Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Mindent ki lehet próbálni

˝Interaktív˝ falumúzeum működik Rábaszentmihályon. A látogatók mindent kipróbálhatnak, a kiállított ruhákat például fel is vehetik.

Magángyűjteményből lett falumúzeuma Rábaszentmihálynak. Egy helybeli pedagógus, Horváthné Takács Judit – a község polgármesterének felesége – eleinte saját örömére gyűjtötte a néprajzi anyagot. Aztán azért, hogy tanítványainak megmutathassa mindazt, ami hon- és népismereti tanköny- vükben szerepel. A múzeum népszerű a helyiek körében, sokan viszik el a településről elszármazottak rokonaikat is. ˝

A gyűjteményt az egykori Hangya-szövetkezet boltjában helyezték el, melyet az önkormányzat felújíttatott. Helyet kapott benne egy korabeli parasztház teljes berendezése, konyhától a kamrán és szobán át a pajtáig. Horváthné Takács Judit bemutatja az asszonyi munka eszköztárát, elődeik ruhatárát, a gyerekjátékokat, a gazdálkodás felszereléseit és rengeteg régészeti anyag, például őslénycsontok is találhatóak a múzeumban.

Horváthné Takács Judit évtizedek óta gyűjti a néprajzi anyagot. Minden tárgyhoz személyes emlék köti.
Horváthné Takács Judit évtizedek óta gyűjti a néprajzi anyagot. Minden tárgyhoz személyes emlék köti.

A látogatók mindenhez hozzányúlhatnak, mindent kipróbálhatnak, a ruhákat felvehetik. Talán ezért is szeretik a rábaszentmihályi gyerekek annyira a kihelyezett tanórákat. Komoly dokumentum- és fényképgyűjteménye is van Horváthné Takács Juditnak. Így a hely- és családtörténeti kutatóknak igazi kincsesbánya a hajdani Hangya-bolt. Móringlevelek, házassági és gazdasági szerződések, frontnaplók, feljegyzések, egyéb iratok lapulnak a fiókokban. Bárki kedvére bogarászhatja a megsárgult irományokat.

A múzeum létrehozóját szinte valamennyi tárgyhoz kedves emlék köti, hiszen személyesen is ismerte az adományozókat. Megemlíti: a bölcső például Pongrácz Jóska bácsit ringatta, és az 1866-ban készített tulipános ládikó is tőle származik. A szoba berendezése Halász Brigitta nénié volt, aki haláláig használta a bútorokat. Az 1930-as évekből való emlékkönyv pedig azért kedves, mert a bejegyzőkről is szép emlékeket őriz.

– Nagyon sok olyan anyagom van még, melyeket eddig nem tudtam feldolgozni, de szeretném – mondja Horváthné Takács Judit. – Igyekszem a múzeumban teret adni azoknak a helyieknek is, akik valamiben tehetségesek, alkotnak. Nem is tudjuk, mi mindennel, kézimunkával, faragással, szalmafonással, festéssel, rajzolással foglalkoznak a rábaszentmihályiak. A másik nagy tervem a fénykép-összeállítás. Gyűjtöm azokat az 1950-es, ’60-as években készített, jellegzetes felvételeket, melyek egykor minden családnál megtalálhatóak voltak. Jó részük már a padlásokon porosodik, ezért kérem a családokat, nézzenek szét és adják be a fotókat a múzeumba. Már jó pár összegyűlt és mindig nagy élménye a látogatóknak, amikor találgatják, kiket is ábrázolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajzpályázat a faluról Rábatamásiban

A helyi Móra Ferenc Általános Iskola rajzpályázatot hirdet ˝Az én falum˝ címmel 1–4. és… Tovább olvasom