Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Mi tartja szülőfalujukban a fiatalokat?

A Rábaköz településeinek lélekszáma – kevés kivétellel – csökken. Ilyen például Vadosfa vagy Edve.
„Fogy a falu lélekszáma, kevés a fiatal, nincs gyerek" – fogalmazta meg az elmúlt években községe aktuális gondját számos rábaközi polgármester. Említhetnénk Maglócát, Cakóházát, Rábcakapit, de még jó pár települést a térségből. Akad azonban példa az ellenkezőjére is. Ilyen a dél-rábaközi Vásárosfalu. A rendszerváltáskor csupán 138-an vallották magukat vásárosfaluinak, most viszont már közel 200-an élnek itt.

„ Itt... nem volt vitától hangos a kocsma sem"

Molnár Sándor polgármester a helyiek lokálpatriotizmusával magyarázza az emelkedő lélekszámot. A Kisalföldnek elmondta: ők ragaszkodnak szülőfalujukhoz, a rokonokhoz, barátokhoz. Az sem probléma, hogy már évtizedek óta nincs óvoda és iskola a községben. Jó néhányan vidékről telepedtek le Vásárosfaluban.

– Jó helyen fekszik községünk, közel a 86-os főút és nem mellékesen a szomszédos nagyközség, Beled – világított rá a népességnövekedés okaira Molnár Sándor.

A körzetben van munkahely, aki akar, talál kenyérkeresetet magának. Megfelelő a buszközlekedés, a településen 18 járat megy keresztül.
– A gyerekeket két iskolabusz hozza-viszi Beledbe, tehát ez is megoldott. Vásárosfalun mindig is olyan emberek éltek, akik ragaszkodtak a községhez, itt nem volt veszekedés, nem volt vitától hangos a kocsma sem. Ez jellemző most is. Fiataljainknak nem kérdés, hogy a családalapítás után hol lakjanak. A közelmúltban például két régi családi házat is felújítottak fiatalok, de hála istennek „betelepülőink" is vannak. Tavaly három új házat építettek, szintén fiatal, gyerekes családok. Büszkén mondhatom azt is, hogy az iskolák befejezése után is hazajönnek a gyerekeink. Jelenleg 18 diplomás fiatalember él Vásárosfalun.

A helyi önkormányzat mindent meg is tesz azért, hogy helyben tartsa, illetve a faluba csábítsa a fiatalokat. A régi házat vásárlók a felújításhoz 250 ezer forintot kapnak a költségvetésből, az építkezők pedig a közművesített telket kapják meg szinte ingyen. „Most már ott tartunk, hogy elfogytak a házhelyek. Azon törjük a fejünket, hogy hol tudnánk újabbakat kialakítani, mivel igény lenne rá továbbra is" – jegyezte meg a polgármester.

Vásárosfaluhoz hasonló adottságokkal rendelkezik a szomszédos település, Edve. Közel a főút, közel van Beled. Ott azonban inkább csökken a lélekszám. Molnár Sándor szerint más szemlélettel rendelkeznek az ott élők.

– Anélkül, hogy megsérteném az edveieket, azt kell mondjam, az ottani fiatalok nem ragaszkodnak annyira községükhöz, mint a mieink. Nem olyan erős az összetartás, könnyebb szívvel hagyják ott a szülőfalut, de az is igaz, hogy a vásárosfaluiak is „hoztak át" edvei lányokat – tette hozzá a vásárosfalui polgármester.

Kónyban új községrész épült

Kóny ugyancsak azon települések közé tartozik, ahol emelkedik a lakosságszám. Aller Imre, a község első embere azt mondja: ez elsősorban az önkormányzat „telekprogramjának" köszönhető.
– Mindenképpen fontos szempont a fiataloknál, hogy hol tudnak kedvező áron építési telket vásárolni – fogalmazott. – A kónyi önkormányzat 1991-től nagy hangsúlyt fektetett erre, az elmúlt tizenöt évben 150 új telket alakítottunk ki, ebből 130-at értékesítettünk. Gyakorlatilag új falurész épült ki Kónyban fiatal, gyerekes családokkal, tehát az iskolánknak, óvodánknak létszámgondjai nincsenek. Sokan jöttek hozzánk olyanok, akik nem rendelkeznek kónyi gyökerekkel, de a két város, Csorna és Győr közelsége vonzotta őket. Jó a buszközlekedés és a község a szolgáltatásokkal is jól ellátott. Igaz, a nagy foglalkoztatók nem települtek le Kónyban, de kétszáznál több egyéni és társas vállalkozás működik a településen.

Aller Imre arról is beszámolt a Kisalföldnek, hogy már most új telkek kialakításán gondolkodnak és abban is biztosak, hogy mindre lesz vevő. Így a mostani 2700-as lakosságszám minden bizonnyal emelkedni fog.

Vásárosfalun ingyen volt a telek

Blaskó Péter soproni származású, felesége beledi, lakóhelyül mégis Vásárosfalut választották. A fiatalembert arra kértük, mondja el, miért.
– Az egyik legmeggyőzőbb indok az volt, hogy másfél kilométerre innen másfél millió forintba kerül egy telek, itt meg 250 ezer forint volt. Ezt az összeget viszont visszakaptuk az önkormányzattól, támogatásként, tehát ingyen jutottunk hozzá. Nem beszélve a várható ingatlanadóról. Az öcsémék Sopronban vásároltak egy 67 négyzetméteres lakást. Nem volt olcsó, azaz nekik komoly teher lesz az adó, nekünk annyira nem kell félnünk tőle – foglalta össze választásukat Blaskó Péter.

A családban két iskolás gyerek van, akik iskolabusszal közlekednek.
– Sokkal jobb, mintha a Volán-járattal kellene utazniuk, mert felügyelet alatt vannak. A helyiek különben befogadtak bennünket, jól érezzük magunkat, mindenben segítenek.

Nyugodt, csendes falu ez, amit mi nagyon szeretünk. A környék ugyan munkahelyben nem bővelkedik, de ezt a hátrányt elviseljük.
– Én Fertőszentmiklósra járok dolgozni autóval, a feleségem pedig busszal utazik, naponta hetven kilométert. Ennek ellenére nem bántuk meg, több a jó oldala annak, hogy ideköltöztünk. Ha még egyszer kellene választanunk, akkor sem döntenénk másként – erősítette meg Blaskó Péter.

A vadosfai fiatalok inkább elköltöznek

A beledi körzetben maradva, megkérdeztük Szakács Lajos vadosfai polgármestert is, ahol szintén csökkent a lakók száma.
– Sokkal nem, de néhány fővel valóban kevesebben vagyunk – kezdte a polgármester. – Vásárosfalu talán jobb helyzetben van, mint mi, jobb a közlekedése, közelebb fekszik a főúthoz is. Sajnos, én nem mondhatom el, amit Molnár Sándor, vagyis a mi fiataljaink, ha tehetik, elköltöznek a községből. Egyrészt örvendetes, hogy többen is végeznek magasabb iskolát közülük, de ők már nem jönnek vissza a szülőfaluba. A nagyobb településeket keresik, ahol könnyebb munkát találni és nem terheli őket a bejárás. Mindent megteszünk persze, hogy maradjanak, vagy esetleg vidékről költözzenek hozzánk, de ez nagyon nehéz, szinte megoldhatatlan feladat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriáscsúszdát kap a strand

Csőrés Balázs elmondta: legfontosabb feladatuk a fürdő menti lakópark befejezése, hiszen az elkészült lakásokat visszabérlik a tulajdonosoktól, ezzel is növelve a strandra érkező külföldi vendégek elhelyezési lehetőségeit. Ehhez kapcsolódik a Hany Istók kerékpároscentrum késő tavaszi megnyitása is, az épületbe azonban még mintegy tizenötmillió forintot kell befektetnie a Flórának, jó részét a vendéglátóegységekbe. Tovább olvasom