Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Mikrotérségi központtá válnának

Rábatamási egyfajta gazdasági és oktatási központ szerepet szeretne betölteni a Rábaközben.
Szabó István polgármester
Azonban az együttműködésre alkalmasnak ítélt települések többsége egyelőre másfelé igyekszik. Egy esztendővel ezelőtt úgy tűnt: a rábatamási önkormányzat hitelfelvételre kényszerül. Aztán év közben úgy alakultak a kiadások és a bevételek, hogy a falu vezetői eltekinthettek a kölcsöntől. Ám – miként Szabó István polgármester fogalmazott – ahhoz, hogy a körülmények kedvezően változzanak, rendkívül körültekintő és takarékos gazdálkodásra volt szükség.

– Mindemellett megyei pénzekből tízmillió forint pályázati támogatást kaptunk, melyből utat építettünk és tereprendezésre is futotta – közölte Szabó István, aki a jövőt illetően kijelentette: fejlesztésekről nem beszél, hisz nincs miből. Persze azért az effajta elképzelésekről nem mondanak le véglegesen, hisz már idén elkezdődött egy új közösségi ház tervezése. Az is igaz, hogy ezt a beruházást saját erőből nem tudják megvalósítani. Ezért pályázni szeretnének. De nem csak a közösségi ház építésére. Vannak még olyan utak a faluban, amelyeket szilárd burkolattal kell ellátni és felújítást igényelnek a járdák is.

– A szennyvízprogram változatlanul napirenden van, talán ebben az évben elkezdődhet a tanulmánytervek készítése – fűzte hozzá a polgármester. – A kivitelezést a környékbeli községekkel – Bogyoszlóval, Jobaházával, Magyarkeresztúrral és Potyonddal – együtt kellene elvégezni. Ez egy, az évek során kialakult úgynevezett mikrotérség, amelynek Rábatamási szeretne a központja lenni gazdasági és oktatási téren egyaránt.

A lakosok szerint kellene az együttműködés?

Megkérdeztük Szabó Istvántól, hogy miként képzeli a központi szerepet, amikor a szóban forgó öt falu három különböző körjegyzőséghez csatlakozott.

– Lehet, hogy az említett települések vezetői nem gondolták át kellően e döntéseket. A lakosság ugyanis azt tartaná célszerűnek és követendőnek, ha ez az öt község működne együtt – válaszolta.
Manapság a Rábaközben talán egyetlen olyan helyhatósági elöljáró sincs, aki ne hozná szóba az általa irányított falu iskolájának a helyzetét. Szabó István is így tett:

– Iskolánk működőképes. Önkormányzatunk Jobaházával közösen társulás keretében tartja fenn. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mivel az állami támogatás nem teremt megfelelő alapot ahhoz, hogy az intézmény gondok nélkül működhessen. Ugyanakkor a személyi és tárgyi feltételek kilencvenkilenc százalékban adottak. Két idegen nyelvet, számítástechnikai ismereteket sajátíthatnak el a gyerekek, azonkívül művészeti oktatás is folyik a tágas tornacsarnokkal, valamint külföldi kapcsolatokkal rendelkező iskolánkban. Gyerekeket viszont szívesen fogadunk, hiszen az épület százhatvan tanulót képes befogadni, ehhez képest jelenleg kilencvennégyen vannak. Például a korábban emlegetett öt települést bőven kiszolgálná.

Rábatamásiban is készül az idei költségvetés. A polgármester szerint koncepció szintjén ugyanaz a helyzet, mint egy évvel korábban; egyelőre tízmillió forint feletti hiánnyal számolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várólistán az idősek otthonában

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan tavaly, a jubileum évében is gyarapodott a Jobaházi Idősek Otthona. Ezzel a beruházásokat, fejlesztéseket tekintve sikeres időszak ért véget. Az elmúlt esztendőben ünnepelte fennállása ötvenedik év fordulóját a megyei önkormányzat által fenntartott Jobaházi Idősek Otthona. Tovább olvasom