Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Mentős a csornai pódiumon

Közhely, de valóban sokfélék vagyunk. Például van, aki nap mint nap a betegeken igyekszik segíteni, szabadidejében pedig kiáll a pódiumra, hogy másokat elgondolkodtasson vagy éppen szórakoztasson.
A közelmúltban Gecsényi András és Lengyel Sándor Csornai pódium elnevezéssel rendezvénysorozatot indított, melynek keretében híres emberek – többnyire művészek sikeres, vagy éppen tragikus – életét mutatják be.

A munkamegosztás szerint Lengyel Sándor dolga a forgatókönyvírás, a szerkesztés és az előadáshoz szükséges kellékek beszerzése, Gecsényi András pedig előadóként szerepel a produkciókban. A kéttagú „társulat" megalakulása óta négy sikeres bemutatón és hét előadáson van túl.
Gecsényi Andrásnak a kenyérkereső foglalkozása nem kapcsolódik a művészetekhez, hisz mentőszakápolóként dolgozik. Emberpróbáló, felelősségteljes munkája után szabadidejének jelentős részét az olvasásnak szenteli.

– Az olvasás szeretetét a szülői háztól hoztam magammal – kezdte Gecsényi András.
– Gimnazistaként valósággal faltam az irodalmat. A határőrségnél – ahol sorkatonaként szolgáltam – többször is felléptem, a hetvenes években Csornán rendezett versmondó versenyen is az élen végeztem.
Teltek-múltak az évek és az élet úgy hozta, hogy Gecsényi András összetalálkozott Lengyel Sándorral, a csornai Pántlika néptáncegyüttes vezetőjével.

– Lengyel Sándor – ismerve az ilyen irányú fogékonyságomat – felkért, hogy a tánc világnapján mondjak verset és köszöntőt – folytatta András.
– Ezután kerültünk közelebb egymáshoz. A „kiugrás" 2000 augusztusában következett, amikor „Zivataros évszázadok" címmel nagyszabású, sikeres táncszínházi előadást mutattunk be Csornán, a premontrei rendház előtt.

Ezután született meg a Csornai pódium ötlete. Gecsényi András és Lengyel Sándor igen sokszor „átbeszélte" az elképzelés részleteit, aztán Lengyel Sándor hozzálátott a forgatókönyv írásához. Az első előadás Edith Piaf életéről szólt, utána a Zorba következett, majd Szécsi Pál, végül Seress Rezső került pódiumra. A bemutatókat siker koronázta.

– Boldog vagyok, hogy Sándort megismerhettem, és barátság alakult ki közöttünk. A fellépéseket hobbinak tekintem, amit örömmel csinálok. Természetesen ez teljesen más, mint a napi munkám, bár mindegyik feladat maximális figyelmet igényel.

– Többször hallottam Andrást verset mondani és ez adta az ötletet, hogy neves győri művészekkel fellépjen 2000 augusztusában – vette át a szót Lengyel Sándor. – Az a későbbi beszélgetések során derült ki, hogy Csornán igény mutatkozik az ilyen jellegű műsorra, amit mi elkezdtünk, s amelyből a szövegmondás mellett a zenei és képi illusztrációk sem hiányoznak. Műsorainknak mindig van egy érdekes vonulata, emellett esztétikus és tanulságos is. Persze mindehhez elengedhetetlenek a megbízható technikai berendezések.

Az, hogy a zene akkor szólaljon meg, amikor kell, és a kép is akkor jelenjen meg, amikor arra szükség van. Ehhez Funtek Józseftől kapunk rendszeresen segítséget.

Azt most már egyértelműen érezzük, hogy Csornán vannak olyan emberek, akiket ez a műfaj érdekel, szinte minden korosztályból. Ezért a sorozat folytatását tervezzük, vélhetően a korábbiaknál vidámabb témával lépünk közönség elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelem és EU-elvárás

Csornán harminc évvel ezelőtt kezdődött a szennyvíztisztítás. Három évtized múltán a térség… Tovább olvasom