Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Megyei megemlékezés: ˝A szabadság nem az elnyomás hiánya˝

Az 1848–49-es szabadságharcra, a márciusi ifjakra Kapuváron emlékezett a megye. A színvonalas ünnepséget a szervező megyei önkormányzat nélkül tartották meg, az ünneplőket elriasztották az útviszonyok. A szabadságharc hőseit Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő és a helyi Pátzay-iskola tanulói méltatták.– A zord időben a márciusi ifjak bátorsága kellett ahhoz, hogy valaki eljöjjön a Kapuváron tartott ünnepségre – kezdte köszöntő beszédét a megyei ünnep házigazdája, Hámori György kapuvári polgármester, aki a – rossz idő ellenére – szép számmal megjelent ünneplők között a lengyelországi Debica város küldöttségét is üdvözölhette. Sajnos a megyei ünnepségre a megye részéről szinte senki nem tudott eljönni a nehezen járható 85-ös főút állapota miatt.

A rendezvény szónoka Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő volt, aki II. János Pál pápa szavaival köszöntötte az ünneplőket. – A szabadság nem az elnyomás hiánya, a szabadság az igazság maga – idézte a pápai szavakat a képviselő. Beszédének központi eleme a „bizalom" volt, melyre – mint mondta – nemcsak 1848–49 viharos hónapjaiban volt szükség, hanem napjaink hazai közéletében is. Gyopáros Alpár utalt a ’48-as választójogi törvényre is, hangsúlyozta, amíg a jelenlegi Európa kritizál bennünket alkotmányozási munkánkban, elfelejtik, hogy 165 éve az akkori Európa egyik legfelvilágosultabb választójogi törvényét hozta tető alá Kossuth és kormánya. – Március 15-e történelmünk folyamán később is a szabadság iránti vágy szimbóluma maradt – fogalmazott Gyopáros Alpár.

Hozzátette, napjainkban nem fegyverrel, hanem más módszerekkel kell küzdeni az emberi szabadságért, az adósrabszolgaság, a kirekesztésünk ellen. – El kell ismerni Európának, hogy a magyarok nem a globalista birkanyáj tagjai, merjünk önmagunk lenni és ezáltal lehetünk szabadok – mondta ünnepi beszédében a politikus.

A megyei ünnep műsorát a helyi Pátzay-tagiskola diákjai adták, majd az ünneplők a várkertbéli ’48-as emlékműhöz vonultak, ahol mindenki egy-egy szál virágot helyezett el a forradalom és szabadságharc kapuvári hőseinek emléktáblájánál.


Megyei kitüntetettek.
  A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend  lovagkeresztjének katonai tagozatát vette át Németh Lajos rendőr  ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti  igazgatója. Ugyanezen kitüntetés polgári tagozatát adományozták Berkes  Kálmán Liszt Ferenc-díjas klarinétművésznek, a Győri Filharmonikus  Zenekar karmesterének, valamint Tóth József Péter lipóti  polgármesternek, a Lipóti Pékség tulajdonosának. A magyar bronz  érdemkereszt katonai tagozatát kapta meg György Gyula tűzoltó zászlós,  a győri tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félszáz rászorulót gondoznak

Kilenc éve működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatószolgálata Csornán. A fogyatékossággal… Tovább olvasom