Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Mihályi újra kastélyszálló nélkül

Miután tavaly ősszel megnyitották, most bezárják a mihályi kastélyszállót. A falu számára hátrányos döntés „előzetese” már egy hónappal ezelőtt eljutott a település polgármesteréhez, most megszületett a bizonyosság is.
A falu nagy örömére tavaly szeptember végén, hatévi szünet után ismét megnyílt a Miniszterelnöki Hivatal Központi Üdülési és Oktatási Főigazgatóság által fenntartott kastélyszálló Mihályiban.

Felújítás utáni zárás

Az elmúlt ősszel a szép műemlék épületbe újra élet költözött, s tizenöt helybeli család megélhetési gondjai is megoldódtak, hisz az emberek munkalehetőséghez jutottak. A reménykedők ennél is többen voltak, ugyanis a falubeliek lehetőséget láttak arra, hogy megtermelt áruikat a kastélyszálló részére értékesíthetik. Sajnos csalódniuk kellett, mivel a vásárlásokra közbeszerzési pályázatot írtak ki. Ennek ellenére szívesen vették, hogy megnyílt és vendégeket fogad a kastély. A közelmúltban azonban rossz hír érkezett.


– Egy hónappal ezelőtt arról értesültem, hogy kérdésessé válhat a kastélyszálló működése – kezdte mondandóját érthető keserűséggel Pap Lajosné, a falu polgármestere. – Nyomban telefonálni kezdtem – többek között a Miniszterelnöki Hivatalba is –, mivel azt a tájékoztatást kaptam, hogy állítólag gazdaságtalan volta miatt tervezik a kastély bezárását. Kifejtettem, hogy egy év alatt nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a szálló így működik-e. Levelet írtam Medgyessy Péter miniszterelnöknek is, jelezve, hogy a kastélyt 1995 őszén – mivel az akkori Belügyminisztérium nem finanszírozta a működését – bezárták. S mi, helybeliek nap mint nap keserűen tapasztaltuk a műemlék épület elhagyatottságát. Megírtam azt is, hogy még be sem fejeződött a felújítás, hisz a második szint korszerűsítése hátravan. De úgy tűnik, erre nincs forrás, és mi azt érezzük, hogy ismét hátrányba kerülünk.
Azt pedig, hogy a fenntartó bezárási szándéka valóban komoly, az elmúlt pénteken tudta meg, amikor hivatalosan is bejelentették, hogy szeptember elsejével bezárják a kastélyt, amire a tavalyi megnyitás előtt húszmillió forintot költöttek.
A polgármester elmondta, hogy a dolgozók is rendkívül csalódottak, hisz azt remélték, hogy a kastély hosszú távon is munkát biztosít számukra. A település vezetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy a döntéshozókat jobb belátásra bírják, igaz, miként hét éve, úgy most sem kérték ki a helybeliek véleményét.

Programokat ígértek

Etey Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Üdülési és Oktatási Főigazgatóságának főigazgatója érdeklődésünkre megerősítette: bezárják a mihályi kastélyszállót és visszaadják az épületet a kincstári vagyonkezelőnek. A főigazgató szerint amellett, hogy az üzemeltetése ráfizetéses, érdeklődés sincs iránta. Nem tudják elég komfortossá tenni, mert ahhoz nagyon sok pénz kellene, s mivel műemlék, komoly építészeti megkötések is vannak. Tehát egyszerűen nem tudják a rendszerükben használni.
Etey Ferenc elmondta: elődeik azért vágtak bele a szálló üzemeltetésébe, mert a megyei közigazgatási hivataltól azt a szóbeli ígéretet kapták, hogy rendszeresen szerveznek ide értekezleteket, tanácskozásokat. Ebből azonban semmi sem valósult meg. A főigazgató állítja: ők igyekeztek segíteni, hisz rendkívül szimpatikus a település, de egyszerűen nem tudják rendbe tenni a kastélyt, mert legalább még öt-hatszáz millió forintot rá kellene költeni.
A mihályi kastélyszálló az 1560-as évek elején épült. Jelenlegi formáját 1860-ban nyerte el, amikor Dőry Miklós neogót stílusban átépíttette. A kastélyszálló a Kis-Rába által kettéosztott ősparkban, festői környezetben fekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárosfalu ünnepe

Székelykapu-avatással egybekötött nyárbúcsúztatót tartottak a hétvégén Vásárosfalun. Tovább olvasom