Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megyéket összekötő beruházás

Negyvennyolc szélkerékkel szélerőműparkot épít egy osztrák befektető a Répce mentén.

Osztrák cég épít 48 tornyos szélerőműparkot a Dél-Rábaközben. A beruházás Vas megyei településeket is érint, a befejezése 2010 végéig várható. A költségek elérik a 60 milliárd forintot.

Negyvennyolc szélkerékkel szélerőműparkot épít egy osztrák befektető a Répce mentén. A beruházás megyénkből érinti Dénesfa, Cirák, Gyóró és Répceszemere határát, illetve a Vas megyei Répcelak, Vámoscsalád és Csánig területét. Az osztrák cég tervei szerint 2010 végéig fejezik be a munkálatokat.

A széltornyok darabja 500–800 millió forintba kerül és óránként kétezer kilowatt energiát termelnek. A cég még nem egyezett meg az érintett földtulajdonosokkal, de Takács Lajos dénesfai polgármester szerint ez nem lehet akadálya a kivitelezésnek. A kiszemelt hét település vezetői egyébként 2004-ben kezdték meg a tárgyalásokat a befektetővel, és az általa Ausztriában működtetett erőműveket is felkeresték.
– Községünk határában öt szélkerék felállítását tervezik a beruházók, biztos vagyok benne, hogy a földtulajdonosokkal meg lehet egyezni – mondta érdeklődésünkre Takács Lajos. – Az önkormányzat részéről az együttműködési megállapodást már alá is írtuk. Azon túl, hogy a falunak anyagi haszonnal is jár majd a szélerőművek felépítése, más előny is származik.

„ lyen például a mezei utak rendbetétele, amelyet szintén a kivitelező cég vállalt. Az sem elhanyagolható, hogy megyéken átnyúló beruházásról van szó, ami a későbbiekben is eredményes lehet."
– Mi azt vállaltuk, hogy a rendezési tervünket az osztrák cég és a beruházás igényei szerint módosítjuk. Ez már meg is történt.
Takács Lajos tájékoztatása szerint a jövőben Répcelakon épül majd fogadóállomás, amely a szélerőműpark által termelt energiát felveszi és továbbítja.

Kovács Csaba, az osztrák Öko-Energia GmbH magyarországi képviselője hírügynökségi kérdésre elmondta: a beruházás értéke számításaik szerint meghaladja majd a 60 milliárd forintot, amelynek megtérülésére a befektetők hosszú idő, legalább tizenöt év elteltével számítanak. Az osztrák cégnek Kovács Csaba elmondása szerint ez lesz az első ilyen magyarországi beruházása, de Ausztriában már 23 szélerőművük üzemel. Mint fogalmazott, az osztrákok nemcsak felépítik, de magyarországi leányvállalatukon keresztül üzemeltetni is kívánják a szélparkot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz helyzetben a kistelepülések

Mennyi pénzzel gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok? Megkérdeztük a kistelepüléseket. Tovább olvasom