Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Miből rendezik az óvodai béreket?

Egy-egy óvodapedagógus bruttó fizetése akár százezer forinttal is emelkedhet a köznevelési törvény augusztusi módosításával.


A változást már a következő bérükön tapasztalják az érintettek – ha van most erre keret az önkormányzatoknál. Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás valamennyi óvodapedagógust érinti. A bérfejlesztés 43-tól 50 százalékig terjed, bértábla szerint. Számokkal kifejezve az emelés összege 74 ezer és 106 ezer forint között lesz. Egy közel harminc éve, felsőfokú végzettséggel dolgozó óvónő az emelés előtt bruttó 166.800 forintot keresett. Az október 10-én folyósítandó fizetése bruttóban 255.163 ezer forint lesz.

Azok az óvodapedagógusok, akik húsz-huszonöt éve foglalkoznak a gyerekekkel, 60–70 ezer forinttal kapnak majd többet.

– Nagyon örültünk a hírnek, azt hiszem, valamennyi kolléganőm nevében mondhatom – jegyezte meg a Kisalföld érdeklődésére Tüske Anita csornai óvodapedagógus. Ő hat éve van a pályán. Hogy pénztárcáját pontosan hogyan érinti a változás, még nem tudja. Majd az októberi elszámoláskor derül ki számára is. – Az erkölcsi elismerést eddig is éreztük, ám az anyagi megbecsülés váratott magára.

Tüske Anita csornai óvónő szerint az intézkedéssel hivatásukat anyagilag is elismerik.
Tüske Anita csornai óvónő szerint az intézkedéssel hivatásukat anyagilag is elismerik.

Kránitzné Nagy Márta, a csornai önkormányzati óvoda vezetője hasonlóan vélekedik. Intézményében 19 óvodapedagógust érint az intézkedés.

– Valóban, az óvónők anyagi megbecsülése elmaradt. A mostani intézkedéssel hivatásunk arra a rangra emelkedett a társadalomban, amely mindig is megillette volna – tette hozzá az óvodavezető.
Az óvónők tehát örülnek, ami természetes. Az önkormányzati vezetők pedig azon gondolkodnak, az emelés összegét miből teremtik elő. Az állam ugyanis utólag küldi majd meg a bérfejlesztéshez szükséges fedezetet a helyhatóságoknak. Csornán a képviselő-testület úgy döntött, hogy a költségvetés működési tartalékából biztosítják a bérfejlesztéshez szükséges közel 6,3 millió forintot az év hátralévő részére.

Szilban öt óvónő dolgozik, az önkormányzatnak 1,7 millió forintjába kerül az emelés. Lengyel Lajos polgármester úgy fogalmazott, hogy hitelt nem akarnak felvenni, így ezt költségvetésük valamilyen más keretéből finanszírozzák, amíg az állami plusz meg nem érkezik.

– Egyetértek a béremeléssel, ám egy kicsit megint elkerülte a kordé a szamarat. Előbb az önkormányzatoknak kell a pénzt előteremteniük, aztán kapják majd meg az államtól. A másik észrevételem az, hogy a bérnövelés nem érinti az óvodában tevékenykedő dajkákat és konyhai dolgozókat. Ők mindössze annyit keresnek jelenleg, amennyivel egy-egy óvónő bére most emelkedik. És természetesen nem a pedagógusok fizetését tartom soknak.

Bősárkányban hét óvónőt érint az intézkedés. Szalay Imre polgármestertől megtudtuk: a szeptemberi bérfejlesztést az idei költségvetésükbe betervezték.

Kónyban a szeptemberi bérrel még nem kapják meg az emelést az óvónők. Visszamenőleg viszont a pénzükhöz jutnak, fogalmazott Aller Imre. A tagintézményekkel együtt tíz óvónőt foglalkoztatnak. Az intézkedés 4,8 millió forintot jelent Kónyban.

– Első körben az önkormányzatokat nem tájékoztatták megfelelően – fejtette ki a polgármester. – Arról ugyanis nem volt szó még akkor, hogy az állam finanszírozza az emelést és a bérszámfejtéskor nem állt rendelkezésünkre a fejlesztés fedezete. Természetesen a kolléganők utólag megkapják a szeptemberre járó összeget is.

 Megyei adatok. Megyénkben 169 köznevelési intézmény 288 helyen lát el óvodai nevelési feladatot, összesen 15.632 gyerekre felügyelnek. Az óvodapedagógusok száma valamivel több mint 1400. Az intézmények közül 95-öt települési önkormányzat tart fenn. 52 működik önkormányzati fenntartó társulásban, egy kistérségiben. 2 felsőoktatási intézményhez, 4 valamely állami szervhez tartozik. 9 ovi egyházi fenntartásban van, 5 pedig magánintézmény.


Olvasóink írták

 • 5. lödög 2013. október 04. 21:17
  „Jaj de aranyos ez az óvónő... :)”
 • 4. vendéglős 2013. október 03. 22:09
  „Hajracsorna 3.
  Mi a nevetséges abban, hogy egyes önkormányzatoknak nem volt miből megelőlegezni ezt a plusz pénzt, igy a pedagógusaik az eddigi bérüket kapták. Nem kaptak semmiféle többlet fizetést, igy nem örülhettek neki az óvónők, hiába harangozta be Balogh és Hoffman, hogy októberben már kézhez kapják. Akkor mi ebben a hozzászólásban nevetséges????? Mikor egymást hÍvogatták az önkormányzatok, hogy mit is kéne tenni, akkor maga szerint minden rendben volt? Még az Államkincstár is teljesen tanácstalan volt! Nem az óvónők ellen vagyok, hanem ennek a béremelésnek a kivitelezését tartom a kormány részéről totálisan szervezetlennek! Jobban tenné ha hallgatna, ha fogalma sincs mi történt az országban a pedagógus béremelések kapcsán!”
 • 3. hajracsorna 2013. október 03. 21:08
  „milyen zűrzavar, vendéglős? az, hogy a mostani kormány dönt az óvónők béremeléséről, majd ezt meg kell előlegezniük, ha jól értem az önkormányzatoknak, amit aztán megkapnak később? ahelyett, hogy örülnénk, hogy a gyerekeinket nevelő pedagógusok többletfizetéshez jutnak? nevetséges a hozzászólása! :-)

  dödikéjét meg nem is kommentálom! :-D”
 • 2. dödike 2013. október 03. 09:33
  „Az önkormányzatok meg sohanapján kapják meg a pénzt.”
 • 1. vendéglős 2013. október 02. 18:14
  „Elég ünneprontó, hogy csak a gazdag önkormányzatok tudták megörvendeztetni óvónőiket a béremeléssel. A többiek várhatnak még egy hónapig. Ez jellemző a mostani kormány tevékenységére. Az amúgy is forráshiányos önkormányzatokra tolni ezt a feladatot is. Zűrzavar, tanácstalanság a köbön!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új burkolat kell a kapuvári kerékpárútra

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén elhangzott: a városháza csak teljes javítás után… Tovább olvasom