Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Mindenre van válasz

A csornai polgármester szerint a Csukás-pálya 100 milliós eladása az utóbbi idők legnagyobb ingatlanértékesítése volt.
Papp József csornai polgármester szerint a Csukás-pálya 100 milliós eladása az utóbbi idők legnagyobb ingatlanértékesítése volt. A város vezetője optimista a Vilmos parki beruházást illetően. Újraindulása az év végéig eldől.

– Egy évvel a választási ciklus zárása előtt miként értékeli a képviselő-testület és benne a saját tevékenységét?

– Harmadik ciklusom más, mint az előzőek. Most érdemi munkát tudunk végezni, aminek látható eredményei is vannak. Sok mindent elvégeztünk, sok minden hátravan, s de lesz olyan is, ami áthúzódik a következő ciklusra. Remélem, ahhoz is lesz közünk, nekem személyesen is.

„ Jobban szeretnék kivitelezőkkel tárgyalni"

– Azt mondja: sok mindent elvégeztek, ugyanakkor várat magára a munkahelyteremtés, az ipari park benépesítése, nagy a csend a Vilmos Parki Egészségturisztikai Centrum körül, és a termálfürdő társtulajdonosa sem valami biztatóan nyilatkozott lapunknak .

– Természetesen mindenre van válasz, de nem biztos, hogy olyan, amit az emberek hallani szeretnének. A Vilmos park ügyében újabb előkészítő munka zajlik. Többször elmondtuk, hogy egy német befektetővel a projektet átdolgozzuk, mivel nem egészen egyeznek a szándékaink. Ám a lényeges elemek ugyanazok. A nyáron kötöttük a megállapodást, így ősszel megszülethet a döntés arról, hogy mit hogyan akarnak megvalósítani. Optimista vagyok, bár én is jobban szeretnék kivitelezőkkel tárgyalni, mint tervezőkkel.

Az ipari parkban az önkormányzati területet remélhetőleg sikerül értékesíteni, ehhez egy képviselő-testületi megerősítést várok. A liciten hárman vettek részt. Közülük az első és második legtöbbet ígérő a 140 forintos négyzetméterár mellett nem vállalta a közművesítésben az általunk támasztott követelményeket. A harmadik, a Hantech Rt. viszont igen. Javaslatom az, hogy nekik adjuk el az ingatlant.

A termál ügyében pedig volt már egy egyeztető tárgyalás, amely a fürdőfejlesztéssel kapcsolatban derűlátóvá tett. De nem dolgom, hogy ezt bejelentsem. Mi azért vagyunk felelősek, hogy a szerződési feltételeket számon kérjük. Tény, hogy a cég számos – köztük keserű – tapasztalatot szerzett az idei, gyakorlott strandüzemeltetők számára is „fekete" nyáron. Talán elmondhatom, hogy találtak olyan partnert, amely a fejlesztés és az üzemeltetés feladatait átvenné tőlük.

– Visszatérve a Hantechre, a cég a jelenlegi telephely megtartása mellett szándékozna építkezni az ipari parkban?
– Igen, hisz annyi új megrendelést kaptak, hogy ezeket a jelenlegi eszközállománnyal és helyen már nem tudják teljesíteni. Ezért új gyárat kell építeni.

„ A többi tényleg csak szóbeszéd"

– A szóbeszéd szerint az önkormányzat kilencvenmillió forintért adta el a Csukás-pályát egy ingatlanközvetítőnek, amely 250 millióért adta tovább a Tescónak. Ráadásul a közigazgatási hivatal visszavonta az építési engedélyt.

– Az önkormányzat nyilvános liciten adta el a területet, de nem 90, hanem 116 millió 552 ezer forintért. A többi tényleg csak szóbeszéd. Az értékesítés után az önkormányzat szerepe ebben az ügyben befejeződött. Érzékelem, hogy milyen szándékok húzódnak meg a Tesco-beruházás támadása mögött. Ha az áruház megépül, s szolgálja az ittenieket, a hozzá kapcsolódó beruházások pedig biztonságosabbá teszik a Bartók Béla út forgalmát, akkor a nagy többség elégedett lesz. Az engedélyt visszavonták, de ez nem egyenlő az építkezés leállításával.
– Diszkriminációt emlegettek a városban amiatt, hogy a széchenyis elsősök ingyen kaptak tankönyvet, a katolikus iskolába járók viszont nem, noha az ő szüleik is csornai adófizetők.

– Minden intézménynek megvan a fenntartója, aki a forrásait a saját intézményére fordítja. Az állami költségvetésből 204 ezer forintot kapunk egy első osztályosra. Az egyházi iskolák is megkapják ezt, és még 128 ezer forintot gyermekenként. A különbséget nekünk saját költségvetésből kell biztosítanunk. Sok alaptalan támadást kellett már elviselnie a Széchenyi-iskola tantestületének, a gyerekeknek, a szülőknek és a fenntartónak. Számunkra az az elsődleges, hogy megfelelő színvonalon működtessük az önkormányzati intézményeket. Ezért a mi iskolánk elsősei ingyen kapták a füzetcsomagot és minden rászoruló megkapta az ingyentankönyvet.

„ Örömmel mondok igent"

– Végéhez közeledik a Hunyadi-gimnázium rekonstrukciója. Mi lesz a következő feladat?
– A Széchenyi-iskola felújítása. Beadtunk egy EU-pályázatot, ám a sok igény miatt tartalék listára kerültünk. Most a kormány forrásátcsoportosítást kezdeményez, tehát lehetne keresnivalónk. Ez 240 milliós terv. Keressük az egyéb támogatási formákat is, előkészítés alatt van egy 130 milliós pályázat, amely az energiaracionalizálás keretében a hőszigetelő nyílászárók beépítésére, homlokzatszigetelésre adna lehetőséget. De semmiképpen sem mondunk le a Széchenyi felújításáról, hisz egy százmilliós projektet készítünk elő az alsós épület rendbetételére hitelből, ha egyik pályázat sem nyer.

– Arról már értesültünk, hogy Papp József lesz az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje. De ki lesz a párt polgármesterjelöltje Csornán?
– Erről még nem döntött a szocialista párt. Az elvárás az, hogy még idén meg kell nevezni a polgármesterjelölteket. Remélem, az MSZP elégedett a munkámmal és ha megkérdeznek, hogy vállalnám-e, örömmel mondok igent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajokat keresett a rendőrség

A besurranó és a trükkös tolvajokat igyekeztek kiszűrni a közlekedők közül a csornai rendőrök… Tovább olvasom