Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Mélyponton az építkezési kedv

Rábaköz - Hetedével több ház épült ebben az évtizedben Kapuváron, mint Csornán. A két kistérségben tavaly negatív rekord dőlt meg, de két község – Bősárkány és Veszkény – így is kiemelkedett.

Ebben az évtizedben nem volt példa arra, hogy olyan kevés lakás épüljön a Rábaközben, mint tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Győri Igazgatóságának legfrissebb adatai szerint mindössze 123 új otthont adtak át 2008-ban a csornai és a kapuvári kistérségben. Az eddigi negatív rekord (138) a 2001-es évhez kötődött.

A terület városai is lejtmenetbe kapcsoltak az elmúlt esztendőben. Kapuváron 30, Csornán pedig mindössze 14 házat húztak fel, ami szintén a kétezres évek legrosszabb értéke. Feltűnő, hogy a két tízezres lélekszámú településen mennyire eltér az építkezési kedv. A nyolc év során Kapuváron 408 használatbavételi engedélyt adtak ki, hetedével többet, mint Csornán. A 2003-as év kivételével a két szomszédvár közül ebben az összevetésben mindig az előbbi szerepelt jobban.

Központja gyengébb teljesítménye ellenére a csornai kistérségben összességében több lakás épült 2001 óta (778 áll szemben 714-gyel), az elmúlt öt évben azonban mindig a kapuvári állt előrébb. Árnyaltabb a kép, ha a lélekszámokat is figyelembe vesszük. A csornai kistérségben 22, a kapuváriban 30 új ház jutott ezer lakosra 2001 óta.


A KSH adatai arról tanúskodnak, hogy mindkét ˝minirégióban˝ egy-egy község emelkedett ki tavaly a többiek közül: a 2200 lelkes Bősárkányban tíz, Veszkényben – amely feleakkora sincs – kilenc új otthonba költöztek be. Szalay Imre bősárkányi polgármester a kedvező helyzetet azzal magyarázta, hogy a helyi fiatalok többsége szülőfalujában akar maradni. Úgy vélte, sokaknál az is nyom a latban, hogy az önkormányzat hozzávetőlegesen 200 ezer forint letelepedési támogatást nyújt az első lakásukhoz jutóknak, ami kamatmentes hitel. Az elöljáró arra számít, hogy az építkezési kedv nem lankad: az elmúlt fél évben hat önkormányzati telket vettek meg, köszönhetően a nem túl borsos, négyzetméterenkénti másfél millió forintos árnak is.

Matzkó János veszkényi polgármester szerint négy évvel ezelőtti döntésük hozta meg a gyümölcsét. Akkor új utcát nyitottak arra alapozva, hogy a településen a Novomatic és a Metna Kft. négyszáz embernek ad munkát. A számítás bejött: jó páran költöztek a községbe – elsősorban a környékről, még Kapuvárról is –, emellett pedig sok helybeli is építkezett.

A jó fekvésű, 85-ös főúthoz közeli Széchenyi utca 27 telke három kivétellel elkelt – önköltségi áron, négyzetméterenként 1800 forintért adták –, jelenleg is öten dolgoznak házukon. Az önkormányzat azt tervezi, hogy az utcában további 32 építési telket méret ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mihályi táncosok

A mihályi Kis-Platán néptáncegyüttes tagjai a Győr-Moson-Sopron megyei gyermek-néptáncfesztiválon… Tovább olvasom