Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Metrum, a zeneiskola

Metrum Alapfokú Művészetoktatási Iskolának hívják áprilistól a Kapuvári Állami Zeneiskolát, amelyben több mint kétszázan tanulnak. A nevet a tanári kar közösen választotta. A kifejezés „mérőt” jelent.
Az idei évtől jogszabály rendelkezik arról, hogy az oktatási intézményeknek nevet kell választaniuk. A kapuvári zeneiskola a Metrum Alapfokú Művészetoktatási Intézmény elnevezést választotta. Szücs Róbert igazgató elmondta, olyan nevet akartak választani, ami mindenki számára könnyen megjegyezhető.

Megtudtuk, hogy Kapuváron a hatvanas évek elején kezdődött a zeneoktatás, kezdetben a győri Liszt Ferenc-zeneiskola fiókiskolájaként működött a helyi zenede, mely 1971-től lett önálló.
Szücs Róbert örömmel újságolta, hogy az elmúlt időszak a különböző zenei versenyekre való felkészülés jegyében telt el, s több értékes helyezéssel tértek haza a növendékek. A csornai népdaléneklési verseny szóló kategóriájában két arany és három ezüst fokozatot szereztek, mindkét kórusuk arany minősítést kapott. A nagy kórusuk teljesítményét nívódíjjal is jutalmazta a zsűri. A csornai katolikus iskolában rendezett népdaléneklési versenyen az egyéni kategóriában két aranyéremmel, s a kórusok között is aranyéremmel tértek haza diákjaik. A győri Ifjú Muzsikusok Fesztiválján is sikerrel szerepeltek a kapuváriak, hiszen zongorából két, fuvolából egy ezüstérmet szereztek.

A szombathelyi Sistrum zenei versenyen két növendékük ezüstérmet nyert. Az igazgató elmondta: jelenleg több mint kétszáz növendék tanul az iskolában, évek óta túljelentkezés van. A jelenlegi tanszakok mellett nem tervezik újabbak indítását. Ám elképzelhető, hogy a fafúvós tanszakot bővítik. Két zenekar – vonós és fúvós – működik az iskolában. A fúvósok feladata a közvetlen utánpótlás biztosítása a városi zenekarnak.

A zeneiskola anyagi helyzete kielégítő, az önkormányzati támogatás mellett pályázatok útján sikerült jelentős összegeket elnyerniük eszközbeszerzésre. Új hangszereket vásároltak: dobfelszereléssel, elektromos zongorával, fuvolával és trombitával gazdagodtak. Az elmúlt két-három évben majd minden tanszak növendékeinek jutott egy-egy új hangszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadidőpark a dédelgetett álom

Vásárosfalu önkormányzata pályázati támogatásokból fejleszti a települést. Költségvetésüket az év… Tovább olvasom