Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Mesélnek a haldokló falvak

Darázs Mária festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Kapuváron. A megnyitóünnepség részeként beszélgetés zajlott Máté Imre költővel, a művésznő férjével, aki felidézte Szigethy Attilával kapcsolatos személyes emlékeit is.
A Rábaközi Művelődési Központban nyitották meg a minap Darázs Mária festőművész tárlatát. A megnyitón közreműködött Kovács Gábor zeneszerző, aki egy megzenésített verssel adta meg a kiállítás alaphangulatát.

Darázs Mária költő férjével együtt ötvenhat végén kénytelen volt elhagyni Magyarországot, így itthon megkezdett képzőművészeti tanulmányait Münchenben fejezte be.

Ahogyan megnyitójában lapunk munkatársa, Gülch Csaba elmondta: Darázs Mária önálló, független művészi elképzelésekkel indult a szabad világba, ott sem hagyta magát az útkeresésnek nevezett modernség köpenye alá becsalni. Alkotásait a francia és a német táj ihlette, de munkássága során nem feledte magyarságát sem. Szerte Európában, de még az Egyesült Államokban is több kiállítása volt, műveinek nagy része azonban müncheni műtermében született. Egy francia kritikus mondta róla: „ihletett művész".

Darázs Mária olajfestmények és akvarellek alkotója, de freskókat is készít, ez utóbbiban hasznos újításai is vannak.
A megnyitó vendége volt a festőművész férje, Máté Imre költő is, akivel Kabdebó Lóránt irodalomtörténész és Dobos Mariann író beszélgetett kötetlenül az ötvenhatos egyetemi élményeikről, verseiről, illetve Szigethy Attiláról, akinek a költő Győrött bizalmas munkatársa volt. Darázs Mária tárlata szeptember közepéig tekinthető meg Kapuváron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négypályás sportközpontot adtak át

Tizenötödik alkalommal rendeztek falunapot Kónyban a hétvégén. Szombaton avatták fel a nemrégiben… Tovább olvasom