Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Megvan a kötvény egymilliárdja

Egy fillért sem költött még el a kapuvári önkormányzat a tavaly kibocsátott egymilliárd forintos kötvényből.

A kamatokra, pályázati önrészekre és egyéb fejlesztésekre is futotta azokból a pénzügyi műveletekből, melyeket az utóbbi egy évben végeztek.

Kapuvár önkormányzata még tavaly áprilisban lebonyolított közbeszerzés után kötött szerződést az egyik bankkal. Ennek keretében egymilliárd forint értékű, svájcifrank-alapú kötvényt bocsátott ki. A pénz felhasználásáról a helyi képviselő-testület döntött. A következő évek uniós pályázatainak önrészére és egyéb, későbbiekben hasznot termelő önkormányzati vállalkozások létrehozására szánták. Az uniós pályázatok a kórház esetében elindultak, az önrészek egy részét már kifizette a város, ám az egymilliárd forint hiánytalanul megvan és a kamatok fizetésére sem kellett helyi költségvetési forrásokat igénybe venni. A városháza pénzügyi tranzakciókból fedezte e kiadásait.

Hámori György
Hámori György

– Az uniós pályázatok önrészének és egyéb beruházások fedezetének biztosítására – forráshiány miatt – több önkormányzat is kötvényt bocsátott ki. Környékünkön Csorna, Fertőd és mi használtuk ki ezt a lehetőséget az elmúlt években – beszélt a kötvény előzményeiről Hámori György polgármester. A rábaközi kisvárosban már 2006-ban felmerült a kötvénykibocsátás lehetősége, ám a testület először felmérte a helyi büdzsé teherbíró képességét. A város 2008-ra stabilizálta a költségvetést, ezt követően nyílt lehetőség az egymilliárdos kötvényre. A pénzpapír nagyságát az uniós projektek önrésze és a kapuvári fejlesztési tervek határozták meg. A képviselő-testület a kibocsátással egy időben szigorú szabályokhoz kötötte a pénz felhasználását. Csak uniós pályázatok önrészére, illetve nyereséget termelő önkormányzati vállalkozások indítására használható az fel. A pénzforgalom felügyeletével a polgármestert és Lugosiné Kelemen Judit gazdasági irodavezetőt bízta meg a testület.

Hámori György: Kapuvári kórházfejlesztés önrészének kifizetésélhez nem volt szükség a kötvénypénzre.
Hámori György: Kapuvári kórházfejlesztés önrészének kifizetésélhez nem volt szükség a kötvénypénzre.

– E rendelkezésre álló forrással való gazdálkodás nagy lehetőség, de nagy felelősség is, hiszen akár évtizedekre eladósodhat a város, ha rosszul sáfárkodunk vele – tette hozzá a polgármester. Nem egy önkormányzat járt úgy, hogy külsős céget bízott meg a pénz kezelésével és a túlzott kockáztatás miatt jelentős veszteségei keletkeztek. Az egymilliárdos kötvénynek komoly kamatai vannak, melyeket az önkormányzatnak rendszeresen fizetni kell.

Kapuvár azonban nem nyúlt egyéb költségvetési forrásokhoz sem a kamatok, sem a már megindult uniós pályázatok több mint harmincmilliós önrészének kifizetéséhez. A polgármester elmondása szerint olyan sikeres pénzügyi műveleteket végeztek, melyek hasznából fizeti kötvénykötelezettségeit a város, valamint ebből jutott forrás a távhő város általi üzemeltetésének beindítására és helyi rádió átvételére is.

– A pályázati önrészek kifizetése folyamatos, reményeink szerint a továbbiakban sem kell hozzányúlnunk az egymilliárd forinthoz ezek rendezésére – jelentette ki Hámori György. Annyit azonban megjegyzett, a pénzügyi műveletek haszna nagyban függ a jegybanki alapkamatok változásától.

Olvasóink írták

 • 9. 13.István 2009. december 05. 18:22
  „qeu! Látom csak keversz,úgy érzem nincs értelme ! Meglátogattad a honlapot, ahogy korábban irtam,
  ha kételyeid vannak jelentkezz be ! Csak oda bátorság kellene ám !”
 • 8. rick 2009. december 03. 09:16
  „....

  Megtaláltad a kapuvári számokat? Igazán megoszthatnád velünk a véleményed az ottani számok ismeretében a csornai és kapuvári kondiciók összehasonlításáról. Vagy már nem érdekes a téma?”
 • 7. abba 2009. december 01. 13:44
  „...

  Én most szántam rá egy kis időt, hogy megkeressem a kapuvári adatokat. Javaslom, ha ennyire érdekel,nézz Te is utána. kapuvar.hu honlapon minden döntés határozata fenn van, még a zárt ülését is megtaláltam.”
 • 6. abba 2009. november 30. 19:43
  „qeu
  Nagyon tájékozottnak tűnsz kötvény ügyekben. Hogy kapásból írod a csornai kondíciókat, hát nem semmi!!! És nem tudod a kapuvárit? el sem hiszem.”
 • 5. qeu 2009. november 30. 18:13
  „moderálva saját kérésre”
 • 4. rick 2009. november 30. 10:47
  „Mondjuk jobban állnak a kapuváriak kötvény ügyben mint Csorna, az biztos.

  1. que

  Tájékozottnak tüntet fel pénzügyekben a hozzászólásod .
  Nem tudom miért gondolod, hogy egy újságcikkhez írt komment a megfelelő fórum a kérdésfeltevésre.
  A válaszadásra egy település vezetésétől meg végképp nem lehet ez a megfelelő csatorna.

  Szoktak lenni közmeghallgatások év végén vagy év elején, ott lehet ilyen kérdéseket nyilvánosan feltenni.
  Vagy marad a 13.István által javasolt módszer.”
 • 3. 13.István 2009. november 30. 10:20
  „qeu! A képen láthatod kit kell keresni, biztosan kielégítő , korrekt választ kapsz !
  Telefonon is bejelentkezhetsz !”
 • 2. Baradlay 2009. november 29. 12:34
  „Amigo!!! Megvan az egymilliard! Az a lenyeg! Gordonka meg fleto mar reg ellopta volna!!!!!!!!!!!!!!
  Tudod FIDESZ es MSZMP!!!! Igaz eljen a JOBBIK!!!!!!!!”
 • 1. qeu 2009. november 28. 17:50
  „moderálva saját kérésre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventköszöntő a rendházban

Csorna - A helyi muzeális kiállítóhely, a KÉSZ helyi szervezete és a premontrei prépostság közös… Tovább olvasom