Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Mindenki lebontatná az életveszélyes házat

Kóny - A kónyi polgármestertől kérdezném: az óvoda melletti házat miért nem bontják le? - kérdezte olvasónk lapunkon keresztül.

Kisalföld SMS
30/30-30-449
A kónyi polgármestertől kérdezném: az óvoda melletti házat miért nem bontják le? A járdát már lezárták miatta, a következő lépés az lesz, hogy lezárják az utat is.
1 kónyi

 

 

 

 

A  polgármesteri hivatalban megtudtuk: az ingatlan ügye ötödik éve húzódik. A tulajdonosokat lehetetlen elérni, az önkormányzat vezetői azt szeretnék, ha a hatóság elrendelné a bontást. Aller Imre polgármester a balesetveszély miatt záratta le a járdát.

Lezárva: A kónyi ház környékét elkerítették az életveszély miatt. A gyalogosok az úttesten kénytelenek közlekedni.


– Önkormányzatunk 2003 májusában szólította fel az ingatlan tulajdonosait, hogy a balesetveszélyt szüntessék meg – ismertette az előzményeket a kónyi polgármester. – A felszólítás eredménytelen volt, a ház gazdái nem reagáltak. Ezután az ügyet átadtuk a csornai építési hatóságnak. A város jegyzője kötelezte a tulajdonosokat, hogy készíttessenek tartószerkezeti szakvéleményt, eredménytelenül.
Mivel a kónyiaknak bántotta a szemét a düledező ház, a polgármesteri hivatal saját költségén végeztette el a statikai vizsgálatot.

– A régi parasztház a falu központjában van. Közel az óvoda, az iskola, a posta, és a temetőbe igyekvők is arra járnak. Előtte forgalmas útkereszteződés van – sorolta Aller Imre, miért is lenne fontos, hogy mielőbb megoldódjék a helyzet. – A szakértői vélemény megerősítette, hogy az épület eredeti állapota nem állítható helyre, életveszélyes. A szakvélemény javasolja az épület mielőbbi bontását. A dokumentumot 2006 nyarán elküldtük Csornára, de semmi nem történt.  Az épület állaga tovább romlott, a tulajdonosok nem foglalkoztak vele. A polgármester lezáratta a járdát a balesetveszély miatt. Januárban, hogy gyorsítsák az ügymenetet, ismét kezdeményezték a csornai hatóságnál az épület bontását előíró határozatot.

Dr. Döbrössy Adrienn csornai jegyző érdeklődésünkre úgy tájékoztatott, hogy a tulajdoni viszonyok körüli bonyolult jogi helyzet, illetve az életveszélyt kimondó szakértői vélemény hiánya miatt húzódott eddig a kónyi ügy.

– Február 19-én megtörtént a helyszíni szemle, a szakértő rövid időn belül elkészíti véleményét – mondta dr. Döbrössy Adrienn. – Amennyiben megállapítja, hogy az épület életveszélyes és helyre nem állítható, a hatóság elrendeli a kötelező bontást. Az ügyben tehát várhatóan felgyorsulnak az események.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máshová kerül az erőmű

Kapuvár - A régi és alacsony hatásfokú hőközpontokban csak állagmegóvó fejlesztéseket tervez a… Tovább olvasom