Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Milliókkal támogatták községüket a tűzoltók

A rábacsanaki önkéntes tűzoltók minden évben jelentős támogatást kapnak az adók felajánlható egy százalékából.

A rábacsanaki önkéntes tűzoltó-egyesület 5,5 millió forinttal támogatta a falut. Nem elírás történt, valóban így van. A tűzoltók az adók felajánlható egy százalékából gyűjtötték össze a pénzt, amit most a helyi közösségi épület felújítására ajánlottak fel. Telekesi József polgármester példaértékűnek nevezte az egyesület működését.

– Tűzoltó-egyesületünk szervezett, életképes, fegyelmezett és összetartó – foglalta össze Telekesi József. – Nem hiszem, hogy létezik még egy ilyen egyesület, amely ekkora támogatást ad és nem pedig elvár az önkormányzattól. Mindezért nagy köszönettel tartozunk nekik.
A rábacsanaki önkormányzat régóta tervezte már a közösségi épület rendbetételét. A lapos tető beázott, elhasználódott, időszerű volt a csere. Ráadásul az elképzelések szerint ebben az épületegyüttesben kap majd helyet a községháza, a könyvtár, az orvosi rendelő és ott van a tűzoltók szertára is. Első lépésként a kultúrház belsejét újították fel, valamint a tetőzetet. A 11,5 millió forintos beruházáshoz 3 milliót
LEADER-forrásból kaptak és ugyanennyit tett hozzá ön- erőből az önkormányzat is.

A rábacsanaki tűzoltók anyagilag és munkájukkal is támogatták a közösségi épület felújítását.
A rábacsanaki tűzoltók anyagilag és munkájukkal is támogatták a közösségi épület felújítását.

A tűzoltók a költségekből 5,5 millió forintot vállaltak át. Telekesi József hozzátette: a felújításból a helyiek is kivették részüket és önzetlenül segítettek a munkák során.

A rábacsanaki önkéntesek parancsnokától, Hosszú Gyulától azt kérdeztük, miből, hogyan sikerült az egyesületnek ennyi pénzt megspórolnia.

– Az adók felajánlható egy százalékát használjuk ki minden évben – mondta Hosszú Gyula. – A faluban is sokan támogatnak bennünket ily módon és munkahelyeinken is reklámozzuk az egyesületet. Tavaly másfél millió forint gyűlt így össze, a csúcsösszeg pedig meghaladta a kétmilliót. Természetesen amire szükségünk volt, azt mindig megvásároltuk. Vettünk védőfelszereléseket, négyütemű motoros szivattyút és még számos kiegészítőt. Az épület felújítása viszont nagyon fontos volt, mert hiába gyarapodunk, ha a szertárunk beázik a rossz tető miatt.
Hosszú Gyula érdeklődésünkre megjegyezte: jelenleg huszonöt tagja van az egyesületnek. A különböző versenyekre viszont sokszor kétszer ennyien vonulnak fel, hiszen rendre hat csapatot állítanak. Az elmúlt években komoly tűzeset nem volt a faluban, legutóbb 1996-ban. Az önkéntes tűzoltók leginkább műszaki mentésben vesznek részt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a kéményseprő Csornán

Módosította a város képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló rendeletét. Tovább olvasom