Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Milliók a rábaközi parkokra

Rábaköz - A rábaközi falvak önkormányzatai évente átlagosan egymillió forintot költenek a parkosításokra, a zöldterületek rendezésére, virágosítására.
A községek szépítése, gondozása, a parkok létrehozása nem kis feladatot jelent az önkormányzatoknak. Erre a célra átlagosan egymillió forintot költenek a települések, de vajon miből és kik gondozzák a falvak közterületeit? Ennek járt utána a Kisalföld.

Játszóteret is terveznek

– Tárnokrétiben az önkormányzat a temetőt, illetve a közterületeket tartja rendben. Éves szinten félmillió forint körüli összegről beszélhetünk, szerencsére az utcákat a helyiek gondozzák. Terveink között szerepel a falu központjában egy park létrehozása játszótérrel együtt. Községünk környezete persze lehetne szebb is, csakhogy ehhez még több pénz kellene. Azt hiszem, a szűkös lehetőségek ellenére is sokat szépültünk – mondta Jankovits Ferencné, Tárnokréti polgármestere.

Horváthné Élő Piroska magánszorgalomból is szépíti a falut.
Horváthné Élő Piroska magánszorgalomból is szépíti a falut.


Folyamatos fejlesztés

Sopronnémeti polgármestere, Bognár Sándor elmondta, a falu környezete szép és gondozott, éves szinten az összeg változó, amit a közterületek gondozására költ az önkormányzat. Átlagosan ötszázezer és másfél millió forint között van a költség. A jövőben terveznek egy átfogó fejlesztést.

Felhívás a tulajdonosoknak

Egy nagyobb községben már a környezet szépítésére is nagyobb összeget fordít az önkormányzat. – Bágyogszovát közel kétmillió forintot áldoz a parkosításra, az ezzel járó kiadásokra. A környezet rendbetételéhez közhasznú munkavállalókat alkalmazunk, és idén lehetőségünk nyílt egy önjáró fűnyíró megvásárlására is. A környezet rendezéséhez tartozik, hogy évente szervezünk hulladékgyűjtést és lomtalanítást is. Bár nem a mi feladatunk lenne, azonban az önkormányzat mellett lévő szennyvízátemelő környezetét is a falu teszi rendbe. Probléma csak azon ingatlanok területén van, amelyekben nem laknak. Rendbetételük érdekében felhívásokat küldünk ki a tulajdonosok számára.

Öt hektár zöldterület

Bősárkányban is hasonló a helyzet. Szalay Imre, a falu polgármestere elárulta, öt hektár zöldterületük van belterületen, s ezek gondozására sok pénzt fordítanak. Milliókat költenek erre a célra.
– A parkokon mindig van mit javítani, de véleményem szerint a korábbi évekhez képest sokkal szebb lett a falunk. A parlagfű problémaként megjelenik, azonban csak kismértékben, mert figyelünk az irtásra. A jövőben tervezzük az új temető előtt parkoló létrehozását, a sportpálya rendbetételét és egy közpark kialakítását is, pályázati pénzből.
Egy helybéli lakos, Horváthné Élő Piroska elmondása szerint a település szépítésével „nincs is semmi baj": a hetvenkét éves asszony úgy látja, már csak a vízelvezető árkok rendbetétele következhetne a faluban. Hozzátette, a virágosítás még ráférne Bősárkány egy-két utcájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tolvaj fiatalok a tóba dobták a motort

Csorna - Kétszázezer forintos motorkerékpárt „halásztak ki" a Szeder utcai „kistóból" a… Tovább olvasom