Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Menedékhelyek hóban, bajban a 86-os mellett

Az utóbbi évek szélsőséges téli időjárásából Belednek szinte minden alkalommal kijutott a közeli 86-os főút révén. Egy ízben még Göncz Árpád családjának is menedéket adtak. Kapuvár hétszáz-nyolcszáz embert tudna ˝elhelyezni˝.

Akár rutinos katasztrófakezelőnek is nevezhetnénk Beledet, illetve azt a tíz-tizenkét fős csapatot, mely az utóbbi évek szélsőséges téli időjárásából és a közeli, 86-os főúton történt balesetek kezeléséből is kiveszi a részét.

– Városunkban kialakult az az összeszokott csapat és azok a helyszínek, akikkel és ahol fogadhatjuk a balesetek vagy az időjárás miatt várakozókat – fogalmazott Tompáné Balogh Mária polgármester. A kisváros tornacsarnoka 300, művelődési háza pedig 150 rászoruló ellátására alkalmas. Az elmúlt hét végén – a márciusi tél okozta közlekedési káosz után – mintegy nyolcvan embert helyeztek el a művelődési házban.

– Érdekességképpen elmondanám, az 1996 telén Göncz Árpád akkori köztársasági elnök családját is a helyi melegedőben köszönthettük – mesélte a polgármester. A belediek idén januárban szállásolták el eddig a legtöbb – több mint száz – embert a kijelölt épületekben. Sőt, a helyi panziók, vendégházak is kivették részüket a mentésből.

Tompáné Balogh Mária beledi polgármester tudatta, a helyi tornacsarnok háromszáz embert tud fogadni.
Tompáné Balogh Mária beledi polgármester tudatta, a helyi tornacsarnok háromszáz embert tud fogadni.

Tompáné Balogh Mária elmondta még, nem csak a szélsőséges tél ad „munkát" a beledi segítőknek. Néhány éve a 86-os főúton történt lengyel buszbaleset nyomán is megnyíltak a beledi szállások.

A szükséges takarókat, ágyakat és szivacsokat a helyi szociális központban és a tornacsarnokban tárolják. A segítségre szorulókat a helyi napközis konyhából látják el, ahonnan például februárban még menüt is kaptak az ide irányított emberek. Idén is jobbára kamionsofőröket és az ország távolabbi vidékeiről érkezőket fogadtak, ám akadt angol vendégük is. Az elmúlt hét végén nagyobb arányban voltak a környékbeli cégek alkalmazottai vagy éppen a járás itt rekedt lakói.

– A rendőrség tájékoztatására csütörtök este hét óra előtt megkezdtük a felkészülést először a művelődési házban. Ezt követően este kilencig a kamionok személyzete érkezett nagyobb számban, majd tíz óra környékén a közeli és távolabbi települések lakói. A rendőrök éjjel fél egyig minden úton rekedtet behoztak Beledbe (a szállításból a vásárosfalui busz is kivette a részét). A hét végi mentőakció pénteken délután zárult a beledi melegedőkben. Akkorra minden itt rekedt ember elhagyta a kisvárost.

A múlt hét végén megnyitották melegedőnek a művelődési házat a kisvárosban.
A múlt hét végén megnyitották melegedőnek a művelődési házat a kisvárosban.

Tompáné Balogh Mária elmondta, a riasztási lánc elején ő kapja az információt, majd a jegyző és az ilyen helyzetekre kijelölt alpolgármester riasztja a melegedők és az ellátásért felelős intézmények vezetőit, akik már saját embereikkel sietnek a helyszínre. A polgármester hangsúlyozta, a beledi költségvetés évek óta állja a segítségnyújtás költségeit, ezek hetven százalékát a vis major alapból megpályázhatják.

A járás másik városa, Kapuvár is felkészült az ilyen helyzetekre. A városban 700–800 embert tudnak elhelyezni, elsősorban a gimnázium sportcsarnokában. A további helyszínek a Hany Istók Kerékpáros Centrum, a katolikus iskola, a Széchenyi- és Pátzay-tagiskolák. A kisebb településeken általában a közintézményeket jelölik ki e célra, így Vásárosfaluban a kultúrház, Mihályiban pedig az iskola a melegedő. Utóbbiban a hét végén tíz ember helyezett el a községháza.

Olvasóink írták

  • 1. ferdo 2013. március 20. 13:07
    „A Katasztrófavédelem vezetősége tanulhatna a polgármester asszonytól. Így kell szervezni a dolgokat, nem fölösleges sms-ek kiküldésével foglalatoskodni, meg már péntek reggelre statisztikákkal bajlódni. Cselekedni kell, és mindenkire rábízni a maga feladatát. Nem átvenni az irányítást olyan rendszerek fölött, amikhez még csak nem is értenek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz bűnösből hatot elfognak

Csorna közbiztonsága továbbra is jó, derült ki a város rendőrkapitányának beszámolójából. Tovább olvasom