Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Méltatlan állapot a temetőkben

A hulladéktörvény változása miatt emelkedik szeméthegy a csornai temetőkben. Az új szabályok szerint ugyanis csak hulladékszállítási engedély birtokában lehet a koszorúkat, virágot kivinni a sírkertekből.

Január elseje óta gyűlik a szemét a csornai temetők konténereiben. A hulladéktörvény változása miatt ugyanis az üzemeltető Jószív kft. saját teherautóival nem szállíthatja el a hervadt virágokat, koszorúkat, kiégett mécseseket. Évekig megtehette ezt a cég, de már hulladékszállítási engedélyre lenne szüksége. Az engedély beszerzése viszont legalább három hónapot vesz igénybe.

Abdai Imre, a Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén kapott kérdést a városatyáktól: mi lesz a temetői hulladék sorsa? Mi is megkérdeztük a szakembert.

– Évekig jól működött a rendszer, cégünk kisteherautóival rendszeresen szállítottuk a szemetet a jánossomorjai lerakóba. Most viszont ezt már nem tehetjük meg – vázolta a helyzetet Abdai Imre.

Hetek kérdése – Abdai Imre, a Jószív kft. kirendeltségvezetője keresi a megoldást a hulladék elszállítására a csornai temetőkből. Fotó: Cs. K. A.
Hetek kérdése – Abdai Imre, a Jószív kft. kirendeltségvezetője keresi a megoldást a hulladék elszállítására a csornai temetőkből. Fotó: Cs. K. A.


– Megoldás persze lenne a temetői hulladék elszállítására. Például az, hogy szállítási engedélyt kérünk, ami hónapokig húzódhat – folytatta Abdai Imre, a Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője. – Elvihetné a hulladékot a Rekultív kft. is, ám nagy járműveikkel a sírkertekben nem tudnak mozogni. Vagy ha mégis, „bepréselnék" magukat a keskeny utakon, a sírkövek láthatnák kárát. Helyezhetnénk ki konténert is a temetők parkolóiba, csakhogy akkor a sírokat gondozó hozzátartozóknak okoznánk nem kis bosszúságot. Valamilyen megoldást természetesen találunk, egyeztetve a kft. vezetésével és a Rekultív kft.-vel is. Bízom benne, hogy heteken belül megnyugtatóan rendeződik a kérdés.
Abdai Imre szerint a hulladékszállítási változás érinti a kapuvári és a fertőszentmiklósi sírkerteket is. A mosonmagyaróváriakat viszont nem. Mint megtudtuk, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ugyancsak a Rekultív kft.-vel áll kapcsolatban és a vállalkozás járművei végzik a szemétszállítást.

A Kisalföld egy, a hulladékgazdálkodásban, környezetvédelemben tapasztalattal rendelkező cégtől kért tájékoztatást. Kiss Csaba Balázs, a budapesti székhelyű Sövit kft. munkatársa érdeklődésünkre megjegyezte: a szállítási engedély beszerzése bizony akár öt hónapig is eltarthat. Ha minden „klappol", akkor is minimum három hónap a határidő. A dokumentumot a környezetvédelmi felügyelőség adja ki.

A Jószív kft. munkatársai – képünkön Bálint Márton – egyelőre a kihelyezett gyűjtőkbe rakják a virágokat, koszorúkat.
A Jószív kft. munkatársai – képünkön Bálint Márton – egyelőre a kihelyezett gyűjtőkbe rakják a virágokat, koszorúkat.

– A kérelemhez szükséges többek között a szállításban részt vevő járművek forgalmi engedélye. Vázolni kell a szállítandó hulladék mennyiségét, csatolni az adóhatóság nullás igazolását vagy nyilatkozatot, hogy a kérelmező a köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepel. Nyilatkozni kell arról, hogy a cég nem károsítja a környezetet, van környezetvédelmi biztosítása, és bemutatja a környezetvédelmi megbízotti szerződést, ha nem rendelkezik megfelelő környezetvédelmi végzettségű munkatárssal. Természetesen az eljárási díjak befizetését igazoló dokumentumot is kérik. Az eljárási díj pedig százhúszezer forint. Ha minden szükséges papírt beadnak és tökéletes a kérelem, a határidő elvileg hatvan nap. Gyakorlatilag ebbe nem számít bele a szakhatóságok megkeresésének ideje és a hiánypótlások megválaszolásának ideje sem. Ha az engedélyezés belefér négy hónapba, esetleg még kevesebb, akkor az már nagy öröm – közölte Kiss Csaba Balázs.

Abdai Imre a témához hozzátette: egyelőre kevés hulladék képződik a temetőkben. Tavasszal azonban megnő a virágok mennyisége és az igazi gondokkal akkor szembesülhetnek a sírkertek üzemeltetői. Éves szinten Csorna két temetőjéből összesen 40–50 ezer kilogramm hulladékot szállítottak Jánossomorjára.


Szerződésben a hulladékgazdálkodási céggel. Mint megtudtuk, a soproni temetők fenntartói szerződésben állnak a Sopron és Térsége környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.-vel. Horváth Imre városplébános, illetve Biczó Balázs, az evangélikus egyházközség felügyelője hozzátették: megoldást keresnek arra is, hogy ne ömlesztve, hanem különválogatva gyűjthessék a temetőkben felhalmozódó hulladékot, koszorúkat, virágokat, mécseseket és hasonlókat. Győrben a Győr-Szol szállítja el a szemet a temetőkből; több helyen a sírkertek fenntartója is a szolgáltató, így gondot nem jelent a helyzet.
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februárban Moldova György lesz a Faluházi esték vendége

Pályázati támogatással működik Kónyban az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT). Tovább olvasom