Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Minden honvédsírra, emlékműhöz jut virág

Csornán az 1848–49-es emlékhelyeket a helyi oktatási intézmények gondozzák. A diákok és tanáraik helyezik el a tisztelet virágait is nemzeti ünnepünk alkalmából. Olvasónk kérte meg szerkesztőségünket, nézzünk utána, kik tartják rendben a város történetének emlékeit.
„Csorna bővelkedik 1848–49-es emlékekben. Emléktábla a Kmety utcában, két emlékmű a hősöknek a Szent Antal-temetőben. Ugyanott 1848-as honvédek sírja, szabadságharcos premontrei atyák sírjai, Wyss tábornok síremléke. Emléktábla a rendház falán, aztán az ágyúgolyós ház, egy Kossuth-emléktábla a szakiskola, egy másik a Zöldfa étterem falán. A városi ünnepség minden évben a Petőfi-szobornál van. De vajon a többi emlékhelyre jut-e egy-egy szál virág vagy koszorú? Az önkormányzat miért nem szervezi úgy az eseményeket, hogy a többihez is kimenjenek a csornaiak? Sokan emlékezhetünk azokra az időkre, amikor fáklyás felvonulással mentünk egyiktől a másikig. Felemelő volt. Egy csornai emlékőrző"

A felvetésre Turi György polgármester válaszolt: „Megtisztelő az olvasó kérdése. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a
fiatalság ünnepe. Egy évtizede már, hogy önkormányzatunk oktatási, kulturális és sportbizottsága az eseményeknek és jeles személyiségeinek méltó emléket állító csornai emlékhelyek, emléktáblák, sírok gondozásáról döntött. A fiatalság gondjaira bízta ezeket. Az ünnep előtti utolsó tanítási napon városunk valamennyi nevelési-oktatási intézménye felkeres egy-egy emlékhelyet, ahol rövid megemlékezést követően sor kerül koszorú vagy virág elhelyezésére. Egyetlen 1848–49-es emlékünk sem marad ki a megemlékezésből."

 Premontrei szabadságharcosok emlék-
Premontrei szabadságharcosok emlék-


Turi György hozzátette: korábban valóban volt fáklyás felvonulás az esti ünnepséget követően az egyes emlékhelyekre. Ám mire a legtávolabbi emléktáblához eljutott a menet, a fáklyásokat csak tucatnyian kísérték, legtöbbször az ifjúság részvétele nélkül. „Az utóbbi években a csornai ifjúság adja a Petőfi-szobornál megemlékezők túlnyomó többségét, illetve gondoskodik az emlékhelyek látogatásáról. Ennek fontos nevelési célja van a hazafiasság érzésének elmélyítése érdekében" – jegyezte meg a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskola mellett szavazott Rábatamási

A jelenleg is működő, nyolcosztályos iskola megtartása mellett tette le a voksát a rábatamási… Tovább olvasom