Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Minden rendszerben nő a szeméthegy

Irdatlan mennyiségű szemét gyűlt össze egy csornai ingatlanon. A telken álló ház lakói békésen éldegélnek a szeméthegy mellett, a környékbeliek viszont egyre ingerültebbek miatta, hisz felszámolásáért évek óta küzdenek eredménytelenül.
Szeméthegy: hosszú évek termése
Szeméthegy, avagy hegynyi szemét Csornán egy Vadász utcai házas ingatlanon. Mindegy, minek nevezzük, tény: sokaknak nem tetszik, hogy az egy lakóterületen, házas övezetben éktelenkedik. A telek az önkormányzaté, az épület pedig az ott lakó roma család tulajdona. A temérdek szemét több év alatt gyűlt össze, s nőtte ki magát heggyé a környék lakóinak bosszúságára. Szerintük amellett, hogy a látvány sem szemet gyönyörködtető, a bűz olykor elviselhetetlen. Sőt – mint ilyen körülmények között lenni szokott – , patkányból sincs hiány.
A nevük mellőzését kérő helybeliek elkeseredettek, tehetetlennek érzik magukat, mivel – mint elmondták – évek óta panaszkodnak, ám segítséget máig sem kaptak. Egyesek azt állítják, hogy a gondok már a tanácsi időkben kezdődtek, s azokkal az akkori vezetők éppúgy nem tudtak megbirkózni, mint a rendszerváltás óta pozícióban lévők. Ezért aztán többen is azon véleményüknek adnak hangot, hogy nem a csornai Vadász utcán keresztül vezet az út Európába. Azt is egységesen hangoztatják az emberek, hogy nem a roma család ellen van kifogásuk, csupán a szemét miatt tiltakoznak.

Elszaladt a felelős

Nem lepődött meg a témán dr. Harsányi Ernő, Csorna jegyzője sem, aki sok időt szánt már a megoldás keresésére, de úgy tűnik, egyelőre hiábavaló a fáradozása. Elmondta: volt rá példa, hogy behívták a szóban forgó ház tulajdonosát a hivatalba, hogy közösen találjanak valamiféle megoldást. A férfi azonban – mihelyt közölték vele a beszélgetés tárgyát – felpattant a székről és eltávozott. Dr. Harsányi Ernő azt sem titkolta: fontolgatták, hogy elszállíttatják a szemetet, s erre több árajánlatot is kértek, de a fuvarozók akkora összeget jelöltek meg, amit az önkormányzat a jelenlegi anyagi helyzetben nem tud kifizetni.
Bamberger Tibor, a csornai roma kisebbségi önkormányzat elnöke is ismeri a Vadász utcában és a környéken lakók panaszát. Olyannyira, hogy többször személyesen próbálta jobb belátásra bírni a családot, de legnagyobb sajnálatára nem járt sikerrel.

Rendet az utcában!

Tehát adott egy ügy, amely sok embert irritál, ám a megoldás várat magára, annak ellenére, hogy az illetékesek foglalkoznak vele, hiszen ők is szeretnének a végére járni. Csakhogy a jelekből ítélve – azonkívül, hogy bírságot szabnak ki – keveset tehetnek. Főleg akkor, ha a partnerek elzárkóznak az együttműködéstől, noha a szemetet ők gyűjtögették éveken keresztül a ház körül, s az ott lakóknak ugyanúgy érdekük – sőt, nekik kötelességük – lenne az elszállítása, mint másoknak. Egyebek mellett azért is, hogy emberi körülmények legyenek a szóban forgó ingatlanon, helyreálljon a békesség végre a Vadász utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélerőmű: néhány év múlva

Néhány év múlva szélerőművek termelhetik az energiát Kapuvár határában. A helyi önkormányzatot két… Tovább olvasom