Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Megy a gőzös: vasárnap újra indult a Csorna-Pápa vonal

Egy napra visszaállították a személyszállítást a Csorna-Pápa vasútvonalon. A térségben lévő önkormányzatok ugyanis tilatakozást szerveztek, és különvonatot indítottak, amivel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a 2007 márciusában megszüntetett szolgáltatásra szükség van. Munkatársunk is vonatozott, s persze tudósított az eseményekről.Szabad ülőhely nélkül, zsúfolásig telve közlekedett vasárnap a Csorna-Pápa vasútvonal különvonata. A szervezők célja kettős volt a demonstrációval: a vonalon felfüggesztett személyszállítás újraindítását szeretnék elérni, illetve azt, hogy a csornai elkerülőút ne vágja át a síneket. Mintegy háromszázan "váltottak jegyet" a járatra, Pápán körülbelül százan várták a mozdonyt.
Egy napra életre kelt a Csorna-Pápa vasútvonal! Képek: Cs. Kovács Attila.A különvonat 270 ezer forintba került

 
A két kocsiból álló, százötven ülőhelyes szerelvény gakorlatilag már a csornai, kilenc huszas induláskor megtelt. A további megállóhelyeken felszállóknak már csak állóhely akadt, de Szanyban ezek is elfogytak. Sokan már fel sem tudtak szállni az állomáson. A különvonat 270 ezer forintba került, aminek jórészét a szanyi önkormányzat fedezte, de beszálltak a költségekbe más települések és civil szervezetek is.
A járat elhanyagolt, pusztuló vasúti épületek mellett haladt el.

Harminc éven keresztül utazott a vonalon

Miközben a GySEV Siemens mozdonya közelített a pápai állomásra, az utasok régi élményeiket idézték fel. Barátságok, szerelmek szövődtek annak idején a vonalon, sokan évtizedekig jártak vonattal. Ahogy a rábaszentandrási Balázs Endre is. Ő harminc éven át koptatta faluja és Csorna között az üléseket. A különvonat minden megállóhelyen megállt. Az utasok fényképezhettek, illetve megnézhették az épületeket is. Persze, csak kívülről és csak azokat, melyek megmaradtak.

Érkezés Pápára

A régen nagy teherforgalmat bonyolító ihászi és nem messze onnan az Emma-majori épületeknek ugyanis már nyomuk sincs. Tizenegy óra után aztán Pápára érkezett a járat. A Veszprém megyei városban mintegy százan várták a rábaközieket, köztük Kovács Zoltán polgármester is. Miután a szanyi Szent Imre daloskör tagjai elénekelték vasutasnótáikat, a városvezető köszönötte a résztvevőket. Gyopáros Alpár, csornai alpolgármester a kormány vidékfejlesztő, vasútépítő ígéreteit kérte számon beszédében. Ő is hangsúlyozta: az önkormányzatok összefognak és ha szükség lesz rá, képesek lesznek együttműködve üzemeltetni a vasútvonalat.

"Mert ezt várják el tőlünk a helybeliek"

A rövid rendezvény után visszafelé indult a járat. - Ha a demonstráció sikere lett volna a feltétel, már holnap ismét indulhatna a közlekedés-reagált Németh Gergely, Szany polgármestere, a megmozdulás egyik főszervezője. - Reméljük, hogy eredménye is lesz akciónknak. Azt megígérhetem mindenkinek, aki aggódik a vonal sorsáért, hogy a jövőben is mindent megteszünk, hogy akaratunkat érvényesítsük. Minden eszközzel élni fogunk, mert ezt várják el tőlünk a helybeliek.

"Vigyázz, vasút"

Hazafelé még egy rövid időre állt meg a vonat, Csorna határában. Az úgynevezett pápai bakterház közelében, ahol a tervek szerint az elkerülőút átvágja a síneket. A helyszínen a szanyi önkormányzat két andráskeresztet állított fel. Az út tervezőinek, építőinek figyelmét hívják fel vele: Vigyázz, vasút!

Vasárnap délelőtt
11 óra 38 perc - Roskadásig telt vonat
 

11 óra után ért a vonat Pápára, útközben minden megállónál rengetegen szálltak fel a szerelvényre.

A pápai demonstráción beszédet mondott Kovács Zoltán, Pápa polgármestere és Gyopáros Alpár csornai alpolgármester.

A vonat ezekben a percekben indul vissza Csornára, szabadhely gyakorlatilag most sincs. Csak remélni tudjuk, hogy tudósítónk azért még felfér! 

10 óra 33 perc - Nincs szabad hely

Kollegánk jelentése szerint rengetegen szálltak fel 9 óra 20 perckor Csornán a Pápára tartó szerelvényre - ülőhely nem is akadt szabad.

A szervezők Pápán tartanak majd egy kisebb demonstrációt, ahol hangsúlyozni kívánják: a térségnek igenis szüksége van a vasútra. 

Korábban

Az akciót a szanyi önkormányzat kezdeményezte, de a demonstrációhoz a Csorna-Pápa vasútvonal mentén lévő települések is csatlakoztak. A vonat - két, csatolva közlekedő 5047-es motorkocsi - Csornáról indul és oda is érkezik majd. Útközben valamennyi állomáson megáll, a demonstrációt a pápai állomáson tartják.

A településvezetők szerint a rossz és elhanyagolt utak nem alkalmasak arra, hogy kiváltsák a vasúti közlekedést és a szárnyvonal megszüntetése óta közlekedő menetrendszerinti buszok jóval lassabbak is.

Az önkormányzatok korábban elküldték a közlekedési minisztériumba a térségi vasúti üzemeltetéssel kapcsolatos szándéknyilatkozatot. A csornai elkerülőút kiviteli terveiben azonban a szárnyvonal átvágása szerepel, noha eredetileg még egy felüljáró építésével számoltak.

A demonstrációra, és közös vonatozásra várnak mindenkit, aki egyetért a vasúti közlekedés visszaállításával és az eseményre meghívták a megye országgyűlési képviselőit is.

Az akció 270 ezer forintba kerül, amelyet civil szervezetek és magánszemélyek adtak össze.

Olvasóink írták

 • 18. t04cdb 2009. június 29. 09:57
  „Akkor a szanyi volt. Csornaira emlékeztem, de ezekszerint rosszul. :)”
 • 17. hajracsorna 2009. június 25. 14:51
  „Igen, az LMP osztogatott szóróanyagot, éppen ezért kérték a szervezők, hogy -miután politikamentes a történet, ezért- ezt ne tegyék. Amúgy a csornai polgármester nem volt ott, csak a szanyi. :)”
 • 16. t04cdb 2009. június 25. 13:16
  „Ahhoz képest, hogy a csornai polgármester azzal kezdte beszédét az indulás után, hogy ez nem politikai rendezvény, és megkér mindenkit, hogy ne csináljanak belőle azt, már ott volt mindenki kezében a politikai szórólap amit osztogattak...”
 • 15. hajracsorna 2009. június 24. 10:09
  „A Fidesz legalább ott volt. Hol a másik oldal?”
 • 14. szakee 2009. június 24. 06:36
  „Ilyenkor hol van Áder úr?”
 • 13. LMPgyőr 2009. június 23. 11:01
  „A Lehet Más a Politika (LMP) győri szervezete támogatja az érintett önkormányzatok azon törekvéseit, hogy induljon újra a forgalom a Csorna-Pápa vasútvonalon.

  A Lehet Más a Politika párt elengedhetetlennek tartja, hogy minden település megközelíthető legyen megfizethető, magas színvonalú közösségi közlekedéssel. Az LMP a vidék elérhetőségét a kevésbé környezetszennyező, esélyegyenlőséget javító közösségi közlekedéssel szeretné javítani. Különösen fontosnak tartjuk ezt a kérdést, hiszen még fejlesztésekkel sem tehető minden közszolgáltatás elérhetővé minden településen, és az sem valószínű, hogy minden vidéken élő munkavállaló saját lakóhelyén talál munkát.

  Az LMP megyei szervezete egyetért az érintett települések azon követelésével, hogy vissza kell állítani a közlekedést a Csorna-Pápa vasútvonalon. A környék úthálózata nagyon rossz állapotban van, a megengedett 90 km/órás sebességkorlátot személyautóval is nehéz elérni, egy busz pedig erre szinte biztosan képtelen. Az utak vonalvezetése rendkívül kedvezőtlen, a menetidő az út hosszához viszonyítva aránytalanul magas. Ezt nem tekintjük korszerű tömegközlekedésnek.

  A vasúti közlekedés sokkal kevesebb környezeti terheléssel jár, valamint a pályavezetés is kedvezőbb. A pálya állapota lehetővé teszi a 80 km/órás sebességet, Győr irányába pedig akár 120 km/h-val is közlekedhetnének a járatok. Fontosnak tartjuk az érintett önkormányzatok azon törekvéseit is, hogy ingyenes kerékpártárolókat alakítsanak ki az állomásokon, ezzel megnövelve az ingázók mobilitását.

  Web: http://lmpgyor.blog.hu/”
 • 12. Pistike 2009. június 23. 09:28
  „...Siemens mozdonya...
  Ez a jármű sem nem mozdony, sem nem Siemens.
  Ez egy motorvonat, és Jenbacher gyártmányú.

  ...A vonat - két, csatolva közlekedő 5047-es motorkocsi...
  A vonat - két, csatolva közlekedő 5147-es motorkocsi”
 • 11. Parasztbasztato 2009. június 22. 20:54
  „Tudja az ujsagiro,mi a kulonbseg egy gozos es egy diesel motorvonat kozott??”
 • 10. papacsorna 2009. június 22. 15:27
  „"a polgármesterek mögé oda kell állni az utazni vágyó embereknek, egyébkén túrót sem ér a dolog"

  Tegnap ez azt hiszem, megtörtént:)”
 • 9. éaa 2009. június 22. 13:32
  „6. Telepathia 2009.06.22. 09:53
  a polgármesterek mögé oda kell állni az utazni vágyó embereknek, egyébkén túrót sem ér a dolog”
 • 8. takacskarolyz 2009. június 22. 11:21
  „ENNYIBŐL A PÁPA-TATABÁNYA VASÚTVONALAT IS VISSZA LEHETNE ÁLLÍTANI BIZTOS LENNE RÁ UTAS”
 • 7. Reális 2009. június 22. 10:43
  „A parlamentből úgyse látja ezt a csürhe!”
 • 6. Telepathia 2009. június 22. 09:53
  „Polgármester Úrak! ki kell állni a Csorna -Pápa vasutvonal újbóli megynítása érdekében. Nem csak szóban, hanem cselekdetekben. Polgármester úrak, képviselő úrak, tenni kell az ügyben, ez a dolkguk és jelnleg még nem is olyan nehéz.Még nem késő!”
 • 5. pisti83 2009. június 22. 09:06
  „Nem azért szüntették meg a vasutvonalat, hogy engedjék újra működni. A Rába-köz a jelenlegi kormány ellensége. Ha már nem sikerűl az itt lakókat maguk mellé állítani, akkor inkább ellehetetlenítik.”
 • 4. Telepathia 2009. június 21. 19:06
  „Csak így tovább és eredményesebben, szanyi polgármester! Ha visszaállítod a közlekedést újra megfogunk választani 2010-ben.”
 • 3. asher07 2009. június 21. 12:40
  „az a "kis piros" az mitol gozos???”
 • 2. pancser 2009. június 21. 10:55
  „Ez is a szoc-libek bűne, nehogy valaki rájuk szavazzon véletlenül!”
 • 1. miracle 2009. június 21. 10:29
  „A MÁV kezét-lábát törte, hogy kocsit adjon a különvonathoz...
  GYSEV motorkocsik lesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó frontálisan ütközött a 86-os úton - fotókkal

86-os főút - Súlyos baleset történt a 86-os főúton Páli és Beled között szombaton. Két személyautó… Tovább olvasom