Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Megvették a kapuvári húsgyár régi szennyvíztelepét

Már a hatodik pályázatot írták ki a kapuvári üzemre.


A két éve leállt kapuvári húsgyár legutolsó értékesítési pályázatán vevő akadt az üzem régi szennyvíztelepére. További pályázat várható az értékesítésre.

– A két éve leállt kapuvári húsgyár értékesítésére legutóbb kiírt pályázatra három érdeklődő volt, ám ebből csak egyet találtunk érvényesnek – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) ügyvezetője. Kovács Csaba elmondta, a két érvénytelen pályázat egyike a teljes vagyonra, a másik annak egy részére pályázott. A harmadik pályázatot – mely a gyár egykori szennyvíztisztítójára érkezett – érvényesnek találták a felszámolók, a vevővel a szerződést a napokban írják alá.

Az NRN ügyvezetője hozzátette, az augusztus végén kiírt, most záródó pályázat feltételei szinte megegyeznek a korábbival. Lényeges különbség azonban,  hogy az ajánlattevőnek igazolnia kell a felajánlott vételár meglétét. Ismert, hogy a nyári, arab vevők nagy tervekkel, ám üres zsebbel érkeztek Kapuvárra.

Kovács Csaba az arab fiaskó után a Kisalföldnek is jelezte, a legrövidebb időn belül ismét pályáztatják a gyárat, ennek eredménye született meg a napokban. Kiemelte, a régi szennyvíztelep eladása nem okozna fennakadást egy esetleges újraindításnál sem, a telepet az üzem már régen leállította  a városi rendszerre való rákötés után.

– A kapuvári húsgyár értékesítéséről természetesen továbbra sem tettünk le, ám vannak olyan, az esetleges működtetést nem befolyásoló részegységek, melyeket esetleg külön is értékesítenénk – fogalmazott az ügyvezető.

Előzmények:

A három beérkezett pályázat közül csak egyet találtak érvényesnek az egykori kapuvári húsgyár vagyonára kiírt, sorrendben hatodik pályázaton - közölte kedden az MTI érdeklődésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kovács Csaba elmondta: a két érvénytelen pályázat egyikét a teljes vagyonra, másikát annak egy részére nyújtották be, ahogy a versenyben maradt szereplő is csak az egyik ingatlan megvásárlására tett ajánlatot.

Hozzátette: az érvényesnek talált részajánlatról - amely a gyár működéséhez nem elengedhetetlen szennyvíz-tisztító telepre érkezett - várhatóan napokon belül döntés születik. Az érvénytelen nem teljes körű pályázat benyújtója a két éve bezárt üzem gépparkját akarta megvenni.

Az augusztus végén kiírt, most futó pályázat feltételei szinte pontról pontra megegyeznek a korábbival, lényeges különbség azonban, hogy az ajánlattevőknek igazolniuk kell a felajánlott vételár meglétét.

Kovács Csaba július 17-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a kapuvári húsgyár felszámolóbiztosai felmondták a gyár vagyonára kiírt korábbi pályázat nyertesével kötött szerződést, mert sem a 40 napos határidő, sem a nyolc napos türelmi idő végére nem utalta át a vételárat a két szaúdi befektető cége.

Már akkor jelezte: minél hamarabb ismét meg kívánják pályáztatni a Kapuvári Hús Zrt. és a tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. vagyonát, mégpedig együttes kiírással, amint korábban is tették többször.

A Kapuvári Hús Zrt. felszámolását a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy 2012. szeptember 17-én, hetekkel a termelés leállása után benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság. A Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. vagyonát először tavaly áprilisban, majd júniusban hirdették meg, együttesen mintegy kétmilliárd forintért, de egyik esetben sem érkezett érvényes ajánlat.

A zrt. vagyonának irányára ezeken a pályázatokon mintegy 1,5 milliárd, a kft.-é körülbelül 450 millió forint volt, de később csökkentették az árat. A határidőig akkor mintegy 120 hitelezői bejelentést nyújtottak be, összesen mintegy 7,6 milliárd forint értékben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás Csornán, ahol meglepetés lehetett volna, de végül elmaradt

Csornán egyéniben hozta a nyolc körzetet a Fidesz. Listáról két mszp-s és egy jobbikos képviselő… Tovább olvasom