Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mindent kicentiztek

Egy székesfehérvári befektető Beleden tizennégy lakásos lakóparkot építene a Rába soron.

Az új lakópark – amelyet egy székesfehérvári befektető építene – látványterve.
Hiteleket kell törleszteni

Tompáné Balogh Mária polgármester szerint Beled csaknem ötszázmillió forintos idei költségvetése a fő számokat tekintve kiegyensúlyozott. Ez azonban csak a látszat. A fejlesztésre szánt pénzek túlnyomó részét elviszi a korábban felvett hitelek törlesztése, így a település jegyzője szerint is legfeljebb némi útfelújításra futja ebben az évben. „Ha nem akarunk eladósodni, a működési pénzekből kell törlesztenünk" – mondta Gál László jegyző.

A település szent tehene

Bár szűkös a költségvetés, az Általános Művelődési Központ (ÁMK) mintegy húszmilliós hiánya nélkül nullszaldós lenne a büdzsé. Tompáné Balogh Mária kijelentette: „Nem nyúltunk az idei évben sem az intézményi létszámokhoz, pedig komoly megtakarításra számítanánk a racionalizálásból."

A jegyző szerint is nyolc-tíz milliós spórolást érnének el a pedagógusi létszám csökkentésével. Ezt azonban nem elbocsátásokkal akarják megoldani. A polgármester szerint az oktatási intézmények vezetőinek kellene a racionálisabb működés felé terelni a pedagógusokat. Abban az esetben, ha ez az intézkedés megvalósulna, a jelenlegi hiányt is el tudnák tüntetni. Gál László elmondta, különféle pénzügyi ösztönzőkkel próbálják távozásra bírni az előrehozott, teljes körű nyugdíjra jogosult közalkalmazottakat.

Erre a hivatalon belül is van példa idén. Annyit a polgármester még hozzátett, az ÁMK-nál keletkezett hiányt a többcélú kistérség nemrég megérkezett támogatásából szeretnék pótolni. Gál László jegyző hangsúlyozta, a megszorítások miatt az intézményeknél az energiától a tisztítószer-felhasználásig szinte mindent „kicentiztek". A létszámok racionalizálásáról szólva kijelentette, a „piszkos munkát" az állam az önkormányzatok nyakába varrja.

Lakópark épülhet

A belediek többször bírálták a hivatal gazdálkodását is. Egyes vélemények szerint nemcsak az intézményeken kellene takarékoskodni, hanem a hivatal is meghúzhatná a nadrágszíjat. Ebben a helyzetben a műszaki ügyintéző, önmérsékletet tanúsítva, előrehozott nyugdíjba megy. A polgármester elmondta, gazdálkodásuk nullszaldós, takarékossági intézkedéseket a községházán is bevezettek.

A nehéz helyzet megoldásához a képviselő-testület is hozzájárult. A testületi tagok illetményük feléről lemondtak a település javára oly módon, hogy mindenki maga határozza meg azt a helyet, amire illetménye felét szánja. Néhány képviselő például a szerény költségvetésű sportkört támogatja, hiszen a település csak alig hatszázezer forintot szánt a beledi sportra. A források szűkülésével amúgy is a megszűnés határára sodródott az egyesület.

Mások parkosításra, illetve az egyházaknak vagy más célokra ajánlották pénzük felét. Tompáné Balogh Mária örömmel újságolta, hogy jelentkezett egy székesfehérvári befektető, aki tizennégy lakásos lakóparkot építene a Rába soron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldásként kell fogadni a Rába vizét

Megyei közgyűlési és minisztériumi támogatással előadás-sorozatot szervez a Rába Szövetség, hogy bemutassák a Rába mente fejlesztési lehetőségeit és javaslatokat tegyenek a folyógazdálkodási terv készítőinek. A Rába mente fejlesztési lehetőségeiről, az agrár-környezetvédelemről, a vízgazdálkodásról és a térség turisztikai elképzeléseiről szervez előadás-sorozatot a Rába Szövetség. Tovább olvasom