Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Mérgest el kell adni a piacon

Mérgesen pénz hiányában a helyiek segítségét is kérik az önkormányzati vezetők a fejlesztésekhez. Legutóbb a gazdák tisztították ki a faluba vezető út árkait, illetve a mérgesiek a Rába-part rendbetételében vettek részt.
A mérgesi önkormányzat ebben az évben 14 millió forinttal gazdálkodhat. Ez az összeg mindössze a mqködésre elég, beruházásra, fejlesztésre nem futná belőle. A település tavaly októberben megválasztott polgármestere azt találta ki, hogy a helyieket is bevonja a községrendező munkákba.

– Hiába azonban a jó szándék és a tervek, mindez egymagában kevés lenne – jegyezte meg Balázs Vince polgármester. – Bízunk a pályázatokban, ezért egy pályázatíró céggel kötöttünk megállapodást. Óvodára, iskolára költenünk nem kell, ezért a falu szépítésén kell fáradoznunk. Gondolok a régi épületek felújítására, a Rába-part rendezésére, melyekkel a turistákat idecsábíthatjuk. Sok szó esik mostanában a folyóról, például kikötők építéséről, kerékpárút kialakításáról. Arra törekszünk, hogy mire ezek az elképzelések megvalósulnak, mi itt, Mérgesen szintén felkészültek legyünk az idegenforgalomra.

Ehhez elsősorban járható utak kellenek. Balázs Vince a Magyar Közút Kht.-val egyezkedett, hogy a községbe vezető utat tegyék rendbe. A helyi gazdák vállalták, hogy az út menti árkokat kitisztítják, amit meg is tettek. Az útjavítókat tavaszra várják Mérgesen. A „pénz nélküli" beruházások közé tartozik még a folyó menti községben a köztéri szemetesedények kihelyezése.

– A komolyabb tervek között említhetjük a kultúrház felújítását, a nyílászárók cseréjét. Balesetveszélyes állapotban van a polgármesteri hivatal épülete, amihez megyei forrásból szeretnék támogatást szerezni. Annak idején a kivitelezésnél követtek el hibákat, repednek, megdőltek a falak, számításaink szerint három-négymillió forint kellene a felújításhoz. Szeretnénk a gyerekeknek játszóteret kialakítani, amihez megint csak a helybeliek segítségét kérjük. Faanyag a községi erdőben rendelkezésre áll, a faluban élő asztalosra, illetve ácsmesterre pedig számítunk a szakmunkánál. Így több millió forintot spórolhatunk. Szükséges a renoválás a ravatalozónál is, amihez ugyancsak három-négymillió forint kellene, bízunk pályázataink sikerében. Mérges értékei között tartják számon a jelenlegi bolt és kocsma épületét. 100 ezer forintot már nyertek a rekonstrukcióhoz, de ez még kevés, ha teljesen rendbe akarják hozni. Szeretnék a település főterét is szépíteni. Uniós pályázatban bíznak a vezetők. A pénz a tereprendezésre, a templom megvilágítására, a tér parkosítására kellene. Arra is törekednek, hogy emelkedjen a község lélekszáma. A polgármester korábbi terve, miszerint az egyház tulajdonában lévő területet építési telkekként értékesítsék, nem járt sikerrel. Az érdeklődő fiataloknak sürgős lett volna, így nem tudták kivárni, mire véget ér az „ügymenet", ezért továbbálltak. A falu rendezési tervében egyébként betervezték az újabb házhelyek kialakítását.

– Meggyőződésem, hogy egy falut ma már egyfajta terméknek kell tekinteni és el kell adni a piacon. Ez a feltétele annak, hogy Mérges község a jövőben is megmaradhasson, aminek viszont feltételei vannak. Emiatt is sajnálom, hogy a tervezett út végül is nem az eredeti nyomvonalon épül meg. Először ugyanis úgy volt, hogy Mérges mellett vezet el közvetlenül, tehát a mi falunk is belekerült volna a megye vérkeringésébe. Egyrészt közelebb lett volna Győr, egyszerqbb az utazás, vagyis emelkedhetett volna a község lakosságszáma. Másrészt az itteni nyugalmat, csendet nem zavarta volna meg az út forgalma. Kár, hogy sok érintett település polgármestere nem értette meg a jelentőségét és ellene kampányolt – tette hozzá Balázs Vince.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankosok is állnak az esztergagépnél

Nincs jelentkező a vasipari szakmákra annak ellenére, hogy a környék szinte minden érdekelt cége azonnal felvenné a végzősöket – mondta Fábián Imre, a kapuvári Berg Gusztáv Szakiskola igazgatója. A Bergben három éve indították először az úgynevezett másodképzést, melynek lényege, hogy a vasipari alapképesítést szerzett tanulók egy év alatt elsajátíthatják a CNC-esztergályosi szakmát. Tovább olvasom