Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

˝Miklós meghalni is hazament˝

Szil - Tragikus esemény árnyékolta be hétvégén Szilban az elszármazottak találkozóját. A rendezvény egyik vendége, Benkovics Miklós az eseményen rosszul lett és rövidesen meghalt.


A községből elszármazottakat hívta találkozóra a szili önkormányzat a hétvégén. A rendezvényre nagyon készült Benkovics Miklós is. Szerette szülőfaluját, nyilván nem gondolta, hogy utoljára lehet együtt földijeivel. A kapuvári polgári védelmi iroda nyugdíjas vezetője hazament meghalni. A találkozón – nem messze szülői házától – rosszul lett és a kórházba szállítás után nem sokkal elhunyt.

Benkovics Miklós 1947-ben született Szilban. A településen nőtt fel, az iskolák elvégzése után az élet úgy hozta, hogy Csornán, később Kapuváron találta meg a boldogulást. A polgári védelem helyi irodavezetője lett. Papp László szerint ennek ellenére sosem szakadt el a községtől. A szili körjegyző gyerekkori barátságot ápolt vele.

– Miklós nem felejtette el, honnan indult. Nem tudtunk úgy találkozni, hogy ne kérdezte volna meg az otthoniakat. Később aztán munkakapcsolatba is kerültünk, szakterületén nagyon sokat segített az önkormányzatnak. A helybeliek is tisztelték. Nagyon hiányzik majd a szili rendezvényekről – fogalmazta meg gondolatait barátjáról Papp László.

Ott álltam Miklós közelében, amikor azt láttam, hogy elesik. Odaléptem mellé, rögtön láttam, hogy nagy baj van- mondta Domonkos Zsolt önkormányzati képviselő.


Az elszármazottak találkozóján történteket Lengyel Lajos polgármester és Domonkos Zsolt idézte fel. Az önkormányzati képviselő néhány méterre állt Benkovics Miklóstól, amikor a férfi összeesett.


– Az élet, a sors úgy rendezte meg, hogy Miklós alig néhány méterre attól a háztól lett rosszul, ahol született – mondta Lengyel Lajos. – Meghalni is hazajött. Néhány perccel a tragédia előtt még találkoztunk, mindig vidám, mosolygós arcára emlékszem. Rokona már nem volt itthon, a régi szomszédokkal, barátokkal tartotta a kapcsolatot és persze a temetőben szülei sírját gondozta.

– Ott álltam Miklós közelében, amikor azt láttam, hogy elesik – tette hozzá Domonkos Zsolt. – Odaléptem mellé, rögtön láttam, hogy nagy baj van. Azonnal tárcsáztam a mentőket és szaladtam a közelben lakó orvosért is. Két perc alatt visszaértünk, és a doktor úr ellátta, amíg megérkeztek a mentők.

Mindez este hat órakor történt. A rendezvény további eseményeire, hangulatára rányomta bélyegét az eset. A sziliak ekkor még nem is tudták, milyen nagy is a baj valójában.

– Vasárnap hallottuk a szomorú hírt, hogy Miklóst nem tudták megmenteni. Az egész falu gyászolja. Nemrégen ment nyugdíjba, sajnos nem sokáig élvezhette a gondtalan életet – jegyezte meg Papp László.

Benkovics Miklós élettársa, Hajós Erzsébet a Kisalföld érdeklődésére elmondta: párja nagyon készült a szili találkozóra. Mindig boldog volt, ha szülőfalujába vitt az útja.

– Semmi előjele nem volt rosszullétének. Élvezte a rendezvényt, örömmel láttam én is, milyen népszerű ember a faluban. Aztán eljött a szörnyű perc, amikor hanyatt esett. Előbb a csornai kórházba vitték, ahol végig eszméleténél volt. Nem is gondoltam, hogy ez lehet a vége. Később aztán Győrbe szállították, ott már kómába esett, és nem tudták megmenteni. Valóban, meghalni is hazament Szilba, a faluba, amit annyira szeretett. Harmincöt éve voltunk társak és ő ezután is velem marad – beszélt párja tragédiájáról Hajós Erzsébet.

Olvasóink írták

  • 1. aquila 2009. július 17. 08:19
    „Nyugodj békében! :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siklóernyővel ütközött a kamionnak - képekkel

FRISSÍTVE - A siklóernyős egy villanyvezetéknek ütközött, aztán egy kamionnak csapódott. A pilóta… Tovább olvasom