Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Milyen évünk volt, milyen várható?

A megkérdezett rábaközi polgármesterek az ideinél is nehezebb anyagi körülményekre számítanak a jövő esztendőben.
A múlt összegzésének és a jövő tervezésének időszakát éljük. Milyennek ítéli a mögöttünk hagyott esztendőt, a tervezett feladatok közül mit sikerült megvalósítani és mit vár az új évtől? Erről kérdeztük néhány rábaközi település régi-új polgármesterét.

Szalay Imre
Szalay Imre, Bősárkány
: – Fontos beruházásokat tudtunk megvalósítani 2006-ban pályázati pénzekből. Elkészült a kerékpárút, szennyvízszippantót vásároltunk, felújítottuk az óvodát, utakat tettünk rendbe. Viszont a következő évtől nem várok sok jót a megszorítások miatt, hisz elveszik az önkormányzatoktól a működési pénzeket.

Lengyel Lajos, Szil: – Számunkra az elmúlt ciklus koronás éve 2006 volt. Átadtuk az új faluközpontot, bővítettük az általános iskolát, a sportpályán elkészült a villanyvilágítás, felújítottuk az öltözőt. Az önkormányzati intézmények biztonságos működtetése mellett az épületeken – köztük a községházán – végeztünk külső-belső renoválást. Komoly terveink vannak a jelenlegi ciklusra is. Jövőre az erőgyűjtés, a tervek elkészítése, pályázatkész állapotba hozása lesz a feladat. Emellett pedig a kölcsönös előnyök alapján bővíteni akarjuk a kapcsolatokat a környező településekkel.

Dóczy Géza, Dör: – Idén sikerült rendbe tenni a ravatalozót, 2007-ben a kultúrház tetőzetét újítjuk fel, erre már megvan a pénz. Egy utca burkolatának felújítását is a tervek közé soroljuk. Sajnos azonban a megszorító intézkedések kellemetlen hatásai minket sem kerülnek el.
Aller Imre, Kóny: – Nem könnyű évet hagytunk magunk mögött, hisz két választás is lezajlott. Ennek ellenére sikeresnek tartom 2006-ot, mert elképzelt fejlesztéseinket meg tudtuk valósítani. Felújítottuk a tűzoltószertárat, építettük a díszteret és a játszóteret, elláttuk a kötelező feladatokat. Jövőre az ideihez képest nem lehetnek jobbak a kondícióink, de bízom abban, hogy a négyéves programban, vagy a 2007-es esztendőre megfogalmazott fejlesztési elképzelések megvalósítását el tudjuk kezdeni. S természetesen folytatjuk az építési telkek értékesítését.
Németh Ottó, Rábcakapi: – Mivel az idén csak egy pályázaton szerepeltünk sikeresen, terveinket nem tudtuk realizálni. Például nem kaptunk támogatást járdafelújításra, és anyagiak híján nem készült el a településrendezési terv sem. A jövő év kapcsán sem lehetünk optimisták, mivel a megyei pályázati lehetőségek megszűnnek és attól tartunk, hogy a regionális és országos pályázatok pedig elérhetetlenek lesznek számunkra. Talán úgy lenne esélyünk, ha több falu azonos feladatra közösen pályázna és az önrészt arányosan elosztanák.

Nagy Gáborné, Zsebeháza: – Ebben az évben befejeztük a kultúrház külső-belső felújítását és pályázati támogatással kisbuszt vásároltunk a falugondnoki szolgálat részére. A jövő évi terveink között járda- és útfelújítás, a vízelvezető árkok rendbetétele szerepel. A megvalósítás a pályázatoktól függ.


Szabó István, Rábatamási: – Ebben az évben egy út építését fejeztük be és elkészült a Nádasdy-szobor. Ugyanakkor már idén is érezni lehetett a pénztelenség okozta nehézségeket. A jövőre vonatkozóan vannak terveink, de mindenképpen állami támogatás kell, hogy meg is tudjuk valósítani azokat. A lakosságot tovább terhelni nem lehet.
Bognár Sándor, Sopronnémeti: – Az idei év nehezebb volt, mint az azt megelőző a kifutó pályázati lehetőségek miatt. Ennek ellenére elkészült az új piactér, a Vasút utca burkolata, a Petőfi utca nyugati oldala. A községháza udvara szilárd burkolatot kapott, befejeződött a volt tűzoltószertár és a ravatalozó felújítása.

Várhatóan jövőre még jobban nehezedik az önkormányzatok helyzete, ám a polgármesternek optimistának kell lennie. Ezért azt remélem, hogy a fejlesztéseinket meg tudjuk valósítani. Így a további járdafelújítást, az orvosi rendelő külső szigetelését, felújítását. A tervezett nagyberuházás, a szabadidő- és wellnessközpont kapcsán várjuk az első pályázat elbírálását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fizetős parkolók

Jövőre több fizető-parkolóhely áll az autósok rendelkezésére Csornán. Többek között erről is döntött… Tovább olvasom