Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Milliós fejlesztések Soboron

Több tízmilliós fejlesztéseket hajtottak végre tavaly Soboron: járdát építettek, a temetőt rendezték többek között.
A tavalyi ismét a pályázatok éve volt Soboron. Az önkormányzat több tízmillió forinttal egészítette ki költségvetését a támogatásokkal. Nemes László polgármester mindezek ellenére úgy jellemzi a mögöttünk hagyott hónapokat, mint küzdelmes, nehéz, de eredményes időszakot.

Befejezték Soboron például a közösségi ház külső felújítását, hőszigetelését. Hozzá kapcsolódó siker, hogy az épületben továbbra is működhet a posta, így a soboriak kettős ellátásban részesülnek, hiszen a mobilpostajármű is érinti a falut. A közösségi házban tartják a helybeliek számára az ingyenes németnyelv-oktatást és a számítástechnikai tanfolyamot. A tapasztalat azt mutatja, hogy van igény az új ismeretekre. Ugyancsak a közösségi házban működik a könyvtár és itt van lehetőségük a soboriaknak ingyenes internetezésre.

2005-ben készült el a településen az információs táblarendszer és a temetőbe is tudtak új utat építeni. A sírkertben a lapos területeket rendezték, feltöltötték, leaszfaltozták a ravatalozó előtti teret, a bejárót, illetve korábban parkolót alakítottak ki.

– Jelentős beruházásunk volt a járdaépítés az Andrási utcában, közel 400 méteres szakaszt építettünk újjá – újságolta Nemes László. – A kivitelezés költségeihez a megyei területfejlesztési tanács pályázatán nyertünk támogatást. Elkészült a községben két új buszváró járdasziget, ami lényegesen biztonságosabbá teszi a várakozást – szintén pályázati segítséggel. Színesítette a tavalyi esztendőt Soboron a nálunk első alkalommal megrendezett Kézfogás tábor, ahol erdélyi és anyaországi gyerekek találkozhattak egymással, mintegy hetvenen. Mi rendeztük meg 2005-ben is a megyei polgármesterek bálját, melynek bevételével megyei, sérült gyerekekkel foglalkozó intézményeket támogattunk, több mint kétmillió forinttal. Továbbra is működik a néptánccsoportunk, művészeti iskolánk, munkájában a falu 10 százaléka vesz részt, azaz 34 gyerek.

Soboron az elmúlt évben vezették be a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és támogatták a fiatalok letelepedését is. Lakásvásárláshoz, valamint -felújításhoz nyújtottak támogatást a családoknak.

Több százezer forint értékben tudták a helyi önkéntes tűzoltóság eszközállományát bővíteni és sportfelszereléseket tudtak vásárolni. Mindezeket szintén pályázati támogatással, ahogy a település közvilágításának korszerűsítését is így tudják megoldani. Anyagilag támogatták a helyi civil szervezeteket. Nemes László szerint több tízmillió forintot költöttek ily módon a falura. A jövőre vonatkozóan a polgármester elmondta: nagy várakozással állnak az új év elé. „Az már biztos, hogy a kistelepülések helyzete rosszabb lesz. Nem adjuk fel, talpon maradunk és fejlesztünk, itt akarunk élni és semmivel sem rosszabbul, mint eddig. A megszorításokat megfontolt gazdálkodással, a pályázati források maximális kihasználásával és még több munkával próbáljuk ellensúlyozni" – jegyezte meg Nemes László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hansági ritka pillanatok

A természetben a tél már a tiszta tavaszt jelképezi. Nagy Lászlóval, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetőrével hansági túrára indultunk, ahol igazi ritkaságokkal is találkoztunk. Miközben a táj szépségeiben gyönyörködünk, Nagy László évtizedes „szerelméről" mesél, üzeneteit adja át nekünk. Elsőként az ősi csíkoséger-erdőt érintjük, ami a természet katedrálisa. Tovább olvasom