. Az biztos volt, hogy a régi házat nem tudjuk újra lakhatóvá tenni, mert a tetőzet teljesen elégett és a falak is életveszélyesek, újat építeni pedig nem futotta volna – idézi a rossz emlékű napokat a rokkantnyugdíjas férfi. – Miután a biztosító fizetett, az összeget kipótolva itt a faluban vettünk egy másik házat, háromszobás, a főutcán van, a rokonok segítettek a berendezésében. Itt is jól érezzük magunkat, de az igazi mégiscsak a Rákóczi utca volt, fáj is a szívem, hogy el kellett hagynunk.

Horváthék most árulják régi otthonukat, ahol már csak a füstös főfalak, néhány kormos játék és a viszonylag épségben maradt kályha árulkodik arról, hogy valamikor öten éltek ott és csak a szerencsén múlt, hogy akkor júliusban nem történt nagyobb tragédia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szívünk napját csak a gyerekek vették komolyan

A pedagógusok jóvoltából, többnyire gyerekek vettek részt szombaton Csornán a szívünk napja… Tovább olvasom