Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Megújultak a falu szakrális, köztéri emlékei

Keszeg-ér-parti kikötővel gyarapodott a közelmúltban Markotabödöge. A falut egyre több, vízen érkező turista keresi fel, számukra készítettek ideális pihenőhelyet.

Megszépültek a köztéri szakrális emlékek Markotabödögén és egy kenukikötőt építettek a Keszeg-ér partján. Hamarosan egy tizennégy képből álló kálváriát állítanak fel a Kis utcában. Közben készülnek a tizenhatodik uborkapartira.

A közelmúltban szentelték fel újra a restauráláson átesett alkotásokat. Az Együtt Markotabödögéért Egyesület nyert LEADER-pályázaton 1,9 millió forintos támogatást. Horváth Sándor, a község polgármestere sorolta: a Markota falurészen álló kőkeresztet és a bödögei temető pietáját újították fel ebből a pénzből. A bödögei buszforduló közelében lévő Mária-képet önerőből tetette rendbe az önkormányzat. Ahogy a falu északi végén 1874-ben állított, a helyiek által vörös keresztnek nevezett feszületet is. A markotabödögei hagyomány szerint egykor birtokjelző kereszt volt. A Magyar és a Kovács családok földjeinek határát jelölte.

Az avatón a helyiek is vízre szálltak és hangulatos rendezvényen ismerkedtek a Keszeg-érrel.
Az avatón a helyiek is vízre szálltak és hangulatos rendezvényen ismerkedtek a Keszeg-érrel.

A napokban adták át a település egyik jelentős beruházását, a Keszeg-ér-parti kenukikötőt. Ugyancsak az Együtt Markotabödögéért Egyesület pályázott és nyert a fejlesztésre 2,1 millió forintot.

– Két parkolót építettünk és fedett pihenőhelyet a hozzánk érkező turistáknak – mondta Horváth Sándor. – A környezetét még szépítjük, tervezzük kerti sütő kihelyezését is. Egyébként a tapasztalat az, hogy egyre több vízen érkező vendégünk van. A Kisalföld Keszeg-ért népszerűsítő cikke után pedig még többen vállalkoztak arra, hogy kajakba, kenuba ülnek (Kisalföld, 2014. július 25., „Keszeg-ér: Másféle tájkép kenuból"). Miután az írást olvasták, még egy budapesti diákcsoport is járt nálunk. Ők mondták el, hogy valóban nagy élményt jelentett végigevezni az éren. Falunk nagy előnye, hogy a csatorna a belterületen is keresztülfolyik. Ezért volt szükség a kikötőre, pihenőhelyre. Itt megállnak a turisták, partra szállnak, bevásárolnak, pihennek kicsit.

Horváth Sándor hozzátette: szeptember 6-án rendezik meg hagyományos Uborkafesztiváljukat. Uborka ugyan már nincs, de a név maradt és inkább falunappá változott az esemény. Egyik fontos programja lesz idén, hogy felszentelik a tizennégy képből álló kálváriát, melyet Csizmadia István festőművész adományozott a községnek. A keresztutat a Kis utcán állítják fel, hozzá a faszerkezeteket Dombos József készítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agancsszemle Rábatamásin

A Hansági Vadásztársaság idén is megszervezte – sorban a negyedik –… Tovább olvasom