Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Minden elsősnek lesz helye

A kapuvári oktatási szakemberek szerint a következő tanévet a saját körzetükben kezdhetik meg a gyermekek. A városban nincs zsúfoltság az elsős osztályokban. Vidéken növekvő gyermeklétszámmal számolnak a pedagógusok.

– Minden elsős diákunknak lesz helye a szeptemberben kezdődő tanévben – jelentette ki egybehangzóan Horváth László, az állami és Fodor Gyuláné, a kapuvári katolikus iskola igazgatója azokra a hírekre reagálva, miszerint Budapesten gondot okoz a megnövekedett létszámú elsős gyermekek elhelyezése az oktatási intézményekben. A növekvő létszámokat a beiskolázási korhatárok jogszabályi változtatása okozza.
A tavalyihoz jobbára hasonló elsős létszámmal kezdi a következő tanévet a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI). Az intézményben szeptember elejétől 114 elsős kezdi meg tanulmányait. Horváth László igazgató hangsúlyozta, a fővárosi zsúfoltság nem jellemző Kapuvára. Itt a megszokott osztálylétszámokkal indul majd az új tanév. A Pátzayban 22, a Széchenyiben 16 (tavaly ugyanennyi), a gartai iskolában pedig 23 elsős ül be a padokba. A környékbeli iskolák közül Babóton 8 (tavaly 7), Himodon 9 (4), Osliban 5 (9), Vitnyéden 15 (12), Veszkényben 7 (7), Szárföldön pedig 8 (8) elsőst várnak. Ezek a létszámok többnyire megegyeznek a tavalyi évkezdőkkel. Nagyobb létszámfelfutást a falusi tagintézményeknél várnak a szakemberek, még a következő évben is.

Pátzays elsősök – Szeptembertől is minden kisdiáknak lesz helye a kapuvári iskolákban.
Pátzays elsősök – Szeptembertől is minden kisdiáknak lesz helye a kapuvári iskolákban.

– Úgy vélem, a falvak létszámnövekedését a születésszám mellett a beköltözők okozzák – mondta Horváth László. A KTI-ben három elsős osztály indul, ám az intézmény személyi és tárgyi feltételei alkalmasak lennének egy negyedik iskolakezdő csoport indítására is.

– A szeptemberi kezdés nálunk nem okoz olyan problémákat, mint a fővárosban. Itt minden gyermeket el tudunk helyezni – mondta az igazgató. Hangsúlyozta: a gyermekek nagyrészt abban az iskolában kezdik tanulmányaikat, melyhez a beiskolázási körzet szerint tartoznának.

– Elmondható, hogy a Király-tó Óvoda gyermekeinek több mint nyolcvan százalékát a térségi általános iskolába íratják szüleik. Ez jelzi, hogy a diákok mellett a szülők is elégedettek az itt folyó munkával – jegyezte meg Horváth László.

A város másik intézményében, a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában szeptembertől a tavalyinál hárommal több, 43 elsős kezdi meg tanulmányait. Az intézmény igazgatója elmondta, a létszámok egyelőre nem igénylik az intézmény bővítését. Ám utóbbi lehetősége a következő tanévektől már realitássá válhat.

Összességében Kapuváron kilenccel több elsőst írattak be szüleik az iskolákba. A megye állami iskoláiban mintegy négyezer kisdiák kezdi meg tanulmányait: 120–130-cal többen, mint az előző évben. A budapesti példákkal ellentétben a megye minden elsős tanulójának jut iskolapad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félárván maradt egykori társukért szólt a Hotel Menthol - fotók

Apa nélkül maradt egykori társukért táncoltak a hét végén a kapuvári Zenés Táncszínház táncosai. Tovább olvasom