Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Mi lesz az iskolákkal a gyerekek nélkül?

„ Egyszer csak összedőlnek” – reagált a kisközségi iskolaépületek jövőjére vonatkozó kérdésünkre az egyik rábaközi polgármester.
A kistelepülések ragaszkodnak ugyan iskolájukhoz, óvodájukhoz, de arra is gondolniuk kell, hogy mitévők lesznek, ha a legrosszabb bekövetkezik.

Dénesfán egyszer már megszűnt az iskola

– Egyelőre nincs elképzelésünk, egyszer csak összedőlnek az épületek – mondta Takács Lajos dénesfai polgármester. – Arra ugyanis nem számíthatunk, hogy a kormány vidékfejlesztés vagy bármilyen címszó alatt támogatást ad a hasznosításra. Nagyon sok példa van előttünk, olyan települések, ahol már régebben megszűnt az iskola: elhagyott, kihasználatlan, lepusztult épületek. Néhány kivétel persze van, például Magyarkeresztúr, ahol kistérségi segítséggel kezdenek valamit az ingatlannal, de ez a ritkább. Dénesfán egyszer már megszűnt az iskola, aztán 1991-ben a helyiek összefogásával újraindult. Itt dolgoztak a szülők, nagyszülők, társadalmi munkában. Azóta is, ha bármilyen akciót hirdetett az intézmény, akár felújításról, akár tereprendezésről volt szó, vagy éppen papírgyűjtésről, egy emberként mozdultak meg a dénesfaiak. Most ezt a lehetőséget is elveszik tőlük, mert a harmadik faluba nem mennek el. Az intézménybezárásokkal a községbelieket is passzivitásra ítélik.

„ Kézzel-lábbal tiltakoznék az értékesítés ellen"

A szilsárkányi polgármester elmondása szerint erre – azaz a bezárásra – gondolni sem akar. Ha viszont mégis megtörténik, az épületnek mindenképpen községi tulajdonban kell maradnia.

– Kézzel-lábbal tiltakoznék az értékesítés ellen – jegyezte meg Zöld Péter. – Olyan megoldást kell majd keresni, amivel továbbra is az itt élőket szolgálja az ingatlan. És ha már a fiatalokat, gyerekeket nem, lehetne az időseké, akár mint nyugdíjasotthon. El tudom képzelni, hogy kulturális, művelődési célokra hasznosítjuk, vagy éppen munkahelyteremtésre, vállalkozónak adjuk hosszú távú bérletbe. Komolyabban ezzel a kérdéssel nem akarok foglalkozni, bízom benne, hogy elkerüljük a bezárást.

Az állagmegóvásra nincs támogatás

A veszkényi önkormányzatnál még szintén nem komoly téma az épület esetleges további hasznosítása. Miként Matzkó János polgármester fogalmazott, erről csak akkor beszélnek, ha végleg eldőlt az intézmény sorsa. Addig azonban a törvény adta lehetőségeken belül küzdenek érte.

– Beszélgettünk már persze a jövőről, felvetődött a gondolat. Az biztos, hogy ezek az épületek vállalkozásra alkalmatlanok, ráadásul falunkban a cégek kialakították maguknak a szükséges telephelyet.
Félő, hogy a nagy értékű ingatlanok itt maradnak üresen, de a fenntartás, a karbantartás, állagmegóvás továbbra is az önkormányzatot terheli.
Erre a célra ugyanis egyáltalán nem remélhetünk támogatást – jegyezte meg Matzkó János.

Üresen is magas a rezsi

A jobaházi iskolában tavaly zárták az utolsó tanévet, azóta gyakorlatilag üresen állnak a tantermek. Tóth Mihályné polgármester érdeklődésünkre elmondta: csökkentett üzemmel is jelentősek a rezsiköltségek.
– Eddig nem sikerült igazi feladatát megtalálni. A községi konyha még az épületben működik, illetve egyfajta ifjúsági házként funkcionál most az egykori iskolánk. Pingpongasztal és számítógépek állnak a fiatalok rendelkezésére. Napirenden van a jövőbeni hasznosítása, értékesítésről egyelőre nincs szó, de a bérbeadás szerepel elképzeléseink között. Valamit lépnünk kell, ugyanis az állagmegőrzés, a fenntartás, a fűtés, az egyéb kiadások jelentősen terhelik költségvetésünket – fogalmazott Tóth Mihályné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részletben eladnák a Rábát

Szakmai hasznosítást már nem remélve, hazai vállalkozásokat is várnak a közel negyvenéves üzem… Tovább olvasom