Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Méltó emlék áll Bodonhelyen

Katonai tiszteletadás mellett áldottak meg a napokban egy katonasírt a bodonhelyi temetőben.
Kattintson a képre >>
Két sírban is második világháborús áldozatok alusszák örök álmukat a bodonhelyi temetőben. A helyiek adatai szerint tizenhárom katona és két civil. Hat évtized után kaptak méltó emlékművet nemrégiben, haláluk körülményeit az idős bodonhelyiek őrizték az elmúlt hatvan évben.
– Két jeltelen sír volt a bodonhelyi temetőben, titkukat már csak az idősek ismerték a faluban. Tudták, hogy civilek és katonák pihennek a közös sírban – mondta el érdeklődésünkre Kenesei Ferenc bodonhelyi polgármester.

– Elmondásaik alapján valószínűsíthető, hogy tizenhárom magyar katona és két civil áldozat nyugszik ott. Az egyik sír fölé 1989-ben emeltek emlékművet, haláluk dátumának – 1945. március 28. – megjelölésével és a Szózat egy sorával. Az adatok feldolgozásában, illetve az új síremlék elhelyezésében nagyon sok segítséget kaptunk a falunkból elszármazott Rácz György nyugállományú határőr alezredestől. 1945-ben egyébként ő volt a település leventeparancsnoka. Az egyik áldozat lánya, Borsos Ottóné is sokat segített, gyakorlatilag ő kezdeményezte a síremlék felállítását.

Végül összeállt a mozaik

Kenesei Ferenc maga is igyekezett tájékozódni: megkérdezte az idős falubelieket, így a mozaikokból összeállt a kép. Kiderült, hogy egy magyar őrmester rejtekhelyéről lelőtte az orosz csapatok kapitányát, mire azok bosszút álltak. Először egyszerre öt magyart végeztek ki, a többieket a Rácz család udvarán pusztították el sortűzzel. A háborús időben a helyiek a civilekkel együtt temették el az áldozatokat, az akkori plébános dobott a sírba szentelt földet.

– Az egyik civil áldozat családja később síremléket állított, de a katonák névtelenek maradtak. Felvettük a kapcsolatot a hadisírgondozó irodával, kitisztíttattuk az 1989-es márványtáblát és sikerült méltó emléket állítani a másik sír fölé is. Sajnos, a katonák közül csak kettőnek a kilétét tudtuk felderíteni, de nem adtuk fel. A különböző szervezetekkel együtt szeretnénk fényt deríteni a többiek nevére is, de hatvan év távlatából nem könnyű a feladat.

A boríték bizonyít

Az egyik hős katonát, akinek neve is olvasható a bodonhelyi síremléken – Czinege Lajos –, 24 évesen érte a halálos lövés. Családja a háború óta rendszeresen felkereste a temetőt, most az ünnepségre is elutaztak a Rábaközbe.

Ott volt 83 esztendős felesége és 63 éves lánya, Borsos Ottóné is.
– Felemelő és megható ünnepséget rendeztek Bodonhelyen. Külön hálásak vagyunk, hogy hatvan év után édesapám és bajtársai méltó síremléket kaphattak. Úgy érzem, most volt az ő igazi temetésük – mondta a Kisalföldnek a Budakalászon élő asszony, Borsos Ottóné. – Rendszeresen jártunk Bodonhelyre, noha távol van tőlünk. Édesapám Debrecen mellől, Nagyivánról került a Rába menti kis faluba, hogy ott lelje halálát.

Egyetlen bizonyítékunk van rá, hogy valóban apámat temették el ott. Egy boríték, amit édesanyám írt neki. Mellette találták meg, de se „dögcédula", sem más azonosító nem volt nála. A helyiekkel is beszélgettünk és személyleírásuk is ráillett édesapámra: magas, szőke fiatalember volt. Mi mindig úgy jártunk oda, mintha hozzá mentünk volna. Én egyéves alig múltam, amikor meghalt, édesanyám mindig várta haza, soha nem ment férjhez. Nagy keresztet hordozott magával egész életében. Most már nyolcvanhárom éves, de ragaszkodott hozzá, hogy eljöjjön velünk az ünnepségre. Örülünk, hogy ott lehettünk, köszönet a bodonhelyieknek.

Megáldották a katonasírt

A közelmúltban méltó ünnepségen, katonai tiszteletadás mellett Szarka Gábor plébános és Kardos Zsuzsanna evangélikus lelkész áldotta meg a hadisírt, illetve imával emlékezett Ravasz István alezredes, tábori lelkész. A győri 12-es légvédelmi rakétadandár katonái adtak díszőrséget és elhelyezték az emlékezés koszorúját is. Jelen voltak a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai, és koszorúzott a Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Irodája, a bodonhelyi és a szomszédos bágyogszováti önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áram nélkül nincs szűrés

Mérgesen elmaradt, Rábaszentmihályon 2,5 órával később kezdődött a tüdőszűrés a minap. A falvak körjegyzője szerint az E.ON felelőtlen magatartása miatt hiúsult meg a preventív vizsgálat, mert csak hosszas telefonálgatás után tudták elérni a bekötést. Az áramszolgáltató most az érintett települések elnézését kéri és ígéri: az újabb tüdőszűrés áramszükségletét ingyen biztosítja. Tovább olvasom