Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Milliókból fejleszt a 77 éves polgármester

Maglóca - Lakosonként 200 ezer forintot költött a falu fejlesztésére a maglócai önkormányzat az elmúlt két évben. Összesen 16 millió forint „került ki” a közterületekre a 94 lélekszámú településen. A beruházásokat a megye legidősebb polgármestere, Tóth Ferenc irányítja. A 77 éves községvezető a Kisalföldnek az önkormányzati bürokrácia időhúzására panaszkodott. Ő fiatalosabb „tempóhoz” szokott.
Két év alatt 16 millió forint jutott fejlesztésre Maglócán. A megye legidősebb polgármestere irányítja a falut. Tóth Ferenc a sikerek ellenére a dinamizmust, a „fiatalos hozzáállást" hiányolja az önkormányzati bürokráciában.
Ha igaz, hogy a fejlesztések a jövőt jelentik, a jövőt pedig az utánunk jövőknek építjük, akkor Maglócán minden fiatal több mint másfél millió forintos „ajándékot" kapott az önkormányzattól.

A 94 lelkes faluban ugyanis 10 diák van jelenleg és két esztendő alatt 16 millió forintot költenek fejlesztésre.

Az önkormányzatot Tóth Ferenc irányítja 2006 óta. Ő a megye legidősebb településvezetője a maga 77 évével. Tudatosan valósítja meg programját, de vannak olyan források, melyekre még ő sem számított. Ilyen például a falubusz beszerzésére nyert 6,6 millió forint. A falugondnoki szolgálat is indul nemsokára Maglócán, amire szükség is van. A 94 lakosból ugyanis 56-an nyugdíjaskorúak. Sok az idős, beteges, egyedülálló, segítségre szoruló. Nekik segít majd a falugondnok, akit pályázaton választanak ki. Váratlan ajándék volt a községbe vezető utak mentén a köszöntő táblák kihelyezése is. Egy, a faluból elszármazott „földi" állíttatta.

A Szentháromság-szobrot 500 ezer forintból újították fel.
A Szentháromság-szobrot 500 ezer forintból újították fel.

A lélekszám tehát 94 Maglócán, éppen a napokban jelentkezett be új lakó a községházán. Ha úgy számoljuk, huszonnégy hónap alatt egy lakosra közel 200 ezer forintos fejlesztés jutott. Tóth Ferenc szerint ez jó arány, ám úgy véli, dinamikusabb, fiatalosabb hozzáállással, gördülékenyebb ügyintézéssel még többre is képesek lennének.

– Az ember hozzászokott ahhoz, hogy ha valamit eldöntött, akkor azt gyorsan meg is valósította. A hivatali ügyintézés egészen más, mint a hétköznapok. Itt határidők vannak, amiket persze a felettes hivatalok, hatóságok mindig be is tartanak – magyarázta, mi volt meglepő számára az önkormányzati munkában.

Tóth Ferenc maglócai polgármester fiatalos lendülettel teszi a dolgát.
Tóth Ferenc maglócai polgármester fiatalos lendülettel teszi a dolgát.

Régóta húzódó kérdés a faluban a buszvárók ügye. Most úgy néz ki, ez is megoldódik. Összesen 6 millió forintot fordítanak az öblök kialakítására és a buszmegállókra. Felújították a település közepén lévő, 1804-ben a Gyurasits család által állított Szentháromság-szobrot is önerőből, félmillió forintból. A temetői kerítés egy részét is rendbe tették és a templom környékét rendezték. Felújítják a községházát, a nyílászárókat már cserélték 800 ezer forintból. Két darab számítógépet szintén pályázaton nyertek 280 ezer forint értékben, fűnyíró traktort 400 ezerért vásároltak.

A település éves költségvetése 13,5 millió forint. Két év alatt tehát egyéves „költőpénzüket" fordították fejlesztésekre.

Tóth Ferenc arról is beszélt a Kisalföldnek, hogy további tervek is vannak, azaz akad tennivaló bőven. „Ha egészségem engedi, meg is valósítom az elképzeléseket. Azt tudom, hogy jobban már nem leszek, de ha így marad, nem panaszkodhatom" – jegyezte meg a 77 esztendős polgármester.

Olvasóink írták

 • 3. hajas69 2008. október 12. 11:27
  „Gratulálok kedves Polgármester Úr!
  Továbbá szeretnék sok sikert és jó egészséget kívánni munkájához,csak így tovább!!”
 • 2. blondy 2008. október 08. 20:24
  „Sok sikert Feri bátyám! Sz. Árpád”
 • 1. Jazz8 2008. október 08. 13:10
  „Gratulálok! Több ilyen polgármestere lenne szükség!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót cserélt a háziorvosi társulás

Rábaköz - Új gépkocsija van a Csorna Vidéki Háziorvosi Ügyeleti Társulásnak: 5,2 millió forintból… Tovább olvasom