Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Milliós támogatások falubuszokra

Megye - Falubuszbeszerzésre ad támogatást az agrártárca harminchét megyénkbeli településnek. A községek egyenként hat-kilenc millió forintot kapnak, hogy új járművet vegyenek vagy cseréljék a régit.
Harminchét megyebeli település kap támogatást falubusz beszer-
ezéséhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Hogy hány millió forintot oszt szét a tárca, egyelőre nem lehet tudni.

Sajtóirodáján megtudtuk ugyanis, hogy a nyertesek listája még nem végleges. Ehhez képest az érintett polgármesterek azonban már hivatalos értesítést kaptak és mindenesetre örülnek. Páli önkormányzatának – ahogy a többieknek is – múlt héten kézbesítettek levelet a sikerről.
A dél-rábaközi település 6 millió forintot kapott a minisztérium pályázatán. Nyolcéves, 140 ezer kilométert futott buszukat tudják így lecserélni, az új járművet karácsonyra várják. A falugondnoki busz legfontosabb feladata az iskolások utaztatása, de igénybe veszik a lehetőséget a helyi idősek és a civil szervezetek is.

A páli gyerekek nemsokára új falugondnoki buszban utazhatnak a szili iskolába.
A páli gyerekek nemsokára új falugondnoki buszban utazhatnak a szili iskolába.


– Buszunkat egy évvel ezelőtt vásároltuk, de már akkor is számítottunk a cserére – mondta a Kisalföldnek Póczik András polgármester. – Hatmillió forint támogatást kapunk, az új busz 8,2 millióba kerül. A különbséget a régi árából – 1,5 millió forint – és önerőből fedezzük, azaz 700 ezer forintot biztosítunk költségvetésünkből.

A dénesfaiak ötéves járművüket cserélik, amibe 150 ezer kilométert „hajtott bele" Kovács Miklós falugondnok. Ők 6,6 millió forintot nyertek, amihez a használt gépkocsi árát teszik hozzá, számításaik szerint 2,5–3 millió forintot.

– Ennyi pénzért már lehet szép falubuszt venni. Körülnézünk a piacon és a legjobb ajánlatot választjuk – jegyezte meg Takács Lajos polgármester.
Tárnokrétiben 7,3 millió forintnak örülhetnek a helyiek, amiből buszt cserélhetnek. Jankovits Ferencné polgármester szerint rá is fér a váltás a falugondnoki szolgálatra, mert 8 éves járgányukba 150 ezer kilométert „tettek".

Kovács Miklós dénesfai falugondnok is új járműben végzi rövidesen a munkáját.
Kovács Miklós dénesfai falugondnok is új járműben végzi rövidesen a munkáját.


Új szolgálat indul Maglócán, ahol eddig nem dolgozott falugondnok. A kezdéshez, a járműbeszerzéshez 6,6 millió forintot kapnak. A településen egyre több az idős, segítségre szoruló, ezért fontos a falugondnok.
Speciális helyzetben vannak a nagyobb községek, mint például Szany, Szil vagy Bősárkány. Ez utóbbi település vezetője, Szalay Imre érdeklődésünkre elmondta: bár a működtetéshez normatívát nem kapnak, működtetik az intézményt. A Hanság menti falu 8,3 millió forintot kap a minisztériumtól.

Olvasóink írták

  • 3. rászoruló 2008. október 02. 18:58
    „George és horiberi ! Miért nem lehet azt elhinni, hogy vannak akik becsülettel a törvények betartásával dolgoznak? Vagy talán, ki mint él , úgy itél ?”
  • 2. horiberi 4 2008. október 01. 18:36
    „TAlán a falu rászoruló lakóit kellene vele szállítani és nem másokat.”
  • 1. George 2008. szeptember 30. 21:55
    „el sem tudom képzelni, hogyan lehet 5 év alatt 150 ezer kilométert belehajtani. Ahhoz mindennap 80 kilométert kellene menni. Nem sok ez egy kicsit a falugondnokihoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Jászai Joli néni - 102 éves volt

Életének 102. évében elhunyt Jászai Joli színésznő. A csaknem százéves koráig aktív művésznőt… Tovább olvasom