Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Miért idegenkednek a pályázati eljárástól?

A csornai és városkörnyéki civil szervezetek nem igazán élnek a pályázati lehetőséggel. Legalábbis ami a LEADER-forrásokat illeti. A vidékfejlesztési egyesületnél sem értik ennek okát.


A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület (RVE) még ebben az évben félmilliárd forintnyi pályázati támogatás elosztásáról dönt. A pénzből kicsi részt „markolnak" fel a csornai és környékbeli önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek. A 300 milliós LEADER-keretre például egyetlen egyesület sem pályázott Csornáról és vállalkozás is csak kettő.

Horváth Péter, a csornai járási hivatal vezetője képviseli a csornai önkormányzatot az RVE elnökségében. Ő sem érti, miért nem aktívabban a város- és a környékbeli szervezetek, vállalkozók.

– Minden elképzelhető fórumon hirdettük a lehetőséget. A csornai képviselő-testületi ülésen is napirenden volt a pályázat. Ennek ellenére mégsem használják ki az alkalmat az érintettek – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Horváth Péter. – Elnökségi ülésen is beszéltünk már erről a kérdésről, de nem találtunk választ. A magánvéleményem az, hogy sokan talán még mindig idegenkednek az úgynevezett pályázati eljárástól. 2011-ben volt ugyanis olyan időszak, amikor kedvezőtlen tapasztalatokat szerezhettek az érintettek egy-egy pályázatuk során. Vannak persze olyan települések, melyek önkormányzati és egyesületi szinten is kiemelten éltek a LEADER nyújtotta előnyökkel.

A bágyogszováti önkormányzat egy régi parasztházból tájházat alakít ki. Horváth László polgármester elmondta, hogy LEADER-pályázaton nyertek támogatást a fejlesztéshez.
A bágyogszováti önkormányzat egy régi parasztházból tájházat alakít ki. Horváth László polgármester elmondta, hogy LEADER-pályázaton nyertek támogatást a fejlesztéshez.

Horváth Péter ezek között említette Bágyogszovátot, Szilt, Acsalagot, Farádot, Sopronnémetit, Szanyt. Nem jött jól egyébként idén a pályázóknak az sem, hogy a benyújtási határidőt előbbre hozta az irányító hatóság. A nagy igény miatt nem augusztus elsejéig lehet a dokumentumokat leadni, hanem csak június 20-ig. Így aki adott is be projektötletet, nem biztos, hogy pályázott is. Így járt a Szárazfa Népzenei Egyesület is. Dr. Molnár Erika, a szervezet titkára lapunk érdeklődésére kifejtette: táncházsorozatra és népzenei táboruk zárófesztiváljára szerettek volna támogatást kapni.

– Június huszadikán adtuk be projektötletünket, amit el is fogadtak. Később tudtuk csak meg, hogy ugyanazon a napon lezárták a pályázatot, így mi idén lecsúsztunk. Sajnáljuk, mert jól jött volna a segítség azokhoz a rendezvényekhez, amelyek évek óta sikeresek és sok fiatalt és gyereket mozgatnak meg – tette hozzá dr. Molnár Erika.
Az acsalagi polgármester, Szilágyi Andrásné úgy véli, pályázni kell, mert az esély mindenki számára adott. A helyi önkormányzat a sportpálya melletti épület építésére és rendezvényre nyert korábban hatmillió forintot. Jelenleg közösségi tér kialakítására, játszótér építésére benyújtott pályázatuk vár elbírálásra.

– Szerintem több feltétele is van a sikernek – mondta Szilágyi Andrásné. – Ezek között a gyorsaságot, a jó pályázatírót említem meg és persze a kész ötleteket, elképzeléseket. Mi mindig várjuk a pályázati kiírásokat és ezekhez igazítjuk, aktualizáljuk a beruházásainkat. Nem szabad tehát ölbe tett kézzel várni és akkor kezdeni a gondolkodást, amikor a kiírásokat nyilvánosságra hozzák. A további tervek között nálunk a falumúzeum kialakítása szerepel és szeretnénk majd pályázni látványtó és erdei park létrehozására.

A bágyogszováti önkormányzat a község művelődési házát újítaná fel, ha sikeresen szerepelnek a pályázaton. LEADER-támogatást nyertek viszont tájház kialakítására. Erről már határozatuk van, a kivitelezést még idén elkezdik és várhatóan jövőre fejezik be. Horváth László polgármester megjegyezte: civil szervezeteik közül a Rozmaring Hagyományőrző Egyesület nyújtott be pályázatot. Néptáncegyüttesük ruhatárát bővítenék, illetve hang- és fénytechnikát vásárolnának.

Olvasóink írták

 • 2. ferde 2013. július 18. 06:26
  „Azért aki már látott ilyen pályázati bürokráciát az nem csodálkozik ezen. Persze más az a dolog, amikor a csókosok úgy adják be a pályázatot , hogy előre tudják az eredményt!”
 • 1. erzsi001 2013. július 16. 19:23
  „Nagyon pontosan határozta meg Szilágyiné,hogy mi kell a jó pályázathoz,így van ez a nagy könyvben is leírva.

  Én két szóval megfogalmazva, úgy gondolom a jó pályázat alap- feltétele a kreativitás és az akarat.
  Hogy a többiek miért nem pályáznak, mert leülnek és el vannak mint az iszap.

  Nézzétek meg ezt a Horváth Lacit nem ijed meg az árnyékától, ebből a romos házból mit fog varázsolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szállnak fel többet a verebek

A szombat esti programmal véget ért Csorna egyik legnagyobb rendezvénysorozata, a 2006-ban indult Verébfesztivál. Tovább olvasom