Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Miért éppen a fekete kecskét fejik?

Ujhelyi Imre-díjjal tüntették ki nemzeti ünnepünkön dr. Gergátz Elemér állatorvost, egyetemi tanárt, a szaporodásbiológia és biotechnológia nemzetközi hírű tudósát, volt agrárminisztert.
A mosonmagyaróvári egyetem Csornán élő, 72 éves kutatója ma is aktívan dolgozik. Jelenleg a tejfehérje-érzékenységet okozó béta-laktoglobulin foglalkoztatja. Ezért érdeklik most a fekete kecskék.

– A béta-laktoglobulin nyolcvan-nyolcvanöt százalékban felel azért, hogy a gyerekek nem tudják meginni a tejet – tért rá beszélgetésünk elején azonnal munkájára dr. Gergátz Elemér. – Elmesélem, hogy vezetés közben gyakran énekelek a kocsiban. Nem is régen egy dal mászott a fülembe: „fejik a fekete kecskét, verik a barna menyecskét". Elgondolkodtam, ha verik is az asszonyt, de miért kell fejni a kecskét? Hát azért, mert jön a baba – hogy kitől, az most nem érdekes –, de kell a kecsketej a picinek. Nem sokkal később fiatal kollégáim kecsketelepeken végeztek tejmintavételt és kértem őket, mindent írjanak le, amit csak látnak az állatokon. Az összesítőben feltűnt, hogy vannak egyedek, melyeknél szinte nincs, vagy csak minimális mennyiségben van jelen a béta-laktoglobulin. Ráadásul amelyik kecskéknél ez jellemző, azoknál jelen van a fekete szín a külsőben. Nem véletlenül fejték tehát a dalban éppen a fekete kecskét. A parasztasszony nem tudott semmit a béta-laktoglobulinról, a genetikáról, de azt tudta, hogy a fekete kecske tejétől nem lesz baja a babának. Még nem vagyunk száz százalékon a kutatásban, csak kilencven-valamennyin, de megcsíptem és nem engedem el.

– Kanyarodjunk a legelejére. Professzor úr életútja az előbb említett parasztemberektől indult el.
– Hálás vagyok Istennek, hogy pont egy rábaközi faluban, Rábatamásiban születtem. Meghatározó volt az élmény, az okos, bölcs parasztemberek tanítása. Még miniszterkoromban is gyakran gondoltam rájuk és olykor súgtak is.

„Állatorvos lettem, de a sorsom megengedte, hogy taníthassak is
„Állatorvos lettem, de a sorsom megengedte, hogy taníthassak is" – mondta dr. Gergátz Elemér

– Falun nőtt fel, tehát nem az egyetemen látott először tehenet.
– Nem bizony. Először azonban tanító akartam lenni, később jött az állatorvosi pálya. És a sorsom megengedte, hogy taníthassak is.

– Gyakorló doktorként viszont soha nem dolgozott.
– Diploma után hívtak tanársegédnek Mosonmagyar- óvárra és az Állatorvos-tudományi Egyetemre is, ami nagy rang volt. Én viszont a magyarkeresztúri mesterséges termékenyítőállomáson kezdtem el dolgozni, ahol korábban is töltöttem a szünidőket, gyakorlatokat. Ott szerettem meg a szaporodásbiológiát és a biotechnikát. Később az egyetemre kerültem, vezettem a tanszéket, létrehoztuk a biotechnikai állomást. A munkám sok örömet okozott.

– A miniszteri is? Úgy tudom, egészen váratlanul érte Antall József felkérése.
– Teljesen váratlanul. Két érv volt, ami végül is a döntésemet befolyásolta. A miniszterelnök azt mondta első tiltakozásomra, hogy egy besenyő ne csináljon be a feladattól. Rábatamási származásomra utalt ezzel. A másik az volt, hogy a beszélgetésünk napján már itthon kis keresztlányom kérte, meséljek neki a Bibliából. Felütötte a Szentírást és Jónás könyvénél nyílt ki. Tudtam, nem tehetek semmit, mennem kell Ninivébe.

– Az agrárminiszter munkája sosem könnyű, 1991 és 1993 között meg főleg nem lehetett az.
– Nem is volt. Megpróbáltam azt a politikai hitvallásomat érvényesíteni, hogy mindegy, ki melyik párthoz tartozik, hiszen az egyéni vélemény, amit tiszteletben kell tartani. Egyet azonban elvártam: akárhova tartozik is az ember, az országért dolgozzon. Az emberi kapcsolatok sokat segítettek egyébként. Például hivatalba lépésem után két héttel tüntettek a tejesek. Rengeteg újságíró várta az összecsapást, a vitát. Én már a folyosón a tüntetők elé siettem és messziről mosolyogtam rájuk. Kezet fogtam velük és valamennyit nevén szólítottam, hiszen tanítványok, szakmabeliek voltak. Mondta is egyikük, nem lehet úgy tüntetni, hogy a miniszter „szevasz, Jóskával" köszönt bennünket.

– Két év után leváltották, Antall József azt nyilatkozta akkor, hogy menesztése után is úriemberként viselkedett.
– Örültem, hogy hazajöhetek. Visszatértem az eke szarvához, volt dolgom.

– A közelmúltban a példaképéről, Ujhelyi Imréről nevezett díjat vehetett át.
– Úgy vagyok, ahogy az ember öregszik, egyre több mindent aggatnak rá. Ez a díj mégis más és kedves, mert Ujhelyi Imre valóban a példaképem, végtelenül tisztelem. Idősebb koromban gondolkodtam el azon, hogy gyakorlatilag az ő útját járom. És egy olyan úton járni, amin egy nagyon nagy ember ment előttem, megtisztelő dolog.

– Az önök munkájára mondják, hogy beleavatkoznak Isten teremtő munkájába.
– Egy tévériporter is jött ezzel egyszer. Visszakérdeztem, ki mondta, hogy befejeződött a teremtés? Nem akarunk mi Isten lenni, a kutató csak eszköz a Teremtő kezében és végzi a dolgát az ő irányítása szerint. Én is csak próbáltam hasznossá tenni magam.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilisban elkészül a kapuvári Sport utca

A napokban kezdődött és áprilisban be is fejezik a kapuvári Sport utca felújítását. A fejlesztés a… Tovább olvasom