Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Mikulás-járás a kastély udvarán

Enese - A falu apraja-nagyja várta a Mikulást a kultúrház, az egykori Tschurl-kastély fahéjillatú udvarán. A vendég fényes hintón, zsákjában húsz kiló szaloncukorral és kétszáz apró plüssjátékkal érkezett.
Az önkormányzat, az iskola, az óvoda és a szülők összefogásából a napokban új hagyomány született Enesén. A Mikulás-váró ünnepséghez majd mindenki hozzájárult a faluban.

Így gyorsan összegyűlt az a közel húszkilónyi szaloncukor, amivel a hófehér szakállú vendég az utcákat járva megajándékozta a kíváncsiskodókat.

Persze zsákjában még így is maradt azoknak a gyerekeknek is, akik a kultúrház fahéj- és sültgesztenye-illatú udvarán várakoztak.
A szülők gyűjtötték össze azokat az apró plüssfigurákat is, amelyekkel a Mikulás az Eneséről, illetve a környékbeli községekből (Rábacsécsény, Rábaszentmihály, Kóny, Bezi) érkezett lelkes lurkósereget jutalmazta egy-egy bátor szóért, szavalatért, énekért. Miután a pirosba öltözött „öregúr" – aki csak „véletlenül" hasonlított Böcskei Györgyre – és kormos arcú krampusza, Bálint útra keltek Kurucz Tamás „kifényesített" fogatán, az adventi forgatag még nem ért véget.

Az enesei Mikulás és krampusza hintón érkezett a kastély udvarára, ahol a hófehér szakállú vendéget népes gyereksereg várta. Fotó: H. Baranyai Edina

Az udvari sátorban folyamatosan készült a forralt bor, sült a gesztenye, a tök, készült a hagymás zsíros kenyér. Az óvodai dajkák, az iskolai munkaközösség, a községi képviselő-testület és a nyugdíjasklub tagjai alig győzték a kiszolgálást. A kultúrházban ezalatt a kicsiket játszóház, a szülőket pedig adventi bazár – kürtőskalács, méz, karácsonyi dísz, kézimunka, könyv és ruhanemű – várta. Azon a délutánon többször elhangzott: „Nagyon jó ötlet volt, várjuk a folytatást."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült, megrendelhető Szabó Andris új CD-je

Budapest–Bősárkány - A lemezgyártók ígérete szerint december 12-re elkészül Szabó Andris új… Tovább olvasom