Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Milliárdos álmok helyett filléres gondok

Csorna - Hat évvel ezelőtt vetődött fel a csornai Vilmos park turisztikai hasznosításának gondolata. Nagyszabású tervek készültek, befektetőkkel tárgyaltak a városvezetők. A milliárdos „álmok" helyett egyelőre fűnyírásra sem igen telik.
A csornai Vilmos park hasznosítására az elmúlt években több terv is készült, milliárdos nagyságrendben nagyszerű elképzelések: egészségturisztikai központ, wellnessközpont, fürdő, szálloda és még nagyon sok ígéret, amelyek azok is maradtak. Legutóbb mindössze 17 millió forintos költségvetéssel készült egy projekt, de egyelőre abból sem lesz semmi.

2002 karácsonyára nagyszerű ajándékot kaptak városuk vezetésétől a csornaiak: a Vilmos park nagyszabású fejlesztésének ígéretét. Étterem, uszoda, wellnessközpont, idősek otthona, rehabilitációs központ és szálloda építését vetítették eléjük. Az önkormányzat társa az „álmodozásban" a Hoffmann Rt. volt.

A szerződés aláírásának pillanata: a német befektető és az akkori városvezetők bíztak a Vilmos park nagyszabású fejlesztésében.

„Optimális esetben 2004 második felében kitűzhetik az avatóünnepség időpontját" – szólt az akkori tájékoztatás. A város és partnere Vilmos Park Egészségturisztikai Kft. néven társaságot hozott létre. A cég feladata a projekt kidolgozása, ügyvezetője Puska Ferenc lett. A tulajdonrész fele-fele részben oszlott meg, a törzsbetét 1,5–1,5 millió forint volt. „Tisztán, egyszerűen, jól akarjuk csinálni" – mondta Hoffmann Ödön vezérigazgató. A képviselő-testület arról is döntött, hogy a Vilmos parki 18 hektáros ingatlant a közös kft.-be apportálják ezerforintos négyzetméterenkénti árral számolva.

A Vilmos parki projekt Csorna Európa-tervébe is bekerült, az
Európai Pályázat Előkészítő Alaptól várva támogatást a kidolgozásra. A beruházás költsége akkori számítások szerint 1 milliárd 997 millió forint volt. Történt mindez 2003 júniusában. Néhány hónap múlva a Vilmos park kft. vezetője lemondott, helyére Szeőcs Gézát választották.

2004 áprilisában „fontos döntés született a Vilmos park kft. taggyűlésén". Arról határoztak, hogy európai uniós pályázaton kívánnak pénzt szerezni a terület közművesítésére. Júliusban már arról szólt a tájékoztató, hogy benyújtották a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjához a pályázatot. Sikeres pályázattal 2005-ben kezdődött volna a beruházás.
Ehelyett azonban az álmodozás újabb kora kezdődött. „Német szakmai befektető érdeklődik a Vilmos park projektje iránt" – hangzott el 2005 áprilisában a képviselő-testületi ülésen. Májusban elfogadták együttműködési ajánlatát is a Vilmos Park Egészségturisztikai Központ megvalósítására. Az álmok kibővültek „többfunkciós kulturális és sportcsarnokkal". Papp József polgármester 2005 szeptemberében úgy nyilatkozott: „jó úton járunk és a beruházás meg fog valósulni".

A tervek.

2006-tól a német „szakmai" befektető is rálépett az ígéretek földjére. Ám előtte újabb céget alapított a csornai önkormányzat Virág Termál Csorna Kft. néven. Az új elképzelések a fejlesztés helyét már nem a Vilmos parkban, hanem a régi termálfürdő területén jelölték meg. „35 millió eurós termálfürdő", „150–200 embernek munkahely", „2008. karácsonyi nyitás", „lelátós medence", „ugrótorony", „csúszdák", „hullámfürdő", „pezsgőfürdő", „gyógyászati részleg", „szaunafalu" és még ki tudja, milyen csodákban bízhattak a csornaiak akkoriban. Az anyagi hátteret most is uniós pályázatok adták volna.

2006 szeptemberében „változott a program". A „szakmai" befektetők mégsem a termálba, hanem a Vilmos parkba akartak befektetni. „Ideális megoldásnak" tűnt nekik a 19 hektáros ingatlan. Annyira, hogy már hotelt is álmodtak. Aztán a 2006-os önkormányzati választások nyomán új városvezetés tárgyalt a német befektetővel, de álláspontjaik távol voltak egymástól, így kútba esett a fejlesztés.

A Vilmos park azóta is kihasználatlanul, a régi állapotában van. Legutóbb kistérségi keretek között pályáztak a rendbetételére.

A Vilmos park egyelőre kihasználatlan.

A tervek kevésbé voltak költségesek: a tavon félsziget kialakítása padokkal, asztalokkal, pavilonokkal – a cél szabadidős part létrehozása. A 17 milliós költségvetésű pályázatot azonban nem fogadta el a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program.

A fejlesztésekre annak idején megalakult két városi cég még létezik. A Vilmos park kft. időközben 100 százalékban önkormányzati tulajdonba került. A Virág Termál kft. továbbra is közös a németekkel. Megszüntetését kezdeményezte az önkormányzat, de a taggyűlésen a német tulajdonosok nem jelentek meg.

Olvasóink írták

 • 5. Gabo 2008. március 10. 20:22
  „tavaly csináltam a diploma munkámat, a Vilmos parkba terveztem egy lovas központot, épített fogathajtó pályák, béristállók, pihenő park, kávézó. Az utolsó szögig szinte ki van dolgozva, a megépítése nem kerülne milliárdokba. Ha a város vagy egyéb befektető gondolja ...”
 • 4. gabi 2008. február 22. 14:22
  „omkiron, biztos igaz amit irsz, csak annyi helyesbitesem van, hogy a pap feri fia, is ott ultette a fakat a regi ifjusagi parkba, mert a noverem osztalytarsa volt a gimiben, es jol emlekszem ra, amikor fat ultetni ment az egesz osztaly. Ez nem vedese senkinek sem, csak egy kis kiigazitasa annak amit irtal.”
 • 3. omikron 2008. február 21. 19:33
  „Kár mentegetni a mostani városvezetést,ezek a fejek bologattak ott korábban is, csak más szinű köpönyeg alatt.Nem ugy látszik, mintha ez a társulat bármit is jobban tenne, mint az elözö.Csorna már eljátszotta a lehetőséget a fejlődésre.Nem hiszem, hogy aza "vezetés" mely megengedte,sőt pénzt is adott erre vasuti sinek közti kutból kilógó kezekből áló szörnyűségre, képes lesz valami pozitivat is tenni a városért. Látod,abból a pénzből szépen rendbe hozhatták volna a parkot, ahol akár a fák közt egy emlékoszlop is elfért volna ´56 -nak.Mégsem csufitaná a városképet a központban.Attól félek,és jogosan, ez avezetés sem fog mást teni,csak elhordja majd azt a keveset, amit az elődje meghagyott.”
 • 2. naprakész 2008. február 19. 22:22
  „A város mostani vezetői éppen a Te a elképzeléseid szerint akarták hasznosítani a parkot. Padokkal, a szigeten asztalokkal, pavilonnal, sétálóutakkal, olyan területtel, ami rendezvényeknek is helyet adhat.
  Az, hogy a csornaiak nem dolgozhatnak helyben, nem a mostani városvezetésnek a bűne. Ahogy az sem, hogy a Vilmos park jelenleg ilyen állapotban van. Az elmúlt években a nagyszabású tervek, projektek, német befektetők elvittek annyi pénzt az önkormányzatból, amiből nyugodtan rendbe tehették volna a parkot.”
 • 1. Omikron 2008. február 18. 22:44
  „Talán elkerülte a város "vezetőinek "figyelmét .hogy a vilmospark a mai TESCO helyén volt.A jelzett terüelt Ifjusági park névenm volt imsert, emlynek fáit,bokrait a csornai fiatalok táérsadalmi munkéában telepitették a régebben csak téglagyári gödörnek, legelőnek használt területre.A másik oldalon lévő lötér is ugyan igy az akor még csornai munkahelyeken dolgozo fiatalok társadalmi munkája révén jött létre.Igaz,a város mostani "+vezetői" közül egy sem volt ott téglát hordani,fát ültetni.A parkba a lakosság már régóta egy kis csónakázó tavat szeretne, parkba padokat,és gaz helyett pázsitot, játszóteret a gyerekeknek.Nem nagy igény, csak akkora amit egy város lakossága megérdemelne. E helyett szemét, gaz van mindenütt.Pedig a város lakossága megérdemel-ne egy parkot ahol kipinheti a más városban végzett munka fáradalmait, ha már nem kapott lehetőséget, hogy helyben dolgoz-hasson. Ez a vezetés eljátszotta a lehetőséget, hogy Csorna város lakossága helyben dolgozhasson, most elvenné a lehetőséget az emberi környezettől is.Egy települést nem csak az tesz várossá, hogy magas házai vannak, hanem az is, hogy szép parkjai.Ez utóbbival és mással sem büszkélkedhet már Csorna "város???"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távhő és büdzsé

Kapuvár - Az önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön délután három órakor tartja rendes… Tovább olvasom