Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Mérgesi békétlenség

Csatornázzák a csupán 30 portából álló, 80 lakosú Mérgest, ami örvendetes. A helybeliek számára sokkal kevésbé az, hogy a szennyvízgyűjtő-átemelő aknáját a település közepére, a község egyetlen terére, egy egykori temető fölé építették, ráadásul tíz lépésre az evangélikus templomtól.

Az evangélikus templom
Elképzelhetetlen, hogy ne lett volna más megoldás, méltatlankodnak a faluban.

A kilencszázharmincas években háromszáznál is többen laktak Mérgesen. A falu most egyre fogy, kevés lakójának többsége idős, nyugdíjas. Okkal feltételezhető, hogy a csatornázáshoz való családonkénti 150 ezer forintos hozzájárulás számukra nem lehetett csekélység. De hát – mondhatnánk – a haladásnak ára van...

Tiltakoznak

– Azért nem zárná ki a fejlődést egy kis körültekintés – vélekedik a Mérgesen lakó Csapó Tünde és férje, Heller Tibor. Szerintük ízléstelen volt a templom szájába építeni a közművet. A házaspár a falu 80 lakójából 34-et megnyert, így együtt tiltakoznak e szerencsétlen megoldás ellen. A házaspár egyébként ha úgy tetszik, hivatalból is protestál a falu szennyvizének a templom előtti aknába való vezetése ellen, ugyanis megalapították a falu- és természetvédő egyesületet. A feleség az egyesület titkára, a férj pedig az elnöke. A feleség éveken át jegyzőként dolgozott, a férfi pedig „ hivatásos " természetvédő.

A fejlődés

újabb szakasza ?


A mérgesi evangélikus templom amolyan erődtemplom volt hajdan, körötte alakult ki a falu. A múlt század ötvenes éveiben – nyilván nem véletlenül – a tanácsháza is a templom mellé épült, és a fejlődés újabb lépcsőjeként most a szennyvízátemelő – mondják a helyiek némi malíciával.
A kis település szélén húzódik a Holt-Rába egy rövid szakasza, idilli a környék, vonzza a nyugalomra vágyókat. Ami sehogy se illik a községbe a helyiek szerint, az a templom előtti közmű. Próbáltak tenni is a megoldás érdekében – most ugyanis még át lehetne helyezni máshová – , eddig eredménytelenül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öntésmajorban a Hanságról

Kapuvártól hét kilométerre, Öntésmajorban van a Fertő – Hanság Nemzeti Park dél-hansági… Tovább olvasom