Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Milliárdos kórházi átépítésben bíznak Csornán

A Margit Kórház milliárdos fejlesztésén gondolkodik a csornai önkormányzat. Egyelőre – a kormány intézkedéseire várva – a konkrét döntést elnapolták, de tervek vannak.

Az Európai Unió által támogatott, kórházfejlesztő pályázaton való indulást fontolgat a város. Az előzetes tervek szerint 1,1 milliárdot költenének az intézményre. Az önerő azonban meghaladja Csorna anyagi erejét, így valószínűleg kisebb költségvetésű elképzelésekre lesz szükség. Főleg pedig a kormány támogató döntésére.

A pályázat kiírása már tavaly megjelent, a csornai képviselő-testület ülésén is többször téma volt. Dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos mindannyiszor elmondta: a csornai kórház méretű és adottságú egészségügyi intézmények számára nagyon kedvezőek a feltételek. A struktúraváltozást támogató, infrastruktúra-fejlesztő lehetőségről van szó a fekvőbeteg-szakellátásban.

– A regionális tisztiorvossal egyeztettünk és tisztáztuk, a Margit Kórház megfelel a feltételeknek, indulhat a pályázaton – tájékoztatta portálunkat Turi György polgármester. – Olyan pályázatíró céget kértünk fel egy előzetes tanulmány elkészítésére, amely már több hasonló projektben közreműködött. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Csornán mit lehetne megvalósítani siker esetén. Kiderült, leginkább a járóbeteg-ellátás fejlesztésére koncentrálhatunk.

A járóbeteg-rendeléseket elköltöztetnék, a lapos tetős, korszerűtlen SZTK-épületet elbontanák a tervek szerint, és gyakorlatilag a kórház udvarán húznának fel egy új épületet.
A járóbeteg-rendeléseket elköltöztetnék, a lapos tetős, korszerűtlen SZTK-épületet elbontanák a tervek szerint, és gyakorlatilag a kórház udvarán húznának fel egy új épületet.

A járó betegeket jelenleg a kórház D épületében, az egykori SZTK-ban fogadják. Lapos tetős, leromlott, csak nagy költséggel fenntartható az épületrész. A cég által elkészített tanulmányt véleményezte az önkormányzati biztos Integra Consulting Zrt., illetve a kórház vezetése is.

– Az intézmény vezetői örömmel fogadnák a beruházást. Az Integra viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon magas költséggel készült el. A pályázaton legfeljebb nyolcszázmillió forintot nyerhetünk, a fejlesztés becsült költsége azonban egymilliárd-százharminchatmillió forint lenne. Kilencvenszázalékos támogatottság mellett ez azt jelenti, hogy háromszázharminchatmillió forintot kellene saját erőből biztosítani – jegyezte meg a polgármester.

Ezt az összeget a csornai önkormányzat nem tudja vállalni. Információjuk van azonban arról, hogy a kormány július végén felülvizsgálja a kiírást és esetleg módosítja is.
Ezt az összeget a csornai önkormányzat nem tudja vállalni. Információjuk van azonban arról, hogy a kormány július végén felülvizsgálja a kiírást és esetleg módosítja is. Emiatt a képviselő-testület úgy döntött, hogy megvárják az intézkedést. Abban bíznak, hogy kedvezőbb tartalommal írják ki újra a lehetőséget. És hogy mi is valósulhatna meg a milliárdos fejlesztéssel? Az SZTK-épületet elbontanák, helyén parkolókat alakítanának ki. Az A és a C épület között, gyakorlatilag a kórház udvarán húznának fel egy új épületet. Oda költöztetnék a járóbeteg-rendeléseket, a központi diagnosztikát, a központi műtőt, a sterilizálót, a sürgősségi betegfogadót. A tervek a ˝tömbösítés˝ jegyében készültek. A volt bírósági szárnyban azokat a szakrendeléseket helyeznék el, melyek nem igényelnek diagnosztikai hátteret.

Olvasóink írták

 • 4. huszárkapitány 2010. július 23. 00:06
  „hát igen ilyen "rikkanto" miatt tartunk ott ahol tartunk.
  De nagy is az Isten állatkertje,igen irány Győr de minek ?.Enese határában át lehet rakni a hulla szállítóba.Ez csak addig vicces míg a másik hozzátartozójáról van szó.Ha lehet ne sokat rikkants,vagy okosabbat.Vagy a hullaszállításban vagy érdekelt?Enesét ajánlom.”
 • 3. rikkanto 2010. július 22. 18:33
  „Minek? Ha komoly a baj, irány Győr! Tök felesleges pénz kidobás, egy jó szociális, rehb. központ kellene!”
 • 2. Nózi 2010. július 19. 18:54
  „Megint választások lesznek... Már kezdik... Az A és C épületek között olyan kicsi a hely, hogy egy nyilvános WC is alig férne el! Építkezéskor hogyan pihenjenek, gyógyuljanak a betegek? Elég szűk a hely, megszorul a zaj.”
 • 1. Mankapunka 2010. július 19. 15:53
  „Én meg abban bízom,hogy Augusztusban fűszoknyás lányok fognak helyettem a kocsiról lepakolni éjjel,én meg közben csak nézem őket,milyen szép,mikor fel-le hajolnak a kecses kis testükkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratófesztivál negyedszer Vitnyéden

Több település csapatainak részvételével aratófesztivált tartottak a hét végén a régen… Tovább olvasom