Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Mérleg: egy esztendő a polgármesteri székben

Rábaköz - Az anyagi és más gondok mellett némi eredményről is számot adtak azok a rábaközi polgármesterek, akik új önkormányzati vezetőként értékelték településük elmúlt egy esztendejét.
A tavaly októberi helyhatósági választást követően a Rábaköz több településén személycsere történt a polgármesteri poszton. Vajon hogyan értékelik az eltelt egy évet az új önkormányzati vezetők? Azt kapták, amire számítottak, netán nehezebb vagy könnyebb a feladat, amire vállalkoztak? Erről érdeklődtünk néhány „elsőéves" polgármestertől.


A szanyi Németh Gergely szerint rengeteg munkával telt az elmúlt egy év, miközben új kihívásokkal – olykor egészen váratlanokkal – kellett szembesülni. Ám mint fogalmazott, a problémák azért vannak, hogy megoldják azokat. Úgy vélte, a legnagyobb feladat az iparterület bővítése volt a mögöttünk hagyott esztendőben, amit sikerrel oldottak meg.

– Sajnos a kilátások nem nevezhetők kedvezőnek, hiszen azt hallani, hogy elvonják az önkormányzatoktól a működési támogatást, és ha ez így lesz, tovább nehezedik a helyzetünk – tette hozzá Németh Gergely.


Szárföld polgármestere, Horváth Ferenc azt kapta az elmúlt egy esztendőtől, amit várt, nevezetesen sok munkát.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a falu szépüljön, a fiatalok számára vonzó legyen. A szűkös anyagi keretek között jó gazda módjára gazdálkodunk – mondta a település vezetője, aki örömmel jegyezte meg, hogy a kialakított új utcában már csak három telek vár gazdára, a többit – pontosan tizenhetet – sikerült értékesíteni. Miként Horváth Ferenc fogalmazott, az előrejelzések alapján sok jóra nem lehet számítani a jövőben, de nem adják fel és továbbra is a falu fejlődéséért tevékenykednek.


Giczi András, Barbacs első embere közölte, hogy sokkal nehezebb volt az elmúlt esztendő, mint amire számított. A pénzhiánnyal átszőtt iskola- és óvodaátszervezést nagy próbatételként élte meg.

– Ez az átszervezés egy katasztrófa – jelentette ki. – Hitelt kellett felvennünk, hogy a végkielégítéseket ki tudjuk fizetni, mivel az iskolából öt embert el kellett küldeni. De leépítésre kényszerültünk az óvodában is.

A két intézményre 18–19 millió forintot kellett költenünk normatíván felül. Ha ebből az összegből sikerül valamennyit lefaragni, azt fejlesztésre tudjuk költeni.

Giczi András elmondta még, hogy a barbacsi iskola a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ tagiskolájaként működik. Az alsósok helyben maradtak, a felsősök Csornára járnak.


Bogyoszló polgármestere, Sebestyén Katalin könyvtárigazgatóként dolgozott megválasztása előtt, ezért a feladatok különbözősége miatt némi nehézséget okozott számára az átállás.

– A legnehezebb döntés az iskola megszüntetése volt, amely lelkileg is megviselt mindannyiunkat. Sajnos ellentéteket szított az intézkedés, de most már úgy tűnik, a szülők megértik, hogy az iskolás gyermekek helyzete megnyugtatóan rendeződött – mondta Sebestyén Katalin, aki kifejtette, hogy Bogyoszlón is gond a pénztelenség. Elsősorban a járdák felújítását kellene elvégezni, azonkívül napirenden van a csatornázás is. Készülnek a tervek és várják a megfelelő pályázati lehetőséget. Az iskolaépületet megtartják és közösségi házzá alakítják. Az egykori igazgatói lakásból pedig szociális bérlakás lesz.


A pásztori elöljáró, Roncs Gábor nagy lelkesedéssel vetette magát a munkába egy évvel ezelőtt. Azt már a polgármesterként eltöltött hónapok alatt tapasztalta, hogy az önkormányzatok anyagi helyzete nehéz, sőt, régebben hivatalban lévő kollégáitól tudja, hogy egyre nehezebb.

Ennek ellenére szeretnének belevágni a csatornázásba, már ha a napokban benyújtandó 120 milliós pályázatuk sikeres lesz.

Pályáztak falugondnoki kisbuszra is, lecserélendő a jelenlegi tizennégy éves járművet, ám – noha a pályázat eredményes volt – forráshiányra hivatkozva elutasították.

Roncs Gábor a különböző hírekből azt szűrte le, hogy a jövő évben tovább kell húzniuk a nadrágszíjat az önkormányzatoknak.


A rábapordányi vezetőnek, Pásztorné Szakács Gabriellának változatlanul az a célja, hogy a falu ne múlt, hanem jövő legyen.

– A cél eléréséhez az infrastruktúra fejlesztésén és a lakosság közösséggé formálásán keresztül vezet az út – közölte Pásztorné és beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban 2,7 millió forint pályázati támogatással valamint a hozzá tartozó önrésszel három buszöblöt és várószigetet alakítottak ki, továbbá dolgoznak a csatornázás megvalósításáért. Jó kapcsolatot alakítottak ki a civil szervezetekkel, a helyi rendezvényeken mind többen vesznek részt, emelték a sportra fordítandó összeget. Viszont klubhelyiséget még nem sikerült biztosítani a fiataloknak. A polgármester megemlítette, hogy a vasúti közlekedés megszüntetése és az egyre ritkuló buszjáratok miatt a rábapordányiak számára gondot okoz a munkahelyre való eljutás és a hazautazás.

– Összességében mozgalmas és eredményes esztendő áll mögöttünk – vélekedett Pásztorné Szakács Gabriella.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert Dalmáért, az igaz baráttól

Csorna - Szabó Andris adott jótékonysági koncertet Csornán. Barátjáért, a mozgássérült Makray… Tovább olvasom